Flere tusen sto fast i snøkaoset

(VG Nett) Mange flere trengte hjelp fra bergingsselskapene denne julen, enn i fjor.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Vanligvis er de første dagene etter julaften rolige tider også for bergingsselskapene. Men snøkaoset har ført til at telefonlinjene knapt har stått stille hos alarmsentralene.

- I dag har det vært veldig mye, sier vaktleder Magne Haugland hos Vikings alarmsentralen til VG Nett lørdag kveld.

VG Nett-leser:Er lei av å måtte måke for tiende gang de siste to-tre dagene...

De har registrert opp mot 900 oppdrag, men anslår at det virkelige tallet kan være opp mot en tredjedel høyere. Vikings biler måtte også rykke ut hele 450 ganger etter at snøen begynte å falle på første juledag. Konkurrenten Falck har registrert hele 1106 berginger lørdag og 708 på fredag.

ARKTISTE TILSTANDER: Det var rene Nordpol-tilstander på Nordpolen på Sandaker i Oslo 2. juledag etter det store snøfallet som har preget Oslo og resten av sør- og østlandet de siste døgnene. Foto: Scanpix

- Det er en drastisk økning i forhold til i fjor, bekrefter informasjonsansvarlig Irene Røsholt i Falck. Viking anslår at de har hatt mellom 30 og 40 prosent flere bergingsoppdrag denne julen.

Mer snø?Sjekk juleværet det du bor på pent.no

Full beredskap

Men selv om snøfallet er ventet å bli mer moderat enn mengdene værgudene slapp ned i dag og i går over uforberedte østlendinger i julestemning, er likevel ikke faren over. I romjula blir det nemlig iskaldt.

- Når kulda setter inn blir det flate batterier, elektriske feil og motorfeil, sier Røsholt i Falck.

Det er ikke meldt om store mengder snøfall i natt eller 3. juledag, men redningsselskapene står likevel klare til å berge folk som får biltrøbbel.

ISKALDT: Til og med statuene i Oslo så ut til å fryse etter det store snøfallet som har preget Oslo og resten av sør- og østlandet de siste døgnene. Foto: Scanpix

- Vi har beredskap og har kallet inn alt det vi har av mannskap, sier Falck-medarbeideren.

Mange småulykker

Men selv om Kong Vinter slo til for fullt og gjorde det vanskelig for bilister og kollektivtransporten på det sentrale Østlandet, har det heldigvis ikke blitt meldt om noen alvorlige ulykker på grunn av snøkaoset.

Politikamrene i og rundt Oslo kan alle ifølge NTB melde om vanskelige kjøreforhold og noen småulykker, men ingen alvorlige personskader. Men biler som hadde sklidd inn i brøytekantene og kjørt seg fast i snøen var et vanlig syn i østlandsområdet lørdag formiddag.

Veitrafikksentralen meldte heller ikke om store trafikkproblemer lørdag ettermiddag.

FULL BEREDSKAP: Brøytemannskaper jobber på spreng for å få gater fremkommelige etter det store snøfallet som preger Oslo og resten av sør- og østlandsområdet 2. juledag. Foto: Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder