Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmert i Slottskapellet

SLOTTSKAPELLET (VG) Kongelige fra hele Norden og andre celebre gjester var samlet i slottskapellet for prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon.

 • Hilde Kristine Misje
 • Marthe S. Lien

Artikkelen er over ett år gammel

Både kongelige, samfunnstopper og politiske kjendiser var med å feire at 15-åringen, som er nummer to i den norske arverekken, trer inn i de voksnes rekker.

En smilende Ingrid Alexandra gikk opp midtgangen i følge med Oslo biskop Kari Veitberg, som skal lede gudstjenesten sammen med preses i Bispemøtet, biskop Helga Haugland Byfuglien.

– Kjære konfirmant, Ingrid Alexandra. For 15 år siden var en del av oss samlet her rundt døpefonten fylt med vann. Mange husker Marius som holdt lyset, barnegråten tårer og smil, innledet Veitberg sin tale.

Se bilder i galleriet under

Dronning Sonja var kledd i sin Øst-Telemarksbunad til barnebarnets konfirmasjon. Ingrid Alexandra har selv fått denne bunaden som konfirmasjonsgave.

Kapellet var pyntet med blomster, blant annet rosa hortensia og snøbær. I programmet for dagen hadde prinsessen også valgt å legge ved et frøark, som blir til forskjellige sommerblomster når det legges i jorden.

«Jeg håper det kan være et fint minne, og en påminnelse om at det er bare vi som kan ta vare på jorden vår», står det i prinsesse Ingrid Alexandras hilsen på arket.

Dette ble også trukket frem av biskopen under gudstjenesten.

– Du er en av de mange unge som ber folk om å gjøre noe for miljøet. Ikke bare plante. Ved å plante gjør vi noe, og blomster som vokser bærer håp i seg. Igjen -la oss ta vare på hverandre og jorden vår, avsluttet Veitberg.

Det ble også fremført slampoesi av Evelyn Rasmussen Osazuwa, akkompagnert av pianist Olve Flakne.

Det litt utradisjonelle innslaget fanget flere, deriblant kronprinsesse Mette Marit som var tydelig rørt.

Konfirmanten bidro selv med å lese Frans av Asissis’ bønn under gudstjenesten.

Fremst i kapellet, sammen med Ingrid Alexandra prinsessens faddere kong Harald, kong Felipe av Spania, kronprins Frederik av Danmark, kronprinsesse Victoria av Sverige, prinsesse Märtha Louise og Mette Marits mor Marit Tjessem.

Prinsesse Märtha Louise leste også en tekst under gudstjenesten.

Se flere bilder i galleriet under

Celebre gjester

Politidirektør Benedicte Bjørnland, samt flere av politikerne på gjestelisten, som ordfører i Oslo Marianne Borgen og Sps Trygve Slagsvold Vedum, var blant de første til å ankomme slottet lørdag formiddag.

En bunadskledd KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad var også på plass, i tillegg til statsminister Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes.

SMILENDE KONFIRMANT: Ingrid Alexandra gikk opp midtgangen i følge med Oslo biskop Kari Veitberg i Slottskapellet lørdag. Foto: Vidar Ruud

Marius Borg Høibys samboer, Juliane Snekkestad, var også til stede i kapellet.

Etter konfirmasjonsgudstjenesten er kongen og dronningen vertskap for en lunsj på Slottet til ære for konfirmanten.

– Vi gleder oss veldig, svarte kronprins Haakon da NTB tidligere denne uken spurte om hvilke tanker han har rundt konfirmasjonen.

FRØARK: Dette arket blir til sommerblomster når det legges i jorden, og er valgt av prinsessen selv. Foto: Hilde Kristine Misje

Prinsessen har fulgt konfirmasjonsundervisningen i Asker menighet under ledelse av prost Tor Øystein Vaaland og sogneprest Karoline Astrup.

Fra tidligere er det kjent at Sveriges kronprinsesse Victoria og danskenes kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og deres sønn prins Christian vil være blant de celebre gjestene.

Alle de tre europeiske kongelige er prinsessens faddere, i tillegg til kong Harald, prinsesse Märtha Louise og mormor Marit Tjessem. Konfirmasjonen blir kong Felipes første besøk i Norge etter at han tok over den spanske tronen i 2014.

I tillegg kommer øvrig familie og representanter fra det offisielle Norge.

Se hele gjestelisten her

Mer om

 1. Kongefamilien
 2. Kongehuset

Flere artikler

 1. Kongefamilien feirer den nykonfirmerte prinsessen: – Vi er så stolte av deg

 2. Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres

 3. Eksperter mener kongen tar feil om valget av kristelig konfirmasjon

 4. Ingrid Alexandra konfirmeres: Slik er prinsessen privat

 5. Kongelig corona-konfirmasjon

Fra andre aviser

 1. Her er prinsessen som konfirmant

  Bergens Tidende
 2. Tårer og latter i prinsessens konfirmasjon

  Fædrelandsvennen
 3. Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres i dag

  Fædrelandsvennen
 4. Miljøengasjementet sto sentralt da prinsesse Ingrid Alexandra ble konfirmert

  Aftenposten
 5. Prinsessens konfirmantkull diskuterte IS og prestasjonspress

  Aftenposten
 6. Prinsessen får «Prinsesseåsen» i gave fra folket

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no