Har elev i samme klasse som Ingrid Alexandra

Lovpriser nivået på Oslo International School

FORNØYD MED PRIVATSKOLEN: Jens Ulltveit-Moe (73) er særdeles fornøyd med undervisning og fagnivå på Oslo International School der datteren Agnes er elev i samme 7. klasse som prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Annemor Larsen , VG

Investor Jens Ulltveit-Moe (73): Glad for at datteren slipper nynorsk

Jens Ulltveit Moe (73) er svært fornøyd med at datteren og de andre norske elevene slipper undervisning i sidemål på private Oslo International School (OIS).

 • Frank Ertesvåg
 • Gunn Kari Hegvik

Artikkelen er over tre år gammel

– Sidemålundervisning har de ikke. Og det er jeg glad for, sier pappa, investor og milliardær, Jens Ulltveit-Moe til VG.

Las du denne? Prinsesseskule utan nynorsk

Hans datter går på samme klassetrinn som prinsesse Ingrid Alexandra på privatskolen som driver uten statsstøtte, og koster 85.000 kroner i året for norske elever.

Les også: Mange mente kronprinsparet burde valgt offentlig skole

Jens Ulltveit-Moe er sammen med sin ektefelle, økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe to av flere ressurssterke norske foreldre som har valgt OIS sammen med sine barn.

– Mye unødvendig

– Når jeg tenker tilbake til min egen oppvekst og tid som skoleelev, så synes jeg nynorskundervisningen var bra når det gjaldt setningsoppbygging. Men mye av grammatikken fant jeg unødvendig, sier Jens Ulltveit-Moe til VG.

Les også: Ap-Kolberg hardt ut mot vrakingen av fellesskolen

Han mener det er forståelig at norskundervisningen ikke har høyeste prioritet på skolen.

– Jeg vil nesten si det er uunngåelig at norskundervisningen blir nedprioritert så lenge engelsk er hovedspråket. De norske elevene må nok kompensere ved å snakke og skrive norsk så mye de kan når de er hjemme, sier Ulltveit-Moe.

PRIVATSKOLE: Oslo International School ligger like ved Stabæks hjemmebane, Nadderud stadion på Bekkestua i Bærum kommune. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Han understreker at han og datteren er svært fornøyd med skolens undervisning. Spesielt er det stor tilfredshet med at OIS har små klasser og tett, tilpasset opplæring for hver enkelt elev.

Flyttet til privatskolen

Investor Erik Langaker (52) har hatt tre barn som elever på Oslo International School de siste ti årene. Han har brukt et ukjent antall millioner kroner på å støtte skolen økonomisk, blant annet ved å finansiere en ballbinge. Nå er Langaker fornøyd med den kvaliteten skolen har oppnådd. Kanskje bortsett fra norskundervisningen.

– Vi som har norsk som et viktig språk, skulle sett at det var høyere prioritet på norskundervisningen. Men det følger litt av hele innstillingen der: Skolen blir aldri bra nok – det er alltid noe som kan forbedres! Gjerne litt ala Northug om du vil, sier Langaker til VG.

Han kan i likhet med Ulltveit-Moe ikke få gitt nok ros for at skolen har små elevgrupper. Familien solgte sin tidligere bolig på Vinderen i Oslo og flyttet til Bekkestua i Bærum for å komme nærmere privatskolen.

Tettere oppfølging

– På OIS er det lagt vekt på at man skal ha mye mindre klasser enn i den offentlige skolen. Det er viktig for at hver enkelt elev skal få tettere oppfølging av lærerne. Skolen har også et gjennomsnittlig høyere nivå på undervisningen. Lærerne har større autoritet, både ansatte og elever er mer motiverte. En lærer som er flink i et fag, underviser i det faget, beskriver Langaker.

Han forteller også om at foreldre som kjøpere av tjenester får stille krav – og at lærerene må forvente engasjement fra foreldrene.

– Ikke ulikt det vi tar for gitt i alle norske idrettsklubber, sammenligner Langaker.

– Akademisk kvalitet

Jens Ulltveit-Moe mener man heller ikke skal undervurdere skolens internasjonale orientering.

– Jeg er veldig fornøyd med skolen fordi den holder en god akademisk kvalitet. Elevene får en bredere kulturell, europeisk bakgrunn på denne skolen. Dessuten opplever jeg det som en fordel at skolen har små klasser og få elever pr. lærer, sier elev-pappaen.

Rektor Janecke Aarnæs ved Oslo International School ønsker å være lydhør dersom foreldre er kritiske til kvaliteten på norskundervisningen. Men hun har ikke registrert noe trykk på dette.

– Foreldre har både konferansetimer med lærere og deltar på foreldremøter relativt hyppig her. Skulle det melde seg et behov for å styrke norskundervisningen, vil vi selvsagt vurdere det, sier hun.

INVESTOR: Erik Langaker (52) valgte å bidra til å bygge opp Oslo International School. Hans tre barn har alle vært elever der de siste ti årene. Bildet er tatt da Langaker jobbet i England før familien kom hjem til Norge. Foto: Jan Johannessen , VG

Disiplinert

Hun er heller ikke bekymret for at den språklige engelskdominansen vil gå utover norskkompetansen.

– Jeg tror ikke dette er noe som bekymrer foreldre eller elever, eller som beskriver foreldrenes holdning. Vi driver en undervisning preget av disiplinert akademisk tilnærming. Alt foregår på engelsk, bortsett fra i timene med norsk, spansk og fransk. Det snakkes engelsk hele tiden, sier Aarnæs.

Hun minner om at dette er noe ofte utdanningsbevisste foresatte er klar over før de søker barna sine inn ved skolen.

Ifølge juridisk avdeling i Utdanningsdirektoratet slipper Oslo International School å undervise i sidemål.

– OIS har fått godkjent fritak for opplæring i sidemål og har derfor ikke har plikt til å gi undervisning i dette, skriver direktoratet i en epost til VG.

Internasjonale skoler som er godkjent etter opplæringsloven kan søke om unntak fra opplæring i begge målformer.

Ut fra et vedtak fra Kunnskapdepartementet allerede 14. september 2004, har skolen fått innvilget unntak fra opplæringsloven § 2-5 første, andre, tredje og sjette ledd om målformer.

Ja til norsk i barnehagenMette-Marit får ikke lenger gratis luksuskjolerPrinsesseskule utan nynorsk: – Uheldig at Ingrid Alexandra blir fritekenKronprins Haakon om datteren: – Vi må beskytte og passe på hennePrinsesse Ingrid Alexandra fulgte i sin fars fotsporTo av ti 15-åringer mangler grunnleggende mattekunnskaperLærer-sjef: – Regjeringen rundskriver seg bort fra nye kompetansekravUtelukker gratis skolematSånn endte krangelen om dronningbildeneSV-Lysbakken: Idéløs skoleministerSlet seg til 3-er i matte for å bli lærer - så kom kravet om karakteren 4Märtha og Ari: – Opplevde at vi  kanskje ikke kunne være sammenEndrer den nye Elevundersøkelsen - fanger ikke opp reelle mobbetall

Flere artikler

 1. Slik skal regjeringen fornye skolefagene

 2. Prinsesse Ingrid Alexandra bytter skole

 3. Erna-regjeringen nær doblet antall godkjente privatskoler

 4. Pluss content

  Lærerne om skolesituasjonen: - Dette er vår største bekymring

 5. Skoleåpning over hele landet: Flere foreldre bekymret for smittefaren

Fra andre aviser

 1. Meninger: Fjern sidemålseksamen nå!

  Aftenposten
 2. – Mye mindre lekser enn i andre land

  Fædrelandsvennen
 3. Karak­terpress får elever til å betale dyrt for privat­lærere: – De som kommer til oss er veldig moti­verte

  Fædrelandsvennen
 4. Guttene henger etter på skolen. Er rene gutteskoler løsningen?

  Bergens Tidende
 5. Sa ja til ny privatskole: – Snart har vi en satanistskole

  Fædrelandsvennen
 6. Guttene henger etter på skolen. Er rene gutteskoler løsningen?

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder