ULV HERJER: Gran sauebeitelag anslår at minst 100 sauer er drept i kommunen den siste uken. Her er en av ulvens ofre avbildet i et område der dyrene var på sommerbeite. Foto: Frode Hansen VG

Slapp unna i natt: Derfor vil de ikke jakte ulven med helikopter

Ulven som man mistenker har drept nesten 100 sauer, unnslapp jaktlaget og deres sporhunder i Gran natt til torsdag.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det var et forferdelig vær i natt. Vi var ute med sporhunder uten å få kontakt med ulven. Været ødela for oss, sier Kjell Bakken, leder i fellingslaget, til VG.

Bakken sier de var en «god gjeng» som var ute i hele natt og lette etter ulven som kan ha tatt livet av minst 100 sauer i Gran kommune. De fikk også bistand fra fellingslaget i nabokommunen.

Se grafikk som viser hvor ulven har angrepet nederst i saken!

Det har regnet tungt og vært mye vind i området der jakten foregår i løpet av natten. Forholdene er heller ikke optimale for å jakte på ulven med helikopter, både på grunn av været og naturen i området, opplyser Bakken.

– Det har blitt vurdert, men det er så tett og uoversiktlig med granskog at det er helt håpløst å se noe.

Jegerne satt også ut flere kilometer med flaggline for å lede ulven mot dem, men metoden bar ikke positive resultater natt til torsdag. Bakken mener uværet trolig har ført til at ulven har holdt seg i ro.

Ifølge avisen Hadeland ble det også besluttet å stenge flere skogsveier i området for å gi jegerne mest mulig ro i forbindelse med ulveletingen.

Kjetil Ulset i Gran sauebeitelag opplyste overfor VG onsdag at tallet på sau som er tatt av ulv i området trolig har oversteget 100. Det endelige tallet vil bli fastslått i løpet av dagen i dag.

Bakgrunn: 87 sauer drept av ulv på én uke: – Brutalt og bestialsk

Leter etter døde dyr

Nå har fellingslaget dratt hjem og jakten er innstilt mens andre mannskaper leter etter flere døde sauer i området.

– Folk fra beitenæringen er ute og søker etter skadede og døde dyr. Vi venter at tallet vil stige, sier Kjersti Andresen, spesialkonsulent ved landbrukskontoret for Hadeland, til VG.

Hun legger til at det ikke er gjort noen nye observasjoner av hverken ulv eller døde dyr i løpet av natten. Fellingstillatelsen for én ulv varer frem til klokken 12 fredag formiddag.

Mistet sauer: – Ser ut som ulven har lekt seg gjennom en hel saueflokk

Holder sauene hjemme

På andre siden av åsen har Oppland Arbeiderblad (krever innlogging) snakket med sauebonden Ronny Nygård fra Østre Toten, som velger å holde 700 sauer hjemme på grunn av situasjonen i nabokommunen.

Frp: Skyt mer ulv!

I kommunen er det ifølge avisen 13.000 sauer som skal ut på sommerbeite, men så langt har ulvens herjinger ført til at kun drøyt 1000 dyr har blitt sluppet ut. Nygård har tilgang på beitemark hjemme, men det er bare en kortvarig løsning.

– Jeg kan holde det gående slik i maks to uker, før jeg ikke har annet valg enn å kjøre sauene på åsen. Jeg kan ikke annet enn håpe at ulven blir felt så snart som råd er, sier Nygård til avisen.

Overfor VG sier Nygård at han har blitt oppfordret til å holde sauen unna utmark.

– Dette er det verste for oss som driver med husdyr og matproduksjon. Det er sauen som først og fremst skal være i utmark, mener jeg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder