HELSEPROBLEMER: Kjell Robin Larsen sliter med store helseproblemer og har utlagt tarm. Foto: Geir Arne Kippernes
HELSEPROBLEMER: Kjell Robin Larsen sliter med store helseproblemer og har utlagt tarm. Foto: Geir Arne Kippernes

- Doping gjorde livet mitt til et helvete

INNENRIKS

(VG Nett) Kjell Robin Larsen (34) har brukt én million kroner på doping. På det meste veide muskelbunten 148 kilo. Nå må han ha besøk av hjemmesykepleier to ganger daglig.

Publisert: Oppdatert: 07.09.09 18:02

Idrett har alltid stått sentralt i arendalitten Kjell Robin Larsens liv. I ungdomsårene gjorde han suksess på fotballbanen og var blant Sørlandets beste i aldersbestemte klasser i langrenn. Fra 16-årsalderen ble fokuset stadig mer rettet mot styrketrening.

- Jeg ville bli sterkere for å prestere bedre på ski og på fotballbanen. For en tynn og hengslete unggutt var det lett å bli fascinert av dem som klarte å løfte 90 kilos manualer på hver arm, sier Kjell Robin Larsen.

Med hjelp av knallhard trening, bevisst kosthold, bruk av proteinpulver og kreatin ble han raskt større. Kjell Robin slet med selvtilliten, men han opplevde at den steg i takt med at kroppen ble større.

- Det ga status, og jeg fikk et annet kroppsspråk. Jeg ble rettere i ryggen og sto først i køen på utesteder, sier han.

Les også:SV og Senterpartiet vil forby doping

Følte mestring

Han har aldri vært skoleflink og fant endelig en arena han mestret. I tillegg kom han inn i et miljø hvor han raskt fant seg godt til rette.

- Vi var 20-30 stykker som i stor grad hadde samme historie å fortelle. Det var mange trivelige gutter, men vi begynte å ufarliggjøre ting. Jeg hadde stor respekt for steroider og veksthormoner, og hadde ikke lyst å gjøre noe kriminelt, sier han.

I 1991 avla den norske kulestøteren Georg Andersen positiv dopingprøve. Prøven ble avlagt én måned før Andersen vant sølv i friidretts-VM i Tokyo. Andersen nektet for at han hadde tatt prestasjonsfremmede midler, men saken bidro til å endre Kjell Robins syn på dopingmidler.

- Jeg reflekterte mye rundt den episoden. Han var politimann og når han ikke engang mistet jobben, ble det lettere for meg.

Men det skulle fortsatt gå noen år før han bestemte seg for å prøve anabole steroider. Et valg han tar fullt ansvar for.

- Det var ingen som tvang meg eller oppfordret meg til å prøve. Dette var noe jeg fant ut at jeg ville begynne med helt selv. Det var vel i begynnelsen av 20-årene jeg begynte.

Saken fortsetter under bildet

Les også:Unge dopingutøvere mer voldelige

Havnet på sykehus

Alt handlet om kropp og om å bli størst mulig. Vekten ble fordoblet fra 73 til 148 kilo. Kjell Robin var en av de største i byen.

- Jeg følte meg ikke så stor. Da jeg så meg i speilet, følte jeg meg liten. Det må ha vært en koblingsfeil en eller annen plass i hodet mitt, sier han.

For fem år siden gikk det helt galt. Muskelberget ble kjørt til sykehus. Tykktarmen hadde sprukket.

- Tykktarmen var full av sår, sprekker og blod. Jeg følte dødsangst. Jeg husker jeg tenkte: Bare jeg klarer å overleve dette, så...

Har du tips til flere dopingsaker?Kontakt VG Netts journalist her!

- Psykisk nedtur

Et nytt liv ventet Kjell Robin. Det topptrente arendalitten har nå utlagt tarm og får besøk av hjemmehjelp to ganger daglig. VG Nett treffer ham på Rikshospitalet i Oslo.

- Dopingbruken gjorde livet mitt til et helvete. Det verste var den psykiske nedturen. Kroppen var vant til å få tilført testosteron. Slutter man med det, går man helt ned i kjelleren. Man blir deprimert, sexlivet er det bare å glemme, og man får humørsvigninger.

Nå må han få tilført hormoner hver tiende uke for å få opprettholdt et normalt testosteronnivå.

- Det viktigste for meg nå er å holde meg i live, sier 34-årigen, som anslår at han har brukt én million kroner på dopingmidler.

Saken fortsetter under bildet

Møtte Lance Armstrong

Under sykkelrittet Oslo Grand Prix fikk Kjell Robin en skikkelig opptur. Gjennom sin søster, syklisten Linda Larsen, har han fått opp øyene for sykkelsporten. Han har vært med på å arrangere gaterittet i Arendal og er på hils med Thor Hushovd.

Kjell Robin er fortsatt en kraftig kar på 120 kilo. Under Lance Armstrong-kaoset i Oslo i midten av august måtte han steppe inn for å bane vei for tidenes Tour de France-rytter.

- Bra, du gjør en god jobb, sa Armstrong til meg. Det var utrolig stort å være hans livvakt. Det glemmer jeg aldri.

Ansiktet lyser opp. Rundt håndleddet har han det gule Livestrong-armbåndet, som symboliserer Armstrongs seier over kreften.

Stjernesyklisten har blitt et stort forbilde for Kjell Robin på lik linje med søsteren Linda og Thor Hushovd.

- Lance klarte å kjempe seg gjennom kreften. Da skal jeg klare dette...

Livet er ingen dans på roser for Kjell Robin. Han har nylig gjennomgått et samlivsbrudd, men hans sønn på to år og ni måneder bidrar til å holde han oppe. Det samme sier han om familien.

Han er en type med mange baller i luften og jobber med stiftelsen "Et naturlig sterkt idrettsmiljø", hvor hovedmålet er å få et behandlingstilbud for de som sliter som følge av bruk av dopingmidler.

- For alkoholikere og narkomane finnes det behandlingstilbud, men vi faller mellom to stoler. Vi får håpe den neste regjeringen setter noen faghoder sammen. Det er mange som trenger det, sier han.

Syklet fra Arendal til Hamar

I mai syklet han cirka 40 mil fra Arendal til Hamar for å holde et foredrag på et seminar i regi av Antidoping Norge. Til tross for at han sliter voldsomt med helsen, sykler han fem mil hver dag. Inspirert av Livestrong, har han fått produsert et smykke som kalles "Naturlig sterk".

- De femti beste syklistene i Norge fikk smykket under gaterittet i Arendal. Jeg ga også et til crewet til Lance Armstrong, som skulle gi det videre til ham.

Kjell Robin tar også til orde for at skal bli forbudt å bruke dopingmidler.

- Jeg tror ikke jeg hadde begynt med anabole steroider om det hadde vært forbudt.

Han mener at det er viktigst å rette fokus mot ungdommer mellom 15-25 år.

- Ungdommer er utsatt for et voldsomt press når det gjelder kropp. Overalt blir ser man bilder av Calvin Klein-modeller uten et gram fett på kroppen. Enkelte bruker anabole steroider sammen med kokain og amfetamin. De kan se sunne ut, men dette er en livsfarlig mikstur. Baksiden av medaljen kommer like sikkert som døden.

- De som doper seg blir aldri bedre enn nest best. Det er holdningene som teller mest.

Her kan du lese mer om