SENDT UT: Russeren var bare 17 år da april 2017 plasserte ut en hjemmelaget bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo. Foto: Jørgen Braastad

Bombedømt russer sendt ut av landet

Russeren som i 2018 ble dømt for å ha lagt ut en hjemmelaget bombe på Grønland i Oslo, ble lørdag sendt tilbake til Russland. Ifølge advokaten ble han arrestert ved ankomst Moskva.

– I ettermiddag har vi fått beskjed om at personen er fraktet tilbake til sitt hjemland Russland. Vi har fått rapporter om at transporten er gått bra, sier informasjonsdirektør Martin Bernsen i PST til VG.

Den russiske 19-åringen som i fjor ble dømt i høyesterett for å ha hatt en hjemmelaget bombe på Grønland tilbake i 2017, ble lørdag sendt ut av Norge. Det var TV 2 som først omtalte dette.

Russerens advokat John Christian Elden sier til VG lørdag kveld at russeren skal ha blitt arrestert av russiske myndigheter ved ankomst Moskva.

– Etter at han landet, har jeg ingen andre opplysninger, sier Elden til VG.

– En trussel mot nasjonale interesser

Justisminister Jøran Kallmyr er fornøyd med at mannen er ute av Norge.

– Nå er denne saken prøvd i retten, og jeg er fornøyd med at vårt utvisningsvedtak har blitt stående, slik at denne mannen nå er uttransportert fra Norge. Mannen representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, og har ingenting i Norge å gjøre, skriver han til VG.

les også

Bombetiltalt 17-åring: «Bror jeg har en plan men kan ikke si den her»

Internert på Trandum

Ifølge TV 2 forlot han landet i et fly med avgang 13.00 lørdag.

Russeren ble i fjor høst pågrepet med hensikt å sende han ut av landet. PST har vurdert at 19-åringen representerer en fare for grunnleggende nasjonale interesser. Han har derfor vært internert på Trandum de siste 8 månedene, helt fram til han ble sendt ut med fly i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder