LESBE-UTSPILL: Kari Benjaminsen sier til Drammens Tidende at lesbiske ofte kan være mer «guttete», og dermed utøve mer vold. Foto:

- Lesbiske tar lederroller i voldsmiljøer

(VG Nett) En politikvinne i Drammen mener at lesbiske tar lederroller i voldsmiljøer. - Det er virkeligheten, sier hun og utløser samtidig raseri blant homoforkjempere.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Leder for forebyggende avdeling ved Drammen politistasjon, Kari Benjaminsen, gikk i dag ut i Drammens Tidene og fortalte at Drammenspolitiet oppfatter at jenter oftere er involvert i voldsepisoder enn tidligere.

- Vi har også merket oss at noen av disse jentene er lesbiske, sier Benjaminsen til dt.no.

Når VG Nett får tak i Benjaminsen fredag kveld, sier hun at hun ikke angrer på lesbe-utspillet.

- Nei, jeg angrer ikke på det, men det er fryktelig synd hvis de føler seg såret. Jeg mener at det er riktig å fortelle realiteten, og ikke skjule det, sier hun til VG Nett.

- Ser du at utspillet kan oppfattes som diskriminerende?

- Ikke så lenge jeg har sagt at jeg ikke ønsker å stigmatisere enkelte grupper i samfunnet. Jeg forteller bare sannheten, sier Benjaminsen.

- De har en tøffere væremåte

Hun sier videre at de har hatt en del problemer med jentegjenger i Drammen, og at flere lesbiske var blant dem som utøvde vold. Benjaminsen sier at disse lesbiske jentene har en tendens til å være mer «guttete».

- Dermed har de en tøffere væremåte. Noen av dem kan i enkelte tilfeller ty til vold. Disse tar ofte en lederrolle og har nok lett for å dra med seg andre, sier Benjaminsen.

Hun forteller også at politiet har en klar oppfatning av at flere av jentene i voldelige miljøer viser og forteller at de er lesbiske.

Friele reagerer

RASER: Kim Friele. Foto: SCANPIX

Mangeårig homoforkjemper, Karen-Christine «Kim» Friele, mener avdelingslederen er kunnskapsløs.

- Hun skaper her et inntrykk av at det å være lesbisk i utgangspunktet kan forklare hvorfor man tyr til vold. Hun er også direkte fjollete når hun sier klart at disse jentene har en tendens til være mer «guttete». Hva er det for slags gammelt grums som henger igjen? sier Friele til VG Nett.

Hun mener seksuell orientering ikke har noe med saken å gjøre.

- Her må man søke bakgrunnen. Hva er årsaken til at det skjer? Dette kan være hissige jenter som tenker: La meg si at jeg er lesbisk. Og så konkluderer politiet med at de er lesbiske.

- Det er veldig stigmatiserende. Hun bør skamme seg, sier Friele om Benjaminsen.

- Korttenkt og fordomsfullt

REAGERER OGSÅ: Bystyremedlem i Oslo og leder av APs homonettverk, Håkon Haugli. Foto: Bjørn Lecomte

Bystyremedlem i Oslo og leder av APs homonettverk, Håkon Haugli, mener utspillet fra politiet i Drammen er drøyt.

- Her er det flere kortslutninger på en gang, sier han til VG Nett.

- For det første så er det ingen dokumentasjon på at lesbiske jenter er mer voldelige. Og selv om jentene sier de er lesbiske, kanskje for å tøffe seg eller for å utfordre kjønnsrollemønstrene, så kan ikke politiet trekke slutninger om at de er det. Det er korttenkt og fordomsfullt, mener Haugli.

- Benjaminsen sier vel bare at noen av jentene er lesbiske?

- Poenget er ikke det. Poenget er at her kommer politiet med lite gjennomtenkte uttalelser, sier Ap-politikeren.

- Bekrefter myter

Han mener politiet må jobbe med egne holdninger.

- Saken illustrerer at politiet har en jobb å gjøre. Denne saken er bare egnet til å bekrefte myter om lesbiske. Jeg vet at det skjer mye bra i politiet, men de må opptre med større varsomhet, særlig i forhold til minoritetsgrupper, sier Haugli.

- UVITENSKAPELIG: Nestleder i LLH, Guro Sibeko, mener uttalelsene til Drammenspolitiet er uvitenskapelige. Foto: VG

Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) reagerer også sterkt på uttalelsene til politiet.

- Dette er helt uvitenskapelig, sier nestleder i LLH, Guro Sibeko, til VG Nett.

- Å trekke frem at det finnes lesbiske jenter i voldsmiljøene, er veldig underlig. Det er like vitenskapelig som å si at jentene har mørkt hår. Seksuell legning har ingenting med saken å gjøre, sier Sibeko.

- Generaliserer

Kari Benjaminsen sier at hun ikke ønsker å stigmatisere lesbiske jenter. Guro Sibeko mener det er akkurat det hun gjør.

- Hun sier her at lesbiske jenter er mer «guttete», og at de tyr lettere til vold. Det er en fryktelig generalisering. Politiet bør heller ha større fokus på voldsforebygging. Unge homofile og lesbiske er utsatt for mer vold enn andre - de er rett og slett mindre beskytta, hevder Sibeko.

- Jeg kjenner flere lesbiske og har full respekt for dem, sier Benjaminsen til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder