PROBLEM»: – Negative holdninger til muslimer et problem, sier kulturminister Trine Skei Grande. Fra v. justisminister Jøran Kallmyr, kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, kulturminister Trine Skei Grande og utviklingsminister Dag Inge Ulstein. Foto: Trond Solberg, VG

Regjeringen med handlingsplan mot muslimhat

Regjeringen lager nå en ny handlingsplan mot muslimhat. – Vil ikke frata muligheten til å diskutere Islam, sier justisministeren.

 • Oda Ording
 • Stella Bugge
 • Trond Solberg (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Målet med handlingsplanen er å forebygge og hindre rasisme og diskriminering av muslimer, og mot personer som antas å være muslimer.

– Vi har en rekke undersøkelser som viser fordommer. Negative holdninger til muslimer er et problem, sier kulturminister Trine Skei Grande på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Hun sier problemet er ytterligere aktualisert på bakgrunn av angrepet mot Bærumsmoskeen.

– Samfunnsutviklingen med økt hets mot muslimer gir økt grunn til bekymring, sier Grande.

Kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Trond Solberg

Raja: – Også viktig for etnisk norske

Regjeringen vil involvere frivillige, lag og foreninger i arbeidet med planen som skal legges frem senere i høst.

– Vi trenger en arena for dialog og snakke sammen på tvers av ulike grupperinger i et samfunn, sier kulturministeren.

Fra før arbeider regjeringen med en handlingsplan mot rasisme og diskriminering på grunn av etnisitet og religion, som skal lanseres innen utgangen av 2019. Også denne planen vil inneholde tiltak for å forebygge rasisme og hindre diskriminering mot muslimer.

Regjeringen mener likevel det er viktig at det i tillegg lages en egen handlingsplan som tar for seg de utfordringer muslimer opplever i Norge i dag.

Stortingspolitiker Abid Raja (V) understreker at handlingsplanen ikke bare vil være viktig for norske muslimer, men også for etnisk norske barn.

– Det er ikke sunt for norske barn og ungdom å vokse opp med å hate muslimer. Når samfunnsdebattanter, naboer og voksne skriver groteske ting om muslimer og hva de fortjener, siger dette hatet åpenbart inn hos de unge, sier venstrepolitikeren og legger til:

– Dette handler ikke bare om at det er synd på muslimene og at vi må beskytte dem, men om at norske barn fortjener å vokse opp i et rasismefritt samfunn der man ikke hater verken muslimer eller jøder.

Vil rette fokus mot klasserommet

– Det er viktig å sørge for at vi har et samfunn der alle får utøve sin religion i fred uten å bli utsatt for hatefulle handlinger, sier justisminister Jøran Kallmyr.

Han mener det er viktig å lage en handlingsplan siden vi ser hat rettet mot muslimer på grunn av deres tro.

– Det er ikke forenelig med våre vestlige verdier. Vi er opptatt av religionsfrihet, det er viktig for vårt demokrati. Dette er ikke en handlingsplan der man fratar muligheten til å diskutere islam, men for å få stopp på den trakasseringen man ser av muslimer, sier justisministeren.

I bakgrunnen står kulturminister Trine Skei Grande i samtale med Venstres Abid Raja. Foto: Trond Solberg, VG

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner mener hele samfunnet må mobiliseres hvis vi skal sikre at Norge fortsatt skal være et land som bygger på verdier som toleranse for mangfold.

– Skole og barnehage en av våre få felles arenaer i samfunnet. Klasserommet er samfunnets viktigste rom, der skal vi sikre at barna både danning og utdanning, sa Sanner på pressekonferansen.

Han viser til at det å styrke verdifellesskapet i skolen er viktig, og demokrati og medborgerskap blir ett av de tverrgående temaene.

Sanner trekker samtidig frem viktigheten av digital dømmekraft. Han viser til at dagens ungdom forholder seg like mye til Google som til pensumbøker.

– Da er det viktig at de som vokser opp også får god kunnskap om digital dømmekraft, sier Sanner og legger til at det skal inn i de nye læreplanene.

Mer om

 1. Islam
 2. Trine Skei Grande
 3. Jan Tore Sanner
 4. Trossamfunn
 5. Demokrati
 6. Religion

Flere artikler

 1. Kallmyr nekter å svare på spørsmål om Frps islam-retorikk

 2. Kamp mot all rasisme, der du jobber, der du bor!

 3. Skolen er en viktig inkluderingsarena

 4. Venstre-Trine om Frp-Sivs utspill: – Jeg synes virkelig ikke noe om det

 5. Fridom til å vere den ein er

Fra andre aviser

 1. Presenterer ny handlingsplan: Rasisme er fortsatt et problem

  Aftenposten
 2. Nye verktøy mot rasisme og hat

  Fædrelandsvennen
 3. Skolen er en viktig arena i arbeidet mot falske nyheter og konspirasjoner

  Aftenposten
 4. Ropstad vil vurdere handlingsplan mot islamofobi

  Aftenposten
 5. Integrering fra muslimske land går dårlig

  Aftenposten
 6. Debatt: – Stå imot splittelsen Sian ønsker

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no