MELDEPLIKT: Passasjerer fra regioner med coronasmitte, må melde seg til Avinors skranke ved dette nabobåndet på Gardermoen, bånd 5. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Passasjerer fra områder med utbredt coronasmitte må melde seg på flyplassen

Passasjerer som lander på Gardermoen og andre norske flyplasser, som har vært i regioner med utbredt coronasmitte, plikter nå å melde seg ved ankomst. På Gardermoen: Ved skranken ved bagasjebånd 5.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over 153 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det viser et skriv som Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har sendt ut.

Der står det informasjon til reisende som har vært i områder med utbredt spredning av koronavirus:

«Hvis du har vært i regioner med utbredt coronasmitte siste 14 dager må du melde deg til Avinorpersonell ved gaten, eller til spesielt skiltet skranke i bagasjehallen, for registrering. Skranken er ved bagasjebånd nummer 5".

Rådene

Videre blir rådene delt i to:

1. Hvis du har symptomer på coronasmitte:

«Hvis du har symptomer på coronasmitte, vil du bli vurdert av helsepersonell på Oslo Lufthavn. Symptomer kan være forkjølelse, feber eller tungpustethet».

Birkebeinerrennet avlyses etter råd fra Folkehelseinstituttet

2. Hvis du ikke har symptomer, må du fylle ut et skjema før du får lov til å reise rett hjem fra flyplassen.

Hvis du senere får symptomer, du kontakte fastlege eller legevakt.

Det fremkommer også at de som har vært i regioner med utbredt coronasmitte, må være hjemme i 14 dager i karantene, fra tidspunktet du forlot utbruddsområdet.

REGISTRER DEG: Her er skrivet og dokumentet passasjerene må fylle ut.

– Det er riktig at  det er innført en slik registrering og skjema blir delt ut av flyplasspersonell ved ankomst. Dersom en reisende forteller flyplasspersonell at de har symptomer blir de tatt med til et sykerom også blir helsepersonell kontaktet. Det er ikke fast helsepersonell på plass på flyplassen. Dersom helsemyndighetene mener det er et behov for å benytte mottakssenteret gir de Avinor beskjed om dette.  Da vil alle passasjerer ombord i det aktuelle flyet fraktes dit for undersøkelser av helsepersonell. Dette har skjedd en gang så langt og det var lørdag, sier kommunikasjonssjef Joachim W. Andersen i Avinor ved Oslo Lufthavn.

I registreringsskjemaet alle som har vært i coronasmitte-områder, må man fylle ut et skjema, hvor man oppgir vanlige personalia og detaljer om hvor du har vært og om din helsetilstand.

Nyordning fra i dag

Fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet bekrefter at de nylig har innført registreringsordningen.

– Det gikk mandag og tirsdag ut informasjon til kommunelegene i kommuner med flyplasser med utenlandsflyginger. Alle reisende som har vært i områder med utbredt spredning av koronavirus, skal settes i karantene 14 dager etter ankomst. Det blir derfor organisert at disse skal fylle ut registreringsskjema når de ankommer på flyplassen.

– Hvordan kan de vite om de kommer fra et slikt område?

– Det deles ut informasjon hvor dette står, og de kan finne det på helsenorge.no eller på hjemmesidene til Folkehelseinstituttet.no.

– Satte oss ned for å tenke

Kommunelege Lars Meyer-Myklestad i Ullensaker har hendene fulle om dagen. Tirsdag ble fem fra kommunen konstatert smittet og han har Oslo Lufthavn som ansvarsområde.

– Etter operasjonen vår med flyet fra Lyon lørdag, hvor 83 ble bedt om å gå i frivillig hjemmekarantene, fordi de hadde vært i Nord-Italia eller på flyplasser i risikosonen i Italia, så satte vi oss ned søndag, sier Meyer-Myklestad:

– Vi satte oss sammen ned for å tenke. Avinor plukket ut ni flyginger søndag, hvor vi delte ut skjemaene VG nå viser til, fordi det kunne være passasjerer om bord som hadde vært i områder med utbredt coronasmitte. Mandag fikk passasjerer ved 13 flighter skjemaet, samlet var det 100 passasjerer som var aktuelle.

Han legger til:

– Skal vi greie å hindre at coronaviruset sprer seg, er en av nøklene at vi klarer å stanse de som risikerer å ta med smitte fra utlandet. Når myndighetene nå begrenser størrelse på folkeansamlinger i Norge, må vi gjøre vår jobb på flyplassene, sier han.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at passasjerer ble møtt av helsepersonell ved ankomst. Det stemmer ikke. Passasjerer blir ikke møtt av helsepersonell, men av personell fra Avinor. Dette ble korrigert i saken 11.03 kl. 09.03.

Mer om

 1. Helsedirektoratet
 2. Coronaviruset
 3. Folkehelseinstituttet
 4. Flyplass
 5. Oslo Lufthavn
 6. Avinor
 7. Rettet

Flere artikler

 1. Nye rutiner ved ankomst på Gardermoen

 2. Nytt Italia-fly til Torp: – Det vil bli mottatt som om det er smittsom sykdom om bord

 3. 83 nordmenn satt i corona-karantene – kom med fly fra Frankrike

 4. Bekymret for Gardermoen-åpning: – Vil ha enorm betydning for Oslo

 5. Kommuneoverlege om kø-kaos på Gardermoen: – Veldig uheldig

Fra andre aviser

 1. Ett av 3201 fly fra utlandet smittesjekket på Gardermoen siden mars

  Aftenposten
 2. Skjerper kontrollen med reisende

  Fædrelandsvennen
 3. Myndighetene jobber med løsning for virusfaste nordmenn i Nord-Italia

  Aftenposten
 4. Mens direkteflyet ble skjermet, gikk passasjeren fra Italia uhindret i terminalen

  Bergens Tidende
 5. Jenny (19) kom fra Italia til Norge torsdag. Da var en plakat eneste tegn på koronakrisen.

  Aftenposten
 6. Reisende fra Nord-Italia passerte uten virussjekk på Torp

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder