Torgeir Knag Fylkesnes fikk blomster da han ble valgt til ny nestleder under SVs landsmøte. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Torgeir Knag Fylkesnes er ny nestleder i SV

GARDERMOEN (VG) Torgeir Knag Fylkesnes (43) tar over som nestleder av SV etter Snorre Valen, etter en dramatisk valgopptakt, og et jevnt valg.

Alle de 209 stemmeberettigede var i salen under voteringen. Av dem stemte 100 på Kari Elisabeth Kaski (31), og 108 på Fylkesnes. Én person stemte blankt.

– Jeg vil takke Kari Elisabeth for en god valgkamp. Jeg er lettet og glad, sier den nye nestlederen til VG, og fortsetter.

– Jeg får anledning til å være med på å bygge Auduns folkepartiprosjekt. Mitt bidrag blir å ta styringen i nærings- og distriktspolitikken. Det er et nødvendig ledd for å vinne klimakampen.

Audun Lysbakken (41) er også gjenvalgt som leder i SV. I tillegg er Kirsti Bergstø (37) gjenvagt som nestleder.

NESTLEDERKAMP: Kari Elisabeth Kaski og Torgeir Knag Fylkesnes kjempet om nestledervervet. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Skuffet

Kaski er skuffet over tapet, og sier til VG at det var nære på.

– Jeg tenker at det blir et stort ansvar for ledelsen som er valgt nå å ta med seg hvor delt landsmøtet var, og ta på alvor klimabevegelsen og klimaopprøret som er i ferd med å bygge seg opp, sier hun.

– Det er også skuffende at det fortsatt er et flertall menn i ledelsen. Så det ligger også et ansvar der til å bygge opp flere unge kvinner som kan bli gode kandidater i fremtiden, fortsetter hun.

Nå går hun tilbake til arbeidet som Stortingsrepresentant og finanspolitisk talsperson, og sier at hun skal fortsette med å jobbe for å få gjennomslag for sakene hun brenner for.

Audun Lysbakken sier han gleder seg til å jobbe med Fylkesnes, og at han kommer til å bli en god nestleder.

– Det betyr at distriktene og kysten får en sterk talsmann. Så har det vært et jevnt valg mellom to veldig gode kandidater - og Kari Elisabeth kommer fortsatt til å spille en sentral rolle i partiet fremover. Jeg er heldig som får jobbe med begge to, sier han.

På spørsmål om det er problematisk at det er flere menn enn kvinner i ledelsen, svarer han at han har valgt å ikke gå inn på de spørsmålene som har vært sentrale argumentene for eller mot hver av kandidatene.

GJENVALGT: Audun Lysbakken, gjenvalgt som leder, og Kirsti Bergstø, gjenvalgt som nestleder, på pressekonferanse før SVs landsmøte. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I debatten før valget, fokuserte Fylkesnes’ støttespillere på nærings- og distriktspolitikk, og å breie ut partiet med nye løsninger. Kaskis støttespillere fokuserte på klimapolitikk, kamp mot ulikhet og mot rasisme, og at flere flinke kvinner må inn i ledelsen.

Nestlederduell: Bli kjent med kandidatene

Kaski har vært partisekretær og er valgt inn på Stortinget for Oslo, men er fra Finnmark. Hun har bakgrunn fra miljøbevegelsen. Fylkesnes er stortingsrepresentant for Tromsø, og startet sin politiske karrière i studentpolitikken.

Dramatisk valgdag

Valget var på forhånd spådd til å bli udramatisk, men veldig jevnt. Men spenningen ble utløst lørdag ettermiddag:

Først ble det kjent de to kandidatenes støttespillere hadde telt fullstendig forskjellig: Fylkesnes-folkene hadde telt delegater og kom til at cirka 110 av de som hadde bestemt seg støttet ham, og bare rundt 50 støttet Kaski.

Kaskis tellere kom til at hun ledet med omtrent 90–75.

VGs telling ga Fylkesnes et overtak på 98 mot 73 blant de 209 delegatene, men det var fortsatt mulig for Kaski å ta det igjen, og mange var usikre.

les også

SV-valgdrama: Begge nestlederkandidatene tror de har flertall

Så kom valgkomiteens innstilling, som Snorre Valen ledet, med 4–3 flertall til Fylkesnes.

Innstilling utløste et historisk kvinneoppgjør på landsmøtet: To kvinnegrupper stod mot hverandre - og frem i VG.

Én gruppe reagerte på at alle mennene i valgkomiteen hadde stemt på den mannlige kandidaten. De fikk raskt svar av en annen gruppe, blant annet bestående av Mali Steiro Tronsmoen - som satt i valgkomiteen og selv stemte på Fylkesnes - som følte seg usynliggjort av Kaskis støttespillere.

På spørsmål om hva han tenker om denne vendingen lørdag, svarer Fylkesnes:

– Jeg tenker at det er et uttrykk for at det var sterke meninger om kandidatene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder