Brannvesenet måtte gi opp i den sterke vinden

Storm og uvær har for alvor slått innover Sør-Norge i kveld. Meteorologene har bedt folk binde fast løse gjenstander og holde seg innendørs.

Tirsdag kveld har kraftig uvær herjet på Vestlandet. Store mengder snø og sterk vind har blant annet forårsaket stengte veier, kansellerte fly og en rekke naturskader.

Har du bilder eller video? Tips oss her.

Bergensavisen skriver at alle helikopteravganger fra Florø og Bergen til og fra Nordsjøen er stoppet. I Stavanger gikk siste helikopter klokken 13.30, og alle avganger resten av dagen er avlyst. Også Kristiansund lufthavn har kansellert flere avganger.

I flytrafikken for øvrig er det også utfordringer. Både Værnes flyplass i Trondheim og Flesland i Bergen er rammet av flere forsinkelser, får VG opplyst av pressevakt Nora Prestaasen i Avinor. Begge holder imidlertid åpent. I Stavanger går det foreløpig greit, men det meldes om mye vind.

Twitter har politiet meldt at Karmsund bru i Rogaland er stengt på grunn av sterk vind. I Stavanger ligger en veltet lyktestolpe og sperrer et kjørefelt i Finnestadveien. Trær har veltet og sperrer veier både på Karmøy og i Fitjar. Klokken 19 skriver Fædrelandvennen at danskebåten fra Hirtshals til Kristiansand er kansellert.

FLØIBANEN: Et tre har veltet over skinnene og sperrer for Fløibanen, som blir stengt til onsdag. Foto: Anita Nybø

Uten strøm

Klokken 23 er rundt 400 BKK-kunder i Bergen og omegn uten strøm, etter at over tusen fikk den tilbake like før klokken 20. Noen timer tidligere ble det meldt fra 110-sentralen at Fløibanen hadde krasjet i et tre. Det er ikke meldt om personskader, men på grunn av været er det ikke trygt for brannvesenet å jobbe på stedet. Banen er derfor stengt til onsdag.

Vest politidistrikt skriver på Twitter at de mottar mange meldinger om veltede trær over hele byen, samt trampoliner og et stillas.

Tak blåste av bygning

I Kvinnherad har deler av taket på et næringsbygg blåst av. Til VG opplyser 110-sentralen i Hordaland at ingen skal være skadet, men at det er ekstremt dårlig vær i området, og at løse gjenstander flyr gjennom luften.

Torbjørn Berge-Soldal bor like i nærheten av næringsbygget i Solheimsvegen i Kvinneherad. Sent tirsdag kveld sier han til VG at det flyr takplater og takpapp utenfor vinduene.

– Vi har fått beskjed av brannvesenet om å holde oss inne.

Dette er ikke hverdagskost, sier Berge-Soldal videre.

– Vi har bodd her i 20 år og det er første gang vi er vitne til sånt vær. Det blåser kraftig og regner nedenifra og opp her.

Brannvesenet har opplyst at de ikke får gjort noe for å sikre taket på næringsbygget av hensyn til mannskapets sikkerhet.

– Lad mobiltelefonene

På forhånd var det ventet perioder med storm langs hele kysten. Særlig utsatt var fylkene Rogaland, Hordaland, samt Sogn og Fjordane.

Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt sa til VG tirsdag at han oppfordret folk på Vestlandet til å binde fast løse gjenstander, og holde seg innendørs. Stig-Arild Fagerli i StormGeo uttalte til BT at han oppfordret folk til å lade mobiltelefonene i tilfelle strømmen ville gå.

I dette vindkartet fra Earth Nullschool kan du se uværet akkurat nå.

Snøskredvarsel

Den kraftige vinden førte også til farevarsel på nest høyeste nivå – oransje – for snøskred flere steder på Vestlandet, ifølge NTB.

STENGT: Karmsund bru i Rogaland har vært stengt for all trafikk i kveld grunnet kraftig vind og uvær Foto: Webkamera/ Statens vegvesen

I hele kveld har det også blitt varslet om vanskelige kjøreforhold. Blant annet advarer politiet mot speilglatte veier på E16 i Begnadalen, hvor flere biler skal ha kjørt i hverandre.

Tirsdag klokken 22.30 er flere fjelloverganger, både i Sør-Norge og Nord-Norge, fortsatt stengte på grunn av uværet:

 • I Hedmark og Oppland er disse fjellovergangene stengt: Riksvei 15 over Strynefjellet, E6 over Dovrefjell, samt Fv 27 Venabygdsfjellet. E16 over Filefjell er åpen.
 • Riksvei 13 over Vikafjellet er stengt.
 • Tirsdag ettermiddag meldes det om at Rv 52 over Hemsedal er stengt for kjøretøy under 7,5 tonn. For andre kjøretøy er det kolonnekjøring.
 • Det er kolonnekjøring over europavei 134 Haukelifjell.
 • På riksvei 7 over Hardangervidda er det stengt for kjøretøy under 7,5 tonn. Kolonnekjøring for tyngre kjøretøy.
 • Fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet kan også bli stengt på kort varsel.
 • I Nord-Norge er europavei 69 Skarsvåg – Nordkapp, fylkesvei 890 Kongsfjordfjellet og fylkesvei 98 Ifjordfjellet stengt på grunn av uvær.
 • På fylkesvei 888 mellom Bekkarfjord og Hopseidet og fylkesvei 891 Båtsfjordfjellet er det innført kolonnekjøring.
 • Det er kolonnekjøring over E134 Haukelifjell.
 • Det er kolonnekjøring over riksvei 9.
 • Fv 50 Hol – Aurland er stengt.
 • Fv 53 Årdal – Tyin er stengt.
 • Europavei 6 over Kvænangsfjellet kan bli stengt på kort varsel.

Trøbbel for båttrafikken

Hva gjelder båttrafikken har Norled innstilt både nordgående og sørgående hurtigbåt mellom Selje og Bergen. Ifølge BT er syv fergesamband innstilt klokken 19 tirsdag kveld.

Beveger seg nordover

Utover kvelden er det forventet at vinden vil bevege seg nordover, og det er i løpet av natten ventet kraftig vind i Nordland, Troms og Vest-Finnmark.

– Lokalt kan det bli vindkast på 27 meter per sekund, skriver meteorologene på Twitter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder