FRYKTER SELVMORDSBØLGE: Lillehammer og omegn har på to uker opplevd tre selvmord blant unge. Nå tar kommunen grep for å hindre flere hendelser. Foto: Geir Olsen VG

Bekymring etter flere selvmord og selvmordsforsøk på Lillehammer

De to siste ukene har det etter det VG kjenner til vært tre tilfeller av selvmord blant unge i Lillehammer-området. Kommunen har etablert kriseteam.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det stemmer at det har vært flere enn vanlig. Det har vært både blant våre nåværende og tidligere elever, forteller rektor ved Lillehammer videregående skole, Torbjørn Ljones.

Også i Trondheim: Kommunen slår alarm etter flere selvmord

De siste 14 dagene har, etter det VG får opplyst, tre unge mennesker tatt sitt eget liv i Lillehammer-området. Det har også vært et alvorlig selvmordsforsøk.

Flere er nåværende eller tidligere elever på samme skole, og rektor forteller at de nå er opptatte av å være medmennesker.

– Det har vært altfor mange selvmord i gruppen rundt 20 år. Vi har opplevd selvmord før, men ikke så mange på så kort tid, sier han.

Bekymret for selvmordsbølge

Ljones er rektor for totalt 1300 elever, og er bekymret for at det kan være snakk om en bølgeeffekt.

– Det er vi selvsagt redde for. Det er viktig for oss å gå frem på en måte som gjør at dette ikke blir forsterket, hvis det skulle være en bølge, sier han.

Lillehammer kommune har etablert et kriseteam.

– Vi har hatt flere hendelser av selvmord enn vanlig på Lillehammer, derfor har vi nå et åpent tilbud for dem som trenger noen å snakke med eller ønsker en eller annen form for veiledning, forteller Ragnhild Bakken, kommunalsjef for velferd i Lillehammer kommune.

Tilbudet hun og kommunen har satt i gang, begynte onsdag ettermiddag og skal foreløpig foregå på ettermiddagstid til og med førstkommende søndag. Det var NRK som først omtalte tilbudet.

Ekspert på selvmordsforebygging: Roser Trondheims selvmordsalarm

– Dette har ringvirkninger

Det er bare noen uker siden også Trondheim hadde flere tilfeller av selvmord blant unge på kort tid. Da ble Netflix-serien «13 reasons why» trukket frem som en mulig årsak.

Serien handler om en ung jente som tar sitt eget liv og forklarer hvorfor gjennom 13 kassettopptak, og har fått både ros og kritikk for direkte og grafisk fremstilling av selvmord og selvmordstematikk.

Serien og hendelsene i Trondheim snakkes også om på Lillehammer, forteller Ljones. Men han understreker at det foreløpig ikke er noen grunn til å tro at det er en årsakssammenheng på Lillehammer.

– Vi vet jo også om serien mange snakker om, men vi har ikke noen grunn til å tro at den har utløst noe spesielt. Men jeg tror de fleste ungdommer kjenner til den, sier han.

De neste ukene kommer han og skolen til å fokusere på å være der for elevene.

– Både lærere og andre ansatte er opptatt av å først og fremst være medmennesker i en slik situasjon. Vi prøver selvfølgelig å forebygge, og når det skjer prøver vi å trøste og vise omsorg for elevene. Dette har ringvirkninger, det er mange som kjenner noen, forteller han.

Han forteller at også årstiden gjør det hele utfordrende for både elever og lærere.

– Vi er i en tid med eksamener og russetid, hvor folk skal være glade og lykkelige. Det blir store kontraster.

Olav Sørbye er leder for området Gudbrandsdalen i Innlandet politidistrikt. Han ønsker ikke å uttale seg om de spesifikke hendelsene, men sier på generelt grunnlag at politiet ønsker å gjøre det de kan for å forebygge selvmord blant unge.

– Vi er først og fremst opptatt av det dypt tragiske i slike hendelser, og tenker selvfølgelig på de som er berørt. Vi skal fra politiets side naturligvis bidra så langt vi kan, med vår kompetanse og erfaring, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder