KAMPANJE: Legaliser narkotika, er budskapet som John Egil Svinsås Johansen Magga og Nicholas Olsen forfektet på standen på Tromsdalen videregående skole. Foto: Privat

Skole ba Unge Venstre pakke ned banner: - Upassende

Skoleledelsen ba Unge Venstre pakke ned «Legalize it»-banneret, angivelig av hensyn til elever som kjente 17-åringen som tirsdag ble funnet død i Tromsø.

Aktivistene mener de ble utsatt for sensur på Tromsdalen videregående i Tromsø i morges. Skolen svarer at Unge Venstre opptrådte umusikalsk og upassende.

– Jeg oppfattet det som en krenkelse av ytringsfriheten, sier Benedicte Bjørnås, sentralstyremedlem i Unge Venstre som var til stede i Tromsdalen i dag.

Unge Venstre vil legalisere og regulere omsetningen av narkotika. Skoler og andre aktører forsøkte å hindre kampanjen under skolevalgkampen i høst.

Avtalt skolebesøk

Besøket på Tromsdalen videregående var avtalt på forhånd. Benedicte Bjørnås, Nicholas Olsen og John Egil Svinsås Johansen Magga stilte seg opp i kantinen.

– Etter kort tid kom skoleledelsen og sa at vi var nødt til å fjerne banneret og materiellet som hadde med ruspolitikk å gjøre, sier Benedicte Bjørnås.

Hun er tidligere leder for Unge Venstre i Troms og Finnmark.

Se video: Partiet har havnet i klammeri med skoleledere i Tromsø før

Opplevde som sensur

Hun viste til at Utdanningsdirektoratet og kunnskapsministeren har understreket at skolene ikke skal begrense ungdomspartienes ytringer.

– Jeg sa at hvis de skulle sensurere deler av vårt politiske budskap og bare la oss profilere det de var enige i, var vi der på feil grunnlag, sier Bjørnås.

Det endte med at aktivistene valgte å forlate skolen.

Se debatten i kjølvannet av kaoset under.

Assisterende rektor Elin Isaksen bekrefter at hun ba Unge Venstre ta ned banneret om legalisering av narkotika.

– Gitt at ei ung jente var gått bort i et dødsfall som kan være narkotikarelatert, ba jeg dem tone ned budskapet. Jeg syntes det var upassende, sier Isaksen.

En 17 år gammel jente ble funnet død i Tromsø tirsdag. To menn i 20-årene er varetektsfengslet, siktet for på ha hensatt henne i hjelpeløs tilstand.

Seksjonsleder for etterforskning hos politiet i Tromsø Lene Fabek sier til VG fredag at politiet undersøker om dødsfallet er narkotikarelatert.

PAKKET SAMMEN: John Egil Svinsås Johansen Magga, Benedicte Bjørnås og Nicholas Olsen fra Unge Venstre forlot Tromsdalen videregående skole i dag, etter hva de oppfattet som sensur fra skolens ledelse. Foto: Privat

– Umusikalsk budskap

– Mange av våre elever kjente jenta og er veldig preget. Jeg syntes Unge Venstres budskap var umusikalsk i en slik situasjon, sier assisterende rektor.

Isaksen sier at hun ikke ba Unge Venstre forlate skolen, men bare spurte om de syntes banneret var passende, gitt den tragiske situasjonen.

– Det har ingenting med dette å gjøre, sier Unge Venstres Bendicte Bjørnås.

– Viser svak demokratiforståelse

Leder av Unge Venstre Sondre Hansmark sier at partiet venter at skolene følger signalene fra Utdanningsdirektoratet og politisk ledelse.

– Episoden i Tromsdalen viser nok en gang om svak demokratiforståelse hos en skoleledelse som tror de kan nekte et budskap de er uenige i, sier Hansmark.

Unge Venstre vil oppfordre kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande (V) til å presisere at skoleledere ikke skal gripe inn mot politiske budskap.

Isaksen sier at Tromsdalen videregående er en aktiv nei til narkotika-skole, men at elevene jobber med frie ytringer og deltar i den politiske debatten.

– Når politiske partier søker om stand på skolen, legger vi oss ikke opp i hva de vil si. Beslutningen i dag var en individuell sak, sier Elin Isaksen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder