DELTOK HER: Den coronasmittede studenten deltok på faddersamling i Nygårdsparken mandag, hvor flere hundre andre studenter var til stede. Foto: Tuva Åserud, Bergens Tidende

Coronasmittet student deltok på fadderfest i Bergen - 35 i karantene

Den coronasmittede studenten ved UiB ventet på svar på coronatest, men gikk likevel på fadderfest i Bergen mandag.

 • Christina Quist
 • Synne Eggum Myrvang

Artikkelen er over 72 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Studenten deltok på fadderuken i går, og hele faddergruppen er satt i karantene. De skal testes på dag tre og sju, og har fått streng beskjed om hvordan de skal forholde seg til karantenen, sier smittevernoverlege i Bergen kommune, Karina Løland, til VG.

Hun bekrefter at den aktuelle studenten deltok på fadderfest på tross av at studenten ventet på svar på coronatest, og sier til dette at man i en slik situasjon generelt sett bør være i karantene og ikke skal være ute blant folk.

Smittesporingen har vist at studenten ble smittet utenbys, men Løland vil ikke si noe om smitten stammer fra utlandet eller innenlands.

– Studenten har vært syk, men var nå asymptomatisk, og er satt i isolasjon, sier smittevernoverlegen.

Bekymret for mer smitte

Løland forteller at kommunen nå jobber med smitteoppsporing, og at de har en grei dialog med universitetet.

les også

Kommuner advarer innbyggerne mot Oslo-reiser

– Det er ikke så krevende i dette tilfellet, vi har en grei dialog, og de var raskt ute med navnelister. Sånn sett fungerte systemet godt, sier hun.

Hun sier at hun som kommuneoverlege generelt er positiv til fadderuken, og synes det er viktig at studentene får en god start på studiehverdagen og blir kjent med studenter. Det kan bety mye psykososialt for studentene i flere år fremover.

– Samtidig har vi en bekymring for at det skal bli mer smitte, også med tanke på at det er utbrudd i Oslo nå. Det er viktig at man følger rådene og anbefalingene som blir gitt, de blir gitt av en grunn. Selv om man selv ikke er syk, kan smittespredning føre til at samfunnet kan måtte stenge ned igjen, og andre mennesker kan bli syke og dø. Det er viktig å være sitt ansvar bevisst, sier hun.

Gjør fortløpende vurderinger

Det dreier seg om en student ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, og viserektor Oddrun Samdal sier til VG at det gjelder en gruppe på rundt 35 studenter som nå er satt i karantene med umiddelbar virkning.

Samdal opplyser at den aktuelle studenten har deltatt på fadderarrangement blant annet i Nygårdsparken i Bergen, hvor flere hundre studenter også var tilstede mandag.

CORONASMITTE: En student ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet er bekreftet coronasmittet. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix

Viserektoren opplyser at hun skal ha fått bekreftet at den aktuelle faddergruppen har overholdt gjeldende smittevernregler og de skal heller ikke ha blandet seg med andre faddergrupper.

– Vi har en fortløpende vurdering av resten av fadderuken. Vi har en dialog med kommunen på det. Hvis vi ser at vi greier å overholde smitteverntiltak vet vi at vi kan drive smittesporing, sier hun.

VISEREKTOR: Oddrun Samdal bekrefter coronasmitte ved Universitetet i Bergen. Foto: Eivind Senneset, UiB

Coronasmitte også i Trondheim

Tidligere tirsdag ble det kjent at det også har blitt oppdaget coronasmitte hos en student ved NTNU i Trondheim.

Studenten er satt i isolasjon etter å ha fått påvist coronasmitte. Resten av fadderutvalget er satt i karantene, opplyser NTNU til Adresseavisen.

Smitten skal ha blitt påvist i helgen, og hverken den smittede studenten eller andre i fadderutvalget har vært i kontakt med nye studenter eller faddere. Det opplyser konstituert dekan Tine Arntzen Hestbek ved NTNUs Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap til Adressa.

Fadderuken bekymrer flere

Overlege i FHI, Tove Bruun, uttrykte i helgen bekymring for fadderuken som startet mandag.

– Vi vet jo at mange fadderarrangement har vært preget av festing med mye alkohol. Da blir det gjerne vanskelig å følge rådene om avstand, sier hun.

les også

UiO-rektor om samling i Frognerparken: – Ikke akseptabelt

På fadderukens første dag rapporterte politiet rundt om i landet om flere studentfester i forbindelse med studiestart, da spesielt i Oslo, Bergen og Trondheim.

I Frognerparken i Oslo var flere hundre studenter samlet til fest, og Oslo-politiet uttalte til VG at de ikke kunne gjøre annet enn å oppfordre folk til å følge smittevernreglene.

Mer om

 1. Coronaviruset

Flere artikler

 1. To studenter har fått påvist coronasmitte

 2. Flere fadderarrangementer avlyses

 3. Stor variasjon i smitteverntiltak på fadderukene

 4. Studenter frykter coronasmitte – slik gjennomføres fadderukene

 5. Vektere skal hindre store studentfester

Fra andre aviser

 1. Fadderarrangementer avlyses flere steder i landet

  Fædrelandsvennen
 2. UiB-student koronasmittet – faddergruppe i karantene

  Bergens Tidende
 3. UiB-student koronasmittet – 33 studenter i karantene

  Bergens Tidende
 4. Smittet student gikk på fadderarrangementer før prøvesvaret kom

  Bergens Tidende
 5. Slike bilder bekymrer UiB-rektoren. Likevel vil han ikke nekte studentene å feste.

  Bergens Tidende
 6. Dropper kveldsarrangementer i fadderuken

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no