KLAR TALE: Venstre-leder Lars Sponheim i diskusjon med daværende statsråd Jens Stoltenberg under en debatt på TV 2 i 1997. Foto: Arkivfoto: VG

KLAR TALE: Venstre-leder Lars Sponheim i diskusjon med daværende statsråd Jens Stoltenberg under en debatt på TV 2 i 1997. Foto: Arkivfoto: VG

Slik var Sponheims politiske liv

VG Nett-lesere: - En trist dag for norsk politikk

(VG Nett) Etter 16 år på Stortinget og 13 år som partileder er det politiske livet slutt for den frittalende sauebonden Lars Sponheim (52).

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Venstres hjemmesideLars SponheimLars Sponheims blogg

Han har aldri vært redd for å snakke høyt og tydelig, og det er ikke til å komme utenom at politikeren Sponheim vil bli husket for morsomme uttalelser om blant annet harryhandel og høner. Men i natt var det alt annet enn latter rundt Sponheim.

- Det ble ikke den kvelden vi hadde håpet på. Dette er noe dritt, sa en nedbrutt Sponheim natt til tirsdag.

VGD:- Jeg vil savne den lune humoren han er i besittelse avDiskutér Sponheim du også

Protokoll:Hvordan vil du huske Lars Sponheim som politiker? - skriv her!

Les også:Sponheim: - Hva annet skulle jeg gjort?

Kåret til morsomst

Da den ukjente politikeren Lars Sponheim i 1993 tok fatt på sin første stortingsperiode skaffet han seg oppmerksomhet umiddelbart. Hans første valgløfte var nemlig å gå over fjellet fra Ulvik i Hardanger til plassen på Stortinget i Oslo.

Til da hadde Norges eldste parti vært uten stortingsrepresentasjon i åtte år. Siden har Sponheim vært 16 år på Stortinget, og han har vært partileder i 13 år. Natt til tirsdag gjorde Sponheim det klart at han går av som partileder på landsmøtet til våren.

FØR VALGET: Lars Sponheim fotografert for VG Helg før valget. Foto: Marte Vike Arnesen

Da 99,9 prosent av stemmene var talt opp på morgenkvisten tirsdag hadde Venstre fått katastrofale 3,8 prosent, som er en nedgang på 2,1.

Blogg:Les Lars Sponheims blogg her!

Det har knapt vært en debatt uten at Lars Sponheim får politiker-kollegaer og velgere til å le eller fyre seg opp. En undersøkelse Infact gjorde for VG Nett før valget, viste også at Venstre-lederen knuser de andre partilederne når folk blir spurt om hvilke partileder de synes er morsomst.

- Det er jo hyggelig. Jeg prøver å være meg selv og da blir jeg ofte morsom. Men det er viktig å understreke at valget er alvorlig, og jeg har et viktig og alvorlig budskap. Men med en god replikk kan det være lettere å få frem et viktig og alvorlig budskap, sa Sponheim om undersøkelsen.

Les også:Her er politikkens morsomste

SAUEBONDE: Lars Sponheim under et gårdsbesøk da Venstre holdt landsmøte i 2002. Foto: Espen Braata, VG

Harryhandel og høne

Det er mange eksempler på gode Sponheim-sitater som gjentatte ganger er blitt hentet frem igjen, for eksempel da han fikk spørsmål fra Dag og Tid om han noen gang reiste til Sverige for å handle mat.

- Det kunne ikke falle meg inn, jeg synes det er harry, svarte Sponheim og fikk oppmerksomhet igjen.

Eller enda mer kjent; Da han som landbruksminister i Stortingets spørretime fikk spørsmål fra en Frp-representant om hvordan han hadde tenkt til å håndtere en mulig eggmangel i forbindelse med påskehøytiden.

- Hvis hver mann hadde sin høne, ville dette problemet kanskje vært løst, svarte Sponheim, og sørget for latterbrøl i Stortinget.

- Jo da. Den satt som et skudd. Det har vel knapt skjedd før at Stortinget brøt sammen fullstendig og var ute av kontroll i over ti minutter, sa Sponheim til VG Nett om den velkjente uttalelsen i forrige uke.

Også i denne valgkampen har det gjentatte ganger kommet uttalelser i ekte Lars-stil.

- Skal Venstre felle en regjering, vil det skje på et politisk grunnlag, og ikke med bakgrunn i Siv Jensens hårfrisyre, sa han til VG i valgkampinnspurten.

- Hvor tar du de morsomme replikkene fra? spurte VG Nett Sponheim under årets valgkamp.

- Nei, det vet jeg ikke. Jeg hører de første jeg samtidig som du hører de første gang, så det vet jeg ikke, svarte han.

VGD:- Sjeldent å finne noen som klarer balansegangen mellom politisk kløkt og folkelighet på den måten som Sponheim har gjortBli med i Sponheim-diskusjonen her!

Maktkamp og politisk suksess

Sponheim kom inn på Stortinget med erfaring som kommunestyre-representant og ordfører i Ulvik. Og han har definitivt ikke bare stått for morsomme uttalelser. Venstre fikk sitt beste valgresultat siden 1969 under stortingsvalget i 1997. Med en oppslutning på 4,5 prosent fikk partiet seks stortingsrepresentanter.

Sponheim har også vært en omstridt mann. Da han overtok som både partileder og parlamentarisk leder var det etter en lang og brutal intern maktkamp med Odd Einar Dørum. Også senere har han til tider vært svært omstridt innad i eget parti. Andre som har forsøkt å utfordre Sponheim om makten i partiet, som Olaf Thommessen, har betalt dyrt for sitt forsøk på å kaste den markante maktpolitikeren. De siste årene har den interne striden rundt Venstre-lederen roet seg.

Etter at Jagland-regjeringen hadde annonsert sin avgang, ble Sponheim presentert som nærings- og handelsminister i Bondevik-regjeringen 17. oktober i 1997. Da Bondevik-regjeringen gikk av i mars 2000 gikk Sponheim tilbake til Stortinget som parlamentarisk leder.

3,9 prosent var valgresultatet for Venstre under stortingsvalget i 2001, altså for lite for å få utjevningsmandater. Det ga bare to representanter på Stortinget, nærmere bestemt Sponheim og Odd Einar Dørum. Venstre fikk likevel være med i en borgerlig koalisjonsregjering, og Sponheim var landbruksminister i Bondevik 2-regjeringen fra høsten 2001 til høsten 2005.

2005 er et av årene som bringer best minner for Sponheim og Venstre. Da kom partiet på Stortinget med 10 representanter med en oppslutning å på 5,9 prosent. Regjeringen fikk ikke fortsette, men Venstre hadde for alvor vist muskler og var nå like stort som Senterpartiet og KrF.

VG Netts gjentatte forsøk på å få Sponheim i tale etter at han forlot Stortinget natt til tirsdag har ikke lykkes.

MOROMANN: Lars Sponeheim fotografert i en munter stund med Per Inge Torkelsen i 2002. Foto: Pia Solberg, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder