RAS: Flere bygder er isolert etter at et jordras gikk over veien på nordsiden av Osterøy i Vestland lørdag kveld. Foto: John Olav Ørnes

Kraftig vind flere steder i landet: Jordras og vær-rekord

Kraftig vind har natt til søndag ført til jordras, falne trær og stengte fjelloverganger flere steder i landet. Søndag må Nord-Norge belage seg på kraftige vindkast.

 • Astri Øverdal
 • Vemund Anke Garden
 • Synne Eggum Myrvang
 • Ingrid Hovda Storaas

Det kraftige lavtrykket, som lørdag lå an til å bli rekordlavt, avtar gradvis. Det nådde ingen ny rekord, selv om mange har fått merke vindens krefter i hele landet de siste to døgnene.

– Det ser ikke ut til at vinden vil øke mer nå, men det vil fortsatt blåse mye, sa vakthavende meteorolog Per Egil Haga til VG søndag kveld.

I Nord-Norge vil været fortsette ut hele dagen. Der kan vindstyrken komme opp i 35 sekundmeter. I Troms har den lille bygden Vasstrand blitt isolert etter et snøras søndag kveld.

Raset er ifølge operasjonsleder i Troms politidistrikt, Roy Tore Meyer, over én meter høyt og fire til seks meter bredt, men det er ikke tegn til at kjøretøy eller folk har oppholdt seg i området da det kom.

Flere isolert etter ras på Osterøy

Sent lørdag kveld gikk det et tre meter høyt og 15 til 20 meter bredt jordras over fylkesvei 5406 ved Kallestadsundet i Stamnes i Vaksdal.

Flere bygder er isolert som følge av jordraset. Politiet har ikke oversikt over hvor mange personer som er berørt, men bare i ett av i områdene på øya skal rundt 15 personer være isolert, ifølge NTB.

Ifølge NRK er rundt 60 personer isolert nordøst på øya. Veien forventes ikke å åpnes søndag.

Ingen personer eller biler skal ha blitt tatt av raset, opplyser Vest politidistrikt på Twitter.

– Raset vil ikke bli ryddet i natt, tidligst i dagslys søndag. Beboere i området Træet er per nå isolert, varslet politiet natt til søndag.

– Dette er tredje gangen det har gått ras her, som jeg kan huske. Vi liker ikke når det er sånt vær som det var i går. Det er stygt oppi lien der, med mye løse steiner, sier Berit Anne Kallestad til BT.

Hun er en av beboerne i Kallestadvegen, og var ved raset søndag morgen.

Kraftig vind på Østlandet

Søndag morgen opplyser Vegtrafikksentralen at de har fått over 30 meldinger om nedblåste trær over veiene i Østfold og Follo.

– Nattevakten har aldri hatt det så travelt som nå og alle våre mannskap er ute for å rydde trær, sier trafikkoperatør Ole Fredrik Haugen til VG.

I Follo har Politiet fått meldinger om at nedblåste trær skal ha truffet biler og hus i området Drøbak, opplyser politiet på Twitter.

En av de som har fått kjenne uværet på nært hold er Erik Sæther. Han og familien var på hyttetur i Lyseren i Østfold da det plutselig ristet i hele hytta.

UVÆR: Ida Pallin, Irma Ellmer Pallin og Lilja Ekblad våknet av et brak midt på natta. Da de gikk ut lå det et digert tre på taket av hytta. Foto: Erik Saether

– Alt var fredelig og rolig da vi la oss om kvelden. Så våknet vi halv fire om natten av at det ristet i hele hytta.

– Vi trodde først det var jordskjelv, men da vi lyser opp på taket med lommelykt ser vi at et tretti meter langt tre ligger over hytta, forteller Sæther til VG.

Treet skal ha laget flere hull i taket og knekt deler av konstruksjonene på hytta. Heldigvis ble ingen skadet og alle fire kunne gå tilbake til sengene side.

Flere fjelloverganger er stengt både i Sør-Norge og Nord-Norge på grunn av uværet.

Også fergesambandet på strekningen Langevåg-Buavåg er innstilt på grunn av værforholda. Fergesambandet på rute 1004 Gjermundshamn - Varaldsøy - Årnes kan bli innstilt på kort varsel.

Dette er status klokken 19:00 søndag:

 • Riksvei 7 Hardangervidda: Stengt - blir ikke åpnet søndag.
 • Riksvei 9 Hovden - Haukeli: Kolonnekjøring.
 • Europavei 134 Haukelifjell: Stengt.
 • Fylkesvei 50 Hol-Aurland: Stengt.
 • Riksvei 13 Vikafjellet: Stengt - blir ikke åpnet søndag.
 • Fylkesvei 52 Hemsedalsfjellet: Kolonnekjøring.
 • Fylkesvei 53 Tyin-Årdal: Åpen, men kan stenges på kort varsel.
 • Fylkesvei 27 Venabygdfjellet: Stengt - blir ikke åpnet søndag.
 • Fylkesvei 37 Rauland - Mjøsvatn: Kolonnekjøring.
 • Europavei 10 Bjørnefjell: Stengt.
 • Europavei 6 Saltfjellet: Stengt.
 • Fylkesvei 45 Blåsteinsån bom til Grytestøl bom: Stengt på grunn av rasfare.
 • Riksvei 94 Kvalsund bru - Akkarfjord: Stengt.

Du kan følge med på trafikken på Vegvesenets Twitter-konto eller på hjemmesiden deres.

Har du bilder av uværet? Tips oss her!

I det interaktive værkartet fra Windy.com over kan du se hvordan de luftstrømmene beveger seg rundt Island og nærmer seg Norge. Ved å flytte på markøren på tidslinjen nederst i kartet kan du se utviklingen gjennom natten og helgen.

Uværet har også herjet i Storbritannia i helgen. Med uværet «Ciara» (kalt «Elsa» i Norge) forrige helg som bød på store nedbørsmengder, er det derfor fare for oversvømmelser også denne helgen, forklarer Steve Willington i Met Office i en pressemelding, ifølge Washington Post.

Det kraftige lavtrykket har fått navnet «Dennis» i Storbritannia. Det omtales som en «bomb cyclone», som det ikke finnes noe godt norsk uttrykk for, forklarer vakthavende meteorolog Per Egil Haga. Men begrepet brukes når trykket faller raskt. Denne gangen har lufttrykket falt med rundt 50 hektopascal, som er måleenheten for lufttrykk, på ett døgn.

Fortsatt vind og nedbør

Haga forklarer at en liten rest av lavtrykket kommer innover nordvestlandet mandag:

– Det kan bli liten storm, og kanskje kortvarig full storm omkring Stadt. Det vil også bli en del vind i fjellet. På Østlandet vil det fortsatt blåse mye, men antakelig ikke så sterk vind at den vil gjøre skade, fortsetter meteorologen.

Lavtrykket vil dessuten føre til høy vannstand i den sørlige delen av landet mandag og det er satt gult farevarsel:

– Vannstanden vil være på sitt høyeste sent på formiddagen og tidlig på ettermiddagen, men så ser faren ut til å være over. Folk bør sørge for at båtene sine er fortøyd ordentlig, råder han.

Først onsdag blir det rolige vindforhold. Men det er dårlige utsikter for vinterferierende i hele landet.

– Torsdag kommer det et nytt lavtrykk som rammer hele landet, men aller mest i nord. Det blir sterk vind, mye nedbør og vanskelige kjøreforhold i fjellet.

Mer om

 1. Vær
 2. Klima
 3. Trøndelag
 4. Storbritannia
 5. Norge
 6. Meteorologisk institutt
 7. Twitter

Flere artikler

 1. Uværet herjer i Sør-Norge

 2. Uvær i Sør-Norge: Bergensbanen stengt etter snøras

 3. Store forsinkelser i flytrafikken: – Historisk lavt trykk

 4. Uværet herjer flere steder: Drivhuset til Cecilie knust til pinneved

 5. Vinterferie denne uken? Slik blir været

Fra andre aviser

 1. Fjelloverganger stengt, ferger innstilt, storm i vest

  Aftenposten
 2. Stengte fjelloverganger mellom øst og vest i Sør-Norge

  Aftenposten
 3. 30 trær over veiene på Østlandet – mange fjelloverganger stengt

  Aftenposten
 4. Uværet røsker i Norge – deler av tak på kommunale boliger blåste av i Lørenskog

  Aftenposten
 5. Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier

  Fædrelandsvennen
 6. Melder full storm natt til søndag: – Det blir ufyselig

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder