VIL ERSTATTE TAPT LØNN: Trygve Slagsvold Vedum slår et slag for yrkesgrupper som i praksis har fått yrkesforbud under coronakrisen. Foto: Fredrik Solstad, VG

Sp-Vedum: Vil ha politiker-dugnad og pengestøtte til folk med yrkesforbud

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er neppe frisørenes drømmekunde. Men nå vil Sp-lederen støtte frisør Perly Kopperstad og andre som har yrkesforbud med lønns-kompensasjon under coronakrisen.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over 149 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Kommende helg vil Vedum ha med seg Regjeringen og de andre partilederne på å tilby yrkesforbud-kompensasjon til enkeltpersonforetak som frisører og andre yrkesgrupper som nå har lagt ned arbeidet.

– Nå har staten over natten innført næringsforbud for en del yrker. Dermed er det ikke mer enn rett og rimelig at frisører, hudpleiere og artister og andre selvstendig næringsdrivende som mister sitt levebrød under coronakrisen, får kompensert noe av inntektsbortfallet, sier Trygve Slagsvold Vedum til VG.

les også

En helt uvirkelig situasjon

Han vil i møter med regjeringsmedlemmer og andre partiledere kommende helg foreslå at for eksempel frisører med enkeltpersonforetak kompenseres med opp mot to tredjedeler av tapt inntekt. I praksis med et beløp som tar utgangspunkt i 62 prosent av inntekten, eller maksimalt 6 ganger grunnbeløpet i Folketrygden fordelt på perioden med yrkesforbud.

FORBUDT: Perly Kopperstad driver frisørsalong i Fosnavåg på Herøy i Møre og Romsdal. Under coronakrisen kan hun ikke jobbe - sammen med en rekke kolleger og andre yrkesgrupper som har tett kontakt med kundene. Foto: Privat

– Det har ikke vært mulig å planlegge for perioden med yrkesforbud for yrkesgrupper som frisører, hudpleiere, tatovører og artister. Derfor er det rimelig at staten stiller opp og støtter økonomisk yrkesgrupper som ikke går innunder permitteringsreglene, sier Vedum til VG.

les også

Erna om økonomien: – Vi ser at dere sliter

Uforberedt

Han minner om at flere fra og med fredag går fra full inntekt til null i inntekt, helt uforberedt. Sp-lederen forbereder å foreslå dette formelt i Stortinget allerede på mandag med sikte på en rask og ubyråkratisk løsning for de berørte.

Vedum understreker at det ikke noe poeng å lage en løsning som utfordrer og skaper politisk konflikt i en krisesituasjon.

les også

Musikkbransjen i corona-krise: – Høyst alvorlig

– Dette er et konstruktivt forslag - et bidrag som vi inviterer regjeringen og de andre partiene på Stortinget til å bli med på, sier Vedum.

– Hvordan unngå at støtten blir for byråkratisk å få ut?

– Dette bør egentlig være ganske enkelt. Og skattemyndighetene har opplysninger om de selvstendig næringsdrivendes økonomi - som støtten kan beregnes ut fra, svarer Vedum.

les også

Listhaugs corona-forslag: Innfør gratis bompassering og parkering

– Må kompenseres

Frisør Perly Kopperstad i Fosnavåg på Sunnmøre stengte sin frisørsalong torsdag etter regjeringens pålegg under coronakrisen.

– Her blir det null i inntekt de neste 14 dagene. Vi er utestengt fra vårt eget arbeid. Dette må jeg nå se på følgene av. Men jeg er selvsagt positiv til initiativet fra Vedum. Jeg tar det som en forutsetning at vi kompenseres for dette inntektstapet som vi på ingen måte kunne forberede oss på, sier Kopperstad som har én ansatt i salongen i tillegg til seg selv.

Hun har det siste døgnet fått en rekke oppringninger fra medlemmer i Søre Sunnmøre Frisørlaug, der hun er leder. I tillegg til inntektsbortfallet er flere medlemmer bekymret for at det kan bli utøvd svart frisørvirksomhet i krisetiden.

– Det må vi unngå. Jeg håper også kunder som vanligvis bruker våre tjenester, viser seg solidariske med oss i denne krevende situasjonen, sier Kopperstad.

Stort inntektstap

Hennes kollega Hilde Froland, har drevet friørsalongen Silhuett som et enkeltpersonforetak i 34 år hjemme i Froland i Agder.

– Forslaget fra Vedum støtter jeg virkelig. Inntektstapet blir jo vesentlig for oss som vanligvis har travle tider i disse dager, sier Froland til VG.

Hun har gjennom sine 34 år som frisør aldri opplevd forbud mot å utøve yrket sitt.

– Jeg skjønner det jo - at vi alle må stille opp. Men det er klart det får økonomiske følger, sier Froland.

les også

Artist-Norge fortviler: – Folk mistet et halvt års inntekt på et kvarter

Finansminister Jan Tore Sanner og regjeringen nøyde seg med å utsette forskuddsskatten fra søndag 15. mars til 1. mai i sin foreløpige liste over strakstiltak for selvstendig næringsdrivende som ble lagt frem fredag.

– Men dette er bare en begynnelse, sa Sanner om tiltakene til over seks milliarder kroner som han la frem som første «støttepakke».

Regjeringen er også i gang med å forberede en fase 2 med økonomiske støttetiltak, kunne Sanner fortelle.

Les også

 1. Slik takler du virus-epidemien

  Coronavirus-epidemien krever stor innsats fra alle for å begrense smitte. Slik blir hverdagen fremover.
 2. Solberg åpner for å bruke Heimevernet mot corona-krisen

  Statsminister Erna Solberg sier det kan bli aktuelt å bruke Heimevernet i håndteringen av corona-utbruddet.

Mer om

 1. Trygve Slagsvold Vedum
 2. Solberg-regjeringen
 3. Nav
 4. Skatteetaten
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Frisører skuffet over krisepakke – uten inntekt i 16 dager etter yrkesforbud

 2. Stortinget kan corona-overkjøre regjeringen

 3. Pluss content

  Alenemor Kamilla (37) mistet inntekten over natten: – Jeg kjente at jeg ble kvalm

 4. Skuffet over corona-tiltak: - Vi trenger en skikkelig krisepakke for hele kulturlivet

 5. Tusener corona-permitterte: – Veldig vanskelig situasjon

Fra andre aviser

 1. Korona­krisen: Sanner klar med nye straks­tiltak

  Fædrelandsvennen
 2. Regjeringen tar det meste av regningen når bedriftene permitterer

  Fædrelandsvennen
 3. Dette er den nye krisepakken

  Bergens Tidende
 4. Regjeringen bruker 27 milliarder kroner - får hard kritikk

  Bergens Tidende
 5. Regjeringen med korona-krisefond på 100 milliarder kroner til norsk næringsliv

  Bergens Tidende
 6. Opposisjonen og regjeringen i forhandlinger om krisepakke

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder