VAR ALENE: Da riene kom, måtte hun ligge over ett og et halvt døgn alene på sykehuset. Så ble det keisersnitt og far fikk ikke være med på selve fødselen likevel. Mathilde Okkenhaug Pilskog sier at «den største opplevelsen hittil i våre liv ble tatt fra oss». Foto: Privat

Nå vedtar Stortinget endringer – Mathilde håper ingen andre må føde alene

Mathilde Pilskog var uten kjæresten da datteren ble født. Når Stortinget nå vedtar endringer, håper hun ingen må oppleve det samme.

Av 

Oda Leraan Skjetne

 og 

Publisert:

Sykehus som har vært redde for smitteutbrudd og coronavirus har stengt fedre og partnere ute – under svangerskapskontroller, mens det ventes på fødselen, under keisersnitt og i tiden etterpå.

Nå kommer det imidlertid endringer: At partner skal hurtigtestes for corona. Målet er at fedre og partnere skal få være med både før, under og etter fødsel.

– Det er helt fantastisk. Partner er uvurderlig. Jeg tror det er mange som vil bli spart for traumer og bekymringer, sier Mathilde Okkenhaug Pilskog.

Hun sier både hun og kjæresten isolerte seg i flere uker før fødselen i april i fjor.

– Jeg var veldig bekymret og stresset mange uker i forveien. Å slippe bekymringene på forhånd ville gitt meg en ro og trygghet under hele fødselen som jeg ikke hadde, sier Pilskog til VG.

 • Hva er det som vedtas i dag? Regjeringen får beskjed om å sikre at hurtigtester kan brukes på sykehusene slik at det legges bedre til rette for at partneren får være med på svangerskapsoppfølgingen og i fødsels- og barseltiden. Her ser du forslaget, det blir trolig votering like etter klokken 15. Det er flertall for endringen med partiene Frp, Høyre, Venstre og KrF.
les også

Bakgrunn: Kjendiser fronter fødeopprøret

– Jeg gråt hysterisk

Ulike sykehus og helseforetak har hatt ulike regler. Pilskog kom på Ullevål sykehus med rier en fredag morgen og først natt til søndag fikk kjæresten slippe inn. Hun forteller at hun satt mye alene og gråt.

Far fikk komme inn under «aktiv fødsel», altså når de mente babyen faktisk kunne komme. Men den lille jenta ville ikke ut.

Det ble keisersnitt. Og da kunne ikke far være med likevel - slik reglene var da.

– Jeg gråt hysterisk og kjæresten skjønte ikke hva som skjedde. Jeg ble trillet ut i en fart og vi fikk ikke sagt ha det, skriver Pilskog i et innlegg på Facebook.

Selv nå, nesten ett år senere, skriver hun at hun er « traumatisert og det kommer til å ta lang tid å komme over det».

Kommunikasjonsrådgiver Ivar Greiner ved Ullevål sykehus opplyser til VG at partnere siden sommeren 2000 har fått være med fødende hos dem.

– Vi har ikke mottatt en eneste klage etter dette, sier Greiner.

les også

Høie svarer på fødselsopprøret: Hurtigtest kan åpne for far

Kjendiser frontet opprøret

Det er Frp som kom med forslaget om hurtigtester, som alle partiene stiller seg bak. Dermed blir forslaget blir vedtatt i dag.

– Jeg er mor selv, jeg får vondt i hjertet av å tenkte på at partnere skal være ekskludert fra å være med. Det må vi klare å legge til rette for, sier stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen (Frp).

– Hvor fort vil det skje endringer på sykehusene med restriksjoner?

– Det kommer an på tilgangen av hurtigtester. Vi mener helseminister Bent Høie må sette i gang det arbeidet med en gang, sier Bruun-Gundersen.

Ap sier det er bra dette «endelig kommer på plass».

– Jordmorforbundet foreslo dette allerede i høst, og vi har etterspurt det flere ganger, sier Ap-representant Tuva Moflag.

Flere kjendiser har også frontet fødeopprøret.

– Jeg ser ikke logikken i at partner ikke får være med på fødsel når vi er i samme kohort, eller at partner må reise etter fødsel, sa gravide Mariann Thomassen til VG tidligere i februar.

Publisert:

Les også

 1. Stoppet av vakt – måtte føde utenfor sykehuset i 10 minusgrader

  Phuong Nguyen (36) fødte utenfor inngangen til Ullevål sykehus i 10 minusgrader fordi hun måtte svare på coronaspørsmål.
 2. Fødekaos for Tonje (31): – Fortvilet, oppjaget og redd

  Tonje Johannessen (31) fra Nordre Follo opplevde kaos da hun kom til Akershus universitetssykehus og fikk beskjed om…

Mer om

Coronaviruset

Fødsel

Barsel

Flere artikler

 1. Høie svarer på fødselsopprøret: Hurtigtest kan åpne for far

 2. Kjendiser fronter fødeopprøret

 3. Nicolay Ramm er blitt pappa

 4. Fødselsangst på Høies vakt

 5. Forskere: – Har kostet mange gravide og barselkvinner dyrt

Fra andre aviser

 1. Aud (87) døde alene på sykehjem. Nå må reglene endres.

  Bergens Tidende
 2. Gravid under pandemien: – Redd for å måtte føde alene

  Fædrelandsvennen
 3. Om ikke for oss, så for barna

  Fædrelandsvennen
 4. Høie sår tvil om meldeordning for sykehjemspasienter som dør alene

  Bergens Tidende
 5. Lege og jordmor: Dette er spørsmålene de oftest får fra gravide. Les svarene her.

  Bergens Tidende
 6. Da Tellef ble født, hadde han 16 brudd i kroppen. Ny behandling gir håp.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no