HER BLIR HAN DRATT VEKK: Mannen grep ordet i den direktesendte debatten. Han ble raskt dratt vekk av en NRK-ansatt Foto: NRK/ Privat
HER BLIR HAN DRATT VEKK: Mannen grep ordet i den direktesendte debatten. Han ble raskt dratt vekk av en NRK-ansatt Foto: NRK/ Privat

Her er mannen som avbrøt NRKs direktesending

INNENRIKS

(VG Nett) Det var den selverklærte «konspirasjonsforskeren» Armin Bahrami som avbrøt NRKs direktesending i går kveld. Han angrer ikke på stuntet.

Publisert: Oppdatert: 29.01.10 16:05

Mens en kreftpasient fortalte sin historie på direkten brøt plutselig Bahrami inn og snakket om alternativ behandling som er sterkt advart mot av norske helsemyndigheter.

- Jeg mener min inngripen hadde en symbolsk verdi. Det er viktig at noen tør å utføre slike handlinger for å vise at vi ikke kan sitte og høre på politikere som kaster ballen frem og tilbake, sier 24 år gamle Armin Bahrami til VG Nett.

Med i debatten i går kveld var blant andre Erna Solberg, helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen og tidligere kreftpasient og politiker Bengt Eidem.

- Debatten ble avbrutt av en meget spesiell person. Han ropte ut i lokalet om B17 og forskjellige rariteeter, sa Eidem til VG Nett etter hendelsen i går kveld.

Les også:Dette møter norske kreftpasienter på alternativmarkedet

Rådførte seg med kjæresten

Det var ti minutter før sendingens slutt at Bahrami bestemte seg for at nok var nok. Han rådførte seg med kjæresten som satt ved siden av, og hun mente at dette var en god ide.

Les også:Sjokkerte helsetopper på direkten

- Jeg ble så provosert av å sitte og høre på disse absurde ytringene, at jeg bestemte meg for å ta saken i egne hender.

- Synes du ikke det var hensynsløst overfor den kreftsyke mannen at du avbrøt han på denne måten?

- Jo, og det beklager jeg. Men jeg ønsket bare å gi han en støtteerklæring. Jeg ville få frem at det finnes flere kurer mot kreft.

- Og dette var måten å gjøre det på?

- Det var ti minutter igjen av sendingen og jeg vurderte om jeg bare skulle gå derfra, men bestemte meg for heller å si min mening.

Ubehagelig

Da Eidem like etter sending forlot Litteraturhuset i Oslo i går kveld, der debatten fant sted, sa han at han ble konfrontert av personen som hadde avbrutt sendingen.

- Han henvendte seg på en ubehagelig måte. Jeg ringte politiet, fordi helseministeren og Erna Solberg er der inne. Jeg fryktet at han kom til å være ubehagelig mot dem også, sa Eidem.

- Oppførte du deg truende?

- Nei, det gjorde jeg virkelig ikke, og det provoserer meg at det blir fresmtilt sånn, sier 24-åringen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Angrer ikke

Bahrami er medredaktør og skribent i Nyhetsspeilet.no som han beskriver som «en veldedighetsside som søker etter nyhetene bak nyhetene i en verden hvor pressen er strengt sensurert og underlagt redaksjonelle tabu-lister». Nettstedet består av fem til seks forfattere, skribenter og journalister som arbeider på frivillig basis. Bahrami forklarer at artiklene skal vise Norge hvordan verden virkelig er.

Bahrami ble dratt ut av en NRK-ansatt sekunder etter at han avbrøt sendingen. Han forteller at han har fått positive reaksjoner til tross for at noen oppfattet han som truende.

- Flere har sagt til meg at de synes det er bra at jeg gjorde dette. Men det viktigste for meg i denne sammenhengen er at jeg brøt trolldommen, sier Baharami, som ikke angrer på det halvveis impulsive stuntet.

Ifølge han selv har han alltid har vært politisk engasjert og samfunnsorientert, og han blir ofte observert i ulike demonstrasjoner.

Skal drøfte hendelsen

NRK har foreløpig ikke tatt stilling til hva de velger å gjøre i denne saken, men skal ha et møte på mandag hvor hendelsen vil bli drøftet.

- Jeg vil understreke at NRK kommer til å fortsette med å holde debatter i offentlige rom. Det er selvfølgelig beklagelig at slike ting skjer, men det er vanskelig for oss å kontrollere hvordan en publikummer vil oppføre seg, sier redaksjonssjef i NRKs nyhetsavdeling, Hilde Løchen, til VG Nett.

Hun understreker for øvrig at NRK ikke har noe å gjøre med at politiet ble kontaktet.

VG Nett har kontaktet Oslo politidistrikt, men de har foreløpig ikke noe kjennskap til om det foreligger en anmeldelse.