Forventer debatt om katastrofeberedskap etter 22. juli

Etter evalueringen av politiets innsats 22. juli, mener forbundsleder Arne Johannessen at det viktigste er å diskutere hvilken katastrofeberedskap politiet skal ha ute i distriktene

Artikkelen er over syv år gammel

.

VENTER DEBATT: Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, forventer at rapporten til 22.juli-kommisjonen vil bringe med seg debatt om politiets katastrofeberedskap. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Kommisjonen legger fram sin rapport mandag. Lederen i Politiets Fellesforbund (PF) sier det videre blir viktig å diskutere forventninger og rammer for politimannskapene som i det daglige er de første på åstedet.

- Disse er i alle situasjoner helt avgjørende i saker hvor skyting pågår. Debatten etter 22. juli har jo helt klart avklart at folk ikke har noen forståelse for at politiet må vente lenge på forsterkninger. Rolledelingen mellom nærpolitiet og spisskompetanse lenger unna blir derfor viktig, sier han til NTB.

Han mener debatten om Politi-Norges beredskapsrammer har fått for liten plass etter terrorangrepene. Han mener man må skille mellom hva politietaten har ansvar for, og hvilket ansvar politikerne har for å sette politiet i stand til å takle slike saker.

For avhengige av Delta?

Terroreksperten Magnus Ranstorp reiste i et intervju med NTB mandag spørsmål om distriktene er for avhengige av bistand fra Beredskapstroppen (Delta). De har i dag kun én base: Oslo.

I tillegg har hvert politidistrikt en mindre spesialstyrke, men det vil være tilfeldig hvilke av dem som er på vakt til enhver tid. Johannessen er enig.

- Hva hvis dette skjedde i Finnmark eller utenfor vestlandskysten, hva hadde da vært realistisk responstid? Kanskje tre-fire timer, med helikopterbistand fra Forsvaret. Og man vet jo aldri hvor det smeller, sier Johannessen.

- Kan ikke gi alle svar

Johannessen sier han har stor tiltro til at 22. juli-kommisjonen leverer et solid dokument, som legger alle fakta på bordet.

- Men er det ikke en fare for at etterlatte kan ha for store forventninger til svar på alle detaljer?

- Jo. Jeg har møtt så mange pårørende i slike situasjoner, og svært ofte har de et enormt informasjonsbehov. Men jeg håper man kan sitte igjen med en følelse av at alt som kan besvares, er besvart. Og at kommisjonen forklarer overbevisende hva som ikke er mulig å finne ut av, sier forbundslederen til NTB.

Advarer mot personkritikk

PF organiserer rundt 13.600 medlemmer i politi- og lensmannsetaten. Johannessen påpeker at politiansatte er vant til å etterforskes etter alle skarpe oppdrag, i motsetning til flere andre yrkesgrupper som var involvert 22. juli.

Men presset er likevel stort, og hele etaten venter i spenning på kommisjonens konklusjoner om prosedyrer, kommandorutiner og andre faglige spørsmål, sier forbundslederen.

Både fagforeningen og Politidirektoratet er i beredskap for de politiansatte når rapporten framlegges.

- Vi advarer på det sterkeste mot å dreie debatten inn på individkritikk, det blir en avsporing fra det som er viktig. Jeg er sikker på at alle gjorde sitt beste der og da, og vi må huske at de ikke hadde fasiten i hånda som kommisjonen har brukt ett år på å analysere, sier Johannessen.

Han mener imidlertid at folks tillit til politiet er avhengige av at de er ydmyke og innrømmer feilvurderinger og systemsvikt.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Politiet og beredskapen
 2. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen
 3. 22. juli

Flere artikler

 1. Politiforbundet om rapporten: - Vi var kritiske til Sønderland

 2. Uroen sprer seg i politiet før 22. juli-dommen

 3. 22. juli-kommisjonens leder: Jeg er veldig spent

 4. Politidirektør Øystein Mæland har trukket seg

 5. Tilliten til politiet har stupt

Fra andre aviser

 1. Forbundsleder forventer debatt om politirespons i distriktene

  Fædrelandsvennen
 2. Dette vil de ha svar på

  Aftenposten
 3. Tidligere hovedtillitsvalgt mener 22. juli-rapporten er blitt misbrukt

  Aftenposten
 4. Solheim: Arne Johannessen bør gå

  Aftenposten
 5. - Hele det norske samfunnet har vært enormt naivt

  Aftenposten
 6. Solheim: Arne Johannessen må gå

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder