TAPPER: Daniel (4) er i dag hundre prosent pleietrengende. Tirsdag denne uken markerte ettårsdagen for ulykken i Vegsund barnehage i Ålesund. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS, VG

Daniel (4) ble invalid i barnehagen: Må gjenoppta kvelningssaken

Statsadvokaten ber politiet etterforske på nytt

Hvor lenge lå Daniel (4) med hoppestrikken rundt halsen? Det håper statsadvokaten at en sakkyndigvurdering kan gi svar på.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Denne uken har det gått et år siden barnehageulykken i Vegsund barnehage i Ålesund. Lille Daniel fikk en hoppestrikk rundt halsen, og svevde lenge mellom liv og død. I dag er han hundre prosent invalid.

BAKGRUNN: Daniel fikk en hoppestrikk rundt halsen i lekeapparat

Sunnmøre politidistrikt henla 18. mai i år saken. Etter at familiens bistandsadvokat klaget henleggelsen inn til statsadvokaten, må politiet nå gjenoppta etterforskningen.

Viktig

- Vi er bedt om å få en sakkyndig uttalelse om hvor lenge gutten har vært uten oksygen, i den grad det går an å si noe om det, bekrefter politiadvokat Kjell Sigve Haugland i Sunnmøre politidistrikt til VG.

Haugland vil ikke gå i detalj på hva politiet tidligere har konkludert med, utover at de har brukt mye tid på å etterforske ulykken som skjedde 4. oktober i fjor.

VGTV: 3 år gamle Daniel ble kvalt av en hoppestrikk i barnehagen

- På vegne av familien er det viktig å fastslå hvor lenge han var uten tilgang på oksygen. Det vil fortelle noe om hvor lang tid det gikk før ulykken ble oppdaget, og igjen noe om hvilket tilsyn som var med barna da ulykken skjedde, sier bistandsadvokat Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin til VG.

- Dette er ikke nødvendigvis for å plukke ut en syndebukk, men for å avdekke om det har vært noe feil med systemet eller om det har vært for få folk på arbeid, forklarer Lundin.

Pleietrengende

Daniel er i dag pleietrengende døgnet rundt. Familien har foreløpig ikke fremmet krav om erstatning.

- Grunnen til at vi har sittet litt på gjerdet, er at vi ønsker å se utfallet av politietterforskningen. Men om dette stopper opp, så må foreldrene vurdere gå videre i en sivil sak mot barnehagen når det gjelder erstatningsspørsmålet.

Mor til Daniel, Karina Eidem, sier til VG at de ba om en sakkyndig vurdering allerede før politiet henla saken i mai.

- Dette var noe vi ville fra begynnelsen av, og det er viktig for oss å vite hvor lenge Daniel lå der. Vi har fått vite at det ikke var tilsyn med Daniel i 15 minutter, men hvor lenge han lå kvalt vet vi ikke, sier Eidem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder