Her leter de etter de omkomne

KEBNEKAISE(VG Nett) I den stupbratte fjellsiden leter norske og svenske letemannskaper og soldater videre etter de omkomne på Kebnekaise.

  • Thor Harald Henriksen
  • Øyvind Gustavsen
  • Mathias Jørgensen

Artikkelen er over åtte år gammel

For første gang har media kommet helt inn til Rabots-breen på Kebnekaise, der letemannskaper hele søndagen har lett etter de omkomne, samt vrakdeler fra Hercules-flyet.

Bratt fjellside

Hellingen i fjellsiden der letemannskapene opererer, er opptil 55 grader, noe som utgjør en enorm skredfare for alle som deltar. Samtlige er derfor utrustet med skredsøkere. Lavinehunder står beredt til innsats, dersom et snøskred skulle utløses.

- Vi må vurdere skredfaren hver dag, sier Jörgen Stridsmann fra det svenske politiet.

Norske spesialsoldater karrer seg frem i de bratteste delen av fjellsiden, på jakt etter vrakdeler og de omkomne.

Det norske Hercules-flyet «Siv» forsvant fra radaren over Kebnekaise-fjellene klokken 14.56 på torsdag.

Fredag fant norske spesialsoldater vrakrester fra flyet som bekreftet tragedien: At Hercules-flyet med fem nordmenn om bord hadde havarert.

Senere ble det også funnet klær ved havaristedet og politiet har hittil gjort utallige funn av fly- og maskindeler.

Enormt område

Vrakdelene ligger spredt utover et enormt område og er begravet i flere meter snø.

- Et fly på denne størrelsen som flyr inn i en slik fjellvegg utløser en enorm kraft. Så det vi finner er dessverre ikke mye. Snøskredet som ble utløst da flyet kolliderte har begravd enormt mange vrakdeler, sier Stridsmann.

En spesialhund deltar i letingen etter levninger etter mannskapet som har omkommet. Levningene som blir funnet, fraktes til Kiruna og så videre til Umeå, for å identitfiseres av eksperter.

ENORME DIMENSJONER: Letearbeiderne synes kun som små prikker mot det enorme fjellmassivet der Herculesflyet krasjet torsdag. Foto: ROGER VIKSTRÖM

SORG: Et norsk flagg festet til en kvist markerer sorgen alt letemannskapet deler. FOTO: ROGER VIKSTRÖM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder