Ny rapport: Kraftig økning i trusler mot lærere i Oslo-skolen

Det har vært en bekymringsfull økning i antall trusler mot lærere i Oslo-skolen det siste året, ifølge en fersk rapport fra Utdanningsetaten.

 • Signe Rosenlund-Hauglid
 • Frank Ertesvåg
 • Matteus A. Ketner
 • Ellen Eriksen

Artikkelen er over ett år gammel

Rapporten, som VG har fått tilgang til, viser at til sammen 1383 ansatte (8,8 prosent) ble utsatt for en eller annen form for vold eller trusler i 2018.

I 2017 var tallet til sammenligning 1164 (7,6 prosent).

Ifølge rapporten har antallet «svært alvorlig» hendelser økt fra 201 i 2017 til 340 hendelser i 2018. Årsakene til økningen beskrives som sammensatte i rapporten, og det vises blant annet til at økt fokus på temaet fører til økt registrering.

Samtidig understrekes det i rapporten at det også er en reell økning i antall hendelser. I rapporten omtales denne utviklingen som «bekymringsfull».

Rapporten skiller ikke de ulike Oslo-skolene spesifikt, og det fremkommer ikke i hvilke deler av byen det er flest voldshendelser.

– Bekymret for lærerne

Kari Andreassen, direktør i Utdanningsetaten, åpnet fremleggingen av rapporten på Tiurleiken skole på Romsås i Oslo mandag.

– Alle som opplever vold og eller trusler skal bli tatt vare på og få den støtten og hjelpen de trenger. Noen lærere opplever alvorlige hendelser, og det er vi bekymret for. Rektor skal følge opp slike lærere, og den ansatte skal følges opp av psykolog og andre hjelpetilbud om nødvendig, sier hun.

– Vi skal være sammen om et godt læringsmiljø og et godt arbeidsmiljø, fortsetter Andreassen, og legger vekt på at det er skolens ansvar at barn får den hjelpen de trenger slik at nye voldshendelser ikke skjer.

Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), var også til stede på pressekonferansen. Hun mener at man må være åpne om problemene sine.

– Er det trygt å være lærer i Oslo?

– Ja, det er det. Men det er altfor mange lærere som både opplever det som utrygt, eller som har opplevd ting som har gjort at de har blitt sykmeldt eller til og med sluttet i skolen:

– Selv om det er trygt for de aller fleste, er det ikke greit når noen ikke føler det slik, sier hun til VG.

les også

«Skolesviket»: – Pappa, vet du hva? Jeg er dum

ANSATTE TIL LEGEVAKT: På Brynseng skole ble fire ansatte sendt til legevakt med gaffelstikk og bitemerker etter en episode med en ung elev i mars i år. Bildet viser en politibil utenfor skolen. Foto: Trond Solberg

les også

Fire ansatte til legevakt med bitemerker og gaffelstikk

– Mange ting må gjøres

Thorkildsen understreker at hun ikke er fornøyd med utviklingen.

– Det er mange ting som må gjøres, men vi må erkjenne at gode arbeidsmiljø ikke kommer av seg selv. Dette er et hovedansvar for lederne, som igjen må følge opp sine ansatte, og lederne må følges opp av etaten.

– Det å ha en kultur der enkeltpersoner står til ansvar for ikke å ha fikset elevene sine, at det blir sett på som deres skyld eller at de har mislyktes, det kan vi ikke ha, og det må vi gjøre noe med, sier SV-politikeren til VG.

Dette er nøkkeltall fra rapporten:

**Spesialskoler/-grupper: Det er flest hendelser per ansatt i spesialskoler/spesialgrupper/tilrettelagt opplæring. Osloskolen har både spesialgrupper og spesialskoler for elever hvor uønsket atferd er en del av utfordringsbildet
**Få elever: I ordinære skoler er det vanligvis 1–3 elever som står for de fleste hendelsene
**Unge elever: De fleste av elevene som er involvert er i alderen 6–12 år
**Arbeidstilsynet: Av alle de innmeldte hendelsene ble to meldt til Arbeidstilsynet
**Politi: Av alle de innmeldte hendelsene ble 26 hendelser politianmeldt

– Flere blir sykmeldt

Hovedverneombud Einar Osnes sier han ikke ønsker å mene så mye om tallene, spesifikt, og peker på manglende rapportering fra flere skoler i Oslo.

– Tallene viser at nesten 1400 ansatte har vært utsatt for trusler i Oslo-skolen. En ganske betydelig andel av disse har blitt sykmeldt. Det fører til stor slitasje over tid etter alvorlige hendelser, og mange får ikke oppfølging, sier han.

– Dette må bli en del av skolen, og det må ha en forankring i toppledelsen i Utdanningsetaten. Vi er gode til å måle resultater, karakterer og den slags, men skolemiljø har vi ikke målt, legger Osnes til.

Aina Skjefstad Andersen fra Utdanningsforbundet i Oslo, retter kritikk mot tidligere tiltak Oslo kommune har innført for å bekjempe vold i skolen.

– Det er et betimelig spørsmål å stille; om de tiltakene vi har hatt har vært riktige tiltak, når vi ser tallene som legges frem i dag, sier Skjefstad Andersen.

– Til nå er det innført atferdsregulerende programmer, noe jeg er sterkt skeptisk til. Disse programmene fjerner i beste fall et symptom, men ser ikke hele barnet, legger hun til.

les også

Ingen tillit i Oslo-skolen

Flere hendelser mot elever

Ifølge rapporten er det også en økning i hendelser mot elever på grunnskoletrinnet, fra 1174 hendelser i 2017 til 1620 i 2018. Størst er økningen i grunnskoler med byomfattende spesialgrupper, der over halvparten av det innmeldte hendelsene har skjedd.

Størsteparten av elevene som både utsettes for og utfører vold eller trusler er mellom 6 og 12 år, og de fleste er gutter.

Rapporten er utarbeidet av Utdanningsetaten basert på hendelser meldt inn i etatens HMS-system.

Les også

 1. Skolevolden: 18-åringer i retten for vold og ran på Oslo-skole

  Tre unge menn (18) sto mandag tiltalt i tingretten for å ha slått en elev på Etterstad videregående med stoler og…

Mer om

 1. Utdanningsetaten
 2. Skole og utdanning
 3. Vold
 4. Oslo

Flere artikler

 1. 100 nye lærere ansettes i Oslo

 2. VG mener: Vold mot lærere er et demokratisk problem

 3. Fire ansatte til legevakt med bitemerker og gaffelstikk

 4. Flere ansatte melder fra om vold: Ble slått hardt i hodet

 5. Byråd om vold og trusler: Krever politikontakter på skolene

Fra andre aviser

 1. Kraftig økning i trusler mot lærere i Oslo-skolen

  Aftenposten
 2. Her kurses lærerne på Slettebakken skole i å håndtere aggressive elever

  Bergens Tidende
 3. Fire skadd etter knivtrussel på Oslo-skole

  Fædrelandsvennen
 4. Skolen har så dårlig råd at foreldrene måtte spleise på nye komfyrer til skolekjøkkenet

  Aftenposten
 5. 70 prosent av skolene i Oslo har ikke ansatt nok lærere. Sjekk din skole her.

  Aftenposten
 6. Ny rapport: Rekordmange unge gjengangere i Oslo. Men to steder minker ungdomskriminaliteten.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder