Stoltenberg trakk frem Øygard som politisk forbilde

(VG Nett) Den overgrepssiktede Ap-ordføreren Rune Øygard har et velutbygd kontaktnett, og han pleier kontakt med regjeringsmedlemmer så vel som næringslivstopper og kjendiser.

 • Ole N. Olsen
 • Kari Tone Flågen
 • Vidar Enerstvedt
 • Ivar Brandvol

Artikkelen er over åtte år gammel

Også statsminister Jens Stoltenberg har et nært forhold til den overgrepssiktede 51-åringen.

De to spiste blant annet middag sammen to dager før Øygard ble avhørt av politiet forrige mandag. Politiet foretok også en ransaking av Øygards hjem og hytte, hvor de beslagla en PC og mobiltelefoner.

Langvarig bekjentskap

Stoltenberg skal ha kjent Øygard siden studiedagene i Oslo.

VGTV: - Jeg har kjent Øygard i mange år

- Jeg traff ham i Våga for to uker siden. Vi var på en stor middag med mye mennesker, sier statsministeren til pressen på Arbeiderpartiets landsstyremøte i Folkets Hus i Oslo i ettermiddag.

BAKGRUNN: Ordfører siktet for seksuell omgang med mindreårig

Han er imidlertid forsiktig med å beskrive Rune Øygard som en venn.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalister her!

- Han er en partifelle som jeg har kjent i en god del år. Dette er nå en sak som politiet må håndtere. Det er viktig, for det er en veldig alvorlig siktelse og vi lever i en rettsstat, sier Jens Stoltenberg.

Han viser til at politiet nå må foreta sin etterforskning av saken, og vil ikke spekulere på hva som har skjedd.

- Det er veldig alvorlige anklager og det er viktig at vi håndterer den med ryddigheten og alvoret som kreves. Denne typen saker er ekstra spesielle, og derfor er det ekstra viktig at politiet får gjort jobben sin og finne ut mest mulig gjennom etterforskningen, sier Stolbenberg.

- Det er helt feil av meg som statsminister å spekulere noe i sakens innhold og skyldspørsmål. Det ville være å gå inn i en sak som er under politietterforskning, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

SIKTET: Ordfører Rune Øygard er siktet for seksuell omgang med en mindreårig. Foto: FRODE HANSEN

Forbilde

Under valgkampen i 2009 fremhevet Stoltenberg Øygard som sitt politiske forbilde, skriver blant andre Kommunal Rapport.

Stoltenberg skal også ha vært pådriver for å få Øygard til å fortsette som ordfører i kommunen før valget i 2011, selv om han hadde planer om å gi seg.

Les også: 40 vitner avhøres i ordførersaken

For å få til dette, reiste Stoltenberg i mai med helikopter til Vågå for å åpne en skole.

- Jeg sa litt humoristisk at hvis han fortsatte som ordfører, så skulle jeg komme og åpne skolen. Men jeg hadde vel gjort det uansett, har Stoltenberg fortalt.

Øygard har vært ordfører i Vågå i 16 år. Ved valget i 2007 fikk Arbeiderpartiet rundt 70 prosent av stemmene i kommunen.

- Jeg mener Rune er en enestående ordfører, med helt spesielle lederegenskaper. Han formidler en framtidstro og stolthet over kommunen sin, som i seg selv gjør at folk ønsker å bosette seg der, sa statsministeren til Kommunal Rapport tidligere i år.

VG har tidligere laget en lang reportasje om ordføreren og kommunen han driver. Der kommer det frem at hytta til Øygard blir disponert av både statsminister og statsråder. Flere profilerte personer i norsk politikk og næringsliv har gode skussmål å komme med om ordføreren.

- Det er viktig at kommunene har folk som Rune, som bruker klokskapen i sin fremferd. Når ordførere ringer, så orker jeg ikke ta telefonen. Når Rune ringer, vet jeg at det er noe viktig han lurer på og ikke tullprat. Han misbruker ikke nettverket sitt, sa daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Haakon Hansen til VG i 2007.

Også Trond Giske og Stein Erik Hagen er navn på ordførerens kontaktliste.

Mer om

 1. Øygard-saken
 2. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Pluss content

  Støttes av kona

 2. Anmeldt dagen etter middag med Stoltenberg og Brimi

 3. - Det er nesten som det ligger et lokk over bygda

 4. Stoltenberg om Øygard: Mangler tillit til å fortsette som ordfører

 5. Stoltenberg: - Dommen er alvorlig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder