STRIDENS KJERNE: Flere kjemper hardt for helikopterets posisjon i politiet. Nå er politimester Arnstein Gjengedal fått nok av striden, og har bedt alle være tause frem til 22. juli-kommisjonen er ferdig med sitt arbeid. Foto: ESPEN BRAATA

Politihelikopteret splitter Oslo-politiet

(VG Nett) Politimester Arnstein Gjengedal har nå gitt beskjed om at den offentlige ordkrigen om helikopteret må ta slutt.

Artikkelen er over åtte år gammel

Det er enighet om at det hadde vært en fordel dersom politihelikopteret kunne vært brukt som observasjonsplattform for Beredskapstroppen under Utøya-angrepet, men der stopper også enigheten.

Allerede fire dager etter skytemassakren var stabssjef Johan Fredriksen oppgitt over spørsmålene om helikopter fra norsk og utenlandsk presse.

- Vi synes det er uverdig å la dette bli en debatt om ressursspørsmål og politihelikoptre. Vi tåler å bli sett i kortene, men innenfor politiuniformen er det også et menneske av kjøtt og blod, sa han på pressekonferansen 26. juli.

Etter uttalelsen er det publisert 1.043 artikler om politihelikopteret i norske aviser og nettsteder. De siste dagene har polititjenestemenn i Oslo drevet skyggekrig i avisspaltene - gjerne anonymt.

Kranglet gjennom media

I forrige uke skrev Aftenposten at ansatte ved Politiets helikoptertjeneste ringte inn og melde seg for tjeneste klokken 15.37 - 11 minutter etter at bomben eksploderte, ifølge avisens anonyme kilder.

I etterkant har man gått gjennom loggene fra 22.juli, og det finnes ikke spor etter henvendelsen. Det skal også være uklart hvem de har snakket med, får VG Nett opplyst.

FIKK NOK: Politimester Anstein Gjengedal har gitt beskjed om at debatten om politihelikopteret skal få hvile frem til 22. juli-kommisjonen er ferdig med sitt arbeid. Foto: JAN PETTER LYNAU

På alle pressekonferanser etter 22. juli har Fredriksen forklart at politihelikopteret først var tilgjengelig fire timer etter terrorangrepet på grunn av ferieavvikling.

Det har også vært kranglet om pilotenes kompetanse, helikopterets kapasitet og hvorvidt det har vært trent på liknende situasjoner.

- Helikopteret er ikke en del av vår standard prosedyre for løsning av oppdrag som noe annet enn en observasjons-, etterretnings-, og kommandoplass, forklarte lederen for Beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen til VG Nett.

Han understreket at helikopteret ikke er en del av deres beredskap siden det ofte er utilgjengelig.

Politimesteren fikk nok

Denne uken har VG Nett forsøkt å få avklart den motstridende fremstillingen av politihelikopteret. Ole Vidar Dahl, som er leder for Spesialseksjonen i Oslo-politiet, har ikke besvart våre henvendelser. Han leder seksjonen som helikoptertjenesten faller inn under.

Da vi tirsdag forsøkte å kontakte lederen for helikoptertjenesten, Geir Sandvold, ble vi satt direkte til mobiltelefonen til Oslo-politiets pressesjef Unni Grøndahl uten nærmere forklaring.

- Vi har nå kommet til et punkt hvor vi må overlate dette til 22. juli-kommisjonen. Det har politimester Anstein Gjengedal bestemt, opplyser Grøndahl.

- Betyr det at det ikke er mulig å få snakke med de som har uttalt seg om helikopteret tidligere?

- Ja.

Fikk kuttet budsjettet

De som jobber ved helikoptertjenesten har i lengre tid kjempet mot reduserte budsjetter og mindre flytid. Uttalelser om Forsvarets piloter er mer egnet til skarpe oppdrag og at de ikke kunne fly med skarpskytter, har virket provoserende.

De ansatte ved helikoptertjenesten, som fysisk er stasjonert på Gardermoen, skal være forbannet fordi ledere ved Oslo-politiets hovedkvarter på Grønland gjentatte ganger har understreket helikopterets begrensninger.

Helikoptertjenesten har følt seg nedprioritert i lengre tid. I årets tre første måneder var politihelikopteret utilgjengelig hele 66 prosent av tiden. Årsaken var dårlig vær, vedlikehold og personalmangel. Hovedandelen skyldtes sistnevnte på grunn av budsjettkutt.

LOVER PENGER: Justisminister Knut Storberget. Foto: Scanpix

I fjor kom det overraskende på politimester Gjengedal at Oslo-politiet måtte kjøpe ut helikopteret fra driftselskapet Pegasus da avtalen utløp i september 2009. Siden utgiften ikke var budsjettert, førte det til at politihelikopteret fikk redusert driftsbudsjettet med hele 47 prosent over natten.

Lovet mer penger

Skytemassakren på Utøya har imidlertid allerede ført til at Politiets helikoptertjeneste får mer flytid fremover. Onsdag lovet justisminister Knut Storberget at det vil bli bevilget penger til politihelikopteret i budsjettet for 2012. Han opplyste ikke hvor mye.

Oslo-politiet måtte betale rundt 30 millioner kroner for å kjøpe helikopteret de hadde leid i syv år. Før budsjettkuttet i fjor, kostet det rundt 15 millioner kroner å drifte helikopteret i året.

Det er kjent at dagens politihelikopter er syv år gammelt og modent for utskifting. Da avtalen med Pegasus ble avsluttet i 2009 mistet også politiet sitt backup-helikopter.

Les også

 1. - Ikke trent på skudd fra politihelikopteret

  Beredskapstroppen i Oslo har aldri trent med skarpskyttere som en ildstøtteplattform om bord på det etter hvert…
 2. Politihelikopteret kunne vært i luften

  Politihelikopteret sto klart og mannskaper var tilgjengelig rett etter terrorangrepet i Regjeringskvartalet, men de ble…
 3. Politiet og Jernbaneverket krangler om plassering av politihelikopterbase

  I seks år har Oslo-politiet planlagt felles base for politihelikopteret og beredskapstroppen, for å sikre kortere…
 4. Vurderer å øke bemanningen på politihelikopteret

  Justisminister Knut Storberget (Ap) har bedt politiet beregne kostnadene ved å øke antall vaktlag på politihelikopteret.
 5. - Norge må forberede seg på alle typer terrorangrep

  (VG Nett) Attentatene 22. juli forandret Norge. Forsvarsminister Grete Faremo sier vi må være forberedt på alle typer…
 6. Politiet innrømmer at politihelikopteret kom for sent i lufta

  Flere helikoptre kunne bistått politiet 22. juli, men det tok flere timer før noen av dem var i lufta.
 7. Antiterrorpoliti må ta rutefly

  Beredskapstroppen i Oslo er avhengig av hjelp fra Forsvaret hvis de trenger transport.
 8. Avviser kritikk mot Utøya-operasjonen: Politiet: - Feil at vi kunne vært på Utøya på åtte minutter

  (VG Nett) Politiet avviser at bruk av helikopter kunne gjort at beredskapstroppen hadde kommet raskere til Utøya.
 9. Kunne skyte ungdommer i 1,5 time før politiet ankom

  (VG Nett) Minst 85 personer ble drept før politiet rakk frem og fikk kontroll på våpendesperadoen Anders Behring Breivik…
 10. Politiet ba Forsvaret om helikopterhjelp

  Politiet ba Forsvaret om helikopterbistand til Utøya, men drapsmannen var allerede tatt da de var i lufta.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder