HAVARERTE: Dette er politibåten til Nordre Buskerud politidistrikt som begynte å ta inn vann da den ble lastet opp med ti polititjenestemenn og utstyr. Etter aksjonen ble båten lagt ut på Finn.no til salgs, men annonsen ble senere trukket. Foto: NILS BJÅLAND, VG

Båtføreren om havariet på vei til Utøya: «Det var den verst tenkelige situasjonen. Noen drev og skjøt på ungdommer, og vi lå der på fjorden»

(VG Nett) Politibetjent Håkon Hval var båtfører for gummibåten som brøt sammen på vei til Utøya. Nå forteller han for første gang om dramaet.

Artikkelen er over åtte år gammel

Hval har valgt å fortelle sin historie til Bergens Tidende og fagbladet Politiforum, som utgis av Politiets Fellesforbund.

Amatørvideoen av gummibåten som var nær ved å synke på vei til Utøya, har for mange blitt symbolet på treg politiinnsats 22. juli.

- Det så ikke bra ut, sier Hval til BT i dag.

Han reagerer likevel på kritikken mot politiet i etterkant.

- Det føles urettferdig å få kritikk når vi selv mener at vi gjorde det vi kunne, sier Håkon Hval.

Politibetjenten var på jobb på Hønefoss politistasjon og fulgte TV-sendingene fra bombeeksplosjonen i Oslo, da operasjonssentralen begynte å motta desperate telefoner fra Utøya. Tidligere på ettermiddagen hadde Nordre Buskerud politidistrikt tilbudt seg å sende patruljer til Oslo, men fikk beskjed tilbake om at det foreløpig ikke var behov.

Klokken 17:26 fredag 22. juli ble det klart at terroren hadde kommet til Nordre Buskerud.

Hektet på politibåten

Hval løper selv inn på operasjonssentralen for å ta telefoner og skjønner raskt at situasjonen på Utøya er uhyre dramatisk. Det er klart at de må få tak i flere av kollegaene som har fri, og de må selv sette kursen fra Hønefoss.

Les også: Lippestad ble truet

Siden Hval til vanlig er båtfører i Nordre Buskerud politidistrikt begynner han å gjøre klar politibåten som står på henger på politistasjonen på Hønefoss. For å spare tid i fredagsrushet blir båten satt ut på vann ved politiets faste utsetningsplass i Steinsfjorden.

Håvard Gåsbakk, den første bilen fra Beredskapstroppen og politibåten ankommer omtrent samtidig på Storøya som da er det avtalte oppmøtestedet. Tre tjenestemenn fra Nordre Buskerud og åtte fra Beredskapstroppen hopper opp i politibåten. Når utstyr og mannskap lastes om bord, tar den inn vann.

- TOTAL HJELPELØSHET: Politibetjent Håkon Hval følte seg maktesløs da politibåten brøt sammen. Foto: Erik Inderhaug. Politiforum

- Båten er litt tung, men den brukes i dykkerøyemed, og tåler mye. Den tåler ti personer, så dette skal ikke være noe problem, understreker båtfører Hval overfor Politiforum.

Amatørvideoen av den røde politibåten i sneglefart har skapt mange reaksjoner. Det gikk bare 2-300 meter før politibåten fikk motortrøbbel. Siden båten lå lavt, trengte vannet seg inn i drivstofftilførselen.

- Ellers hadde vi jo kommet frem. Jeg følte meg så hjelpeløs. Og forbannet. Det var den verst tenkelige situasjonen. Noen drev og skjøt på ungdommer, og vi lå der på fjorden, sier Hval til BT.

Padlet inn til land

En av de to første polititjenestemennene på stedet befinner seg da ved Lien gård hvor frivillige for lengst er i gang med å hente opp ungdommer fra vannet. Han kjente ikke til båthavariet, men hadde helt uavhengig gitt båtførere beskjed om å reise til Storøya fordi det var meldt at Beredskapstroppen var på vei og hadde stort behov for båten.

- I hodet mitt har jeg jo forberedt meg på å være med på å aksjonere. I stedet padler kapteinen på en av de sivile båtene meg inn til land. De to sivile båtene kjører videre, mens jeg forsøker å få start på politibåten, sier båtføreren.

De sivile båtene er langt raskere enn politibåten, og i løpet av få minutter er de første polititjenestemennene på plass på Utøya. Klokken 18:27 blir Anders Behring Breivik pågrepet.

- God respons

Stabssjef Magne Rustad er også hjemme da han blir varslet om skyting. Han kommer på jobb etter at gjerningsmannen er pågrepet, og han får vite at det minst er ti døde av fungerende stabssjef Magne Tiller. Rustad forstår at det har vært tidskritisk og spør om aksjonen har gått raskt.

- Da svarer Tiller at «ja, den har gått raskt». Da vet jeg at jeg kan slå meg til ro med det. Å motta den utkvitteringen er fryktelig godt, i og med at dette er fredag ettermiddag og ferietid. Jeg vet at vi var avhengige av å kalle ut folk på fritiden. At vi fikk så god respons, at så mange var å treffe, det er ingen selvfølge, sier Rustad ettertenksomt til Politiforum.

I etterkant at skytemassakren har mange vært kritiske til at det tok én time fra politiet ble varslet til gjerningsmannen var pågrepet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder