IKKE HELT HEMMELIG: Under Cold Respons-øvelsen i fjor oppfordret Morten Haga Lunde soldatene til å ta selfie fra felt. Her er hans eget bidrag. Foto:MORTEN HAGA LUNDE,

Dette er Norges nye spionsjef

Morten Haga Lunde ny sjef for Etterretningstjenesten

Dette er den nye sjefen for Etterretningstjenesten: Generalløytnant Morten Haga Lunde (54).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

At det nettopp var den 54 år gamle generalløytnanten som ble utnevnt til ny E-sjef i statsråd fredag, kommer ikke som noen overraskelse.

I forsvarskretser har Haga Lunde i lengre tid blitt pekt på som den mest trolige etterfølgeren når Kjell Grandhagen gir seg ved årsskiftet.

– Morten Haga Lunde har gjennom sine mange lederstillinger og brede fellesoperative erfaring det beste utgangspunkt for å lede Etterretningstjenesten i en tid med store sikkerhetspolitiske endringer, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i en pressemelding

De knappe to årene han har jobbet som sjef for Forsvarets operative hovedkvarterer har Morten Haga Lunde rukket å bli svært populær, både i og utenfor Forsvaret.

– Han har vært en dyktig rådgiver gjennom mange år i ulike posisjoner. Han er tydelig, ærlig og åpen. Jeg ser frem til å fortsette samarbeidet med han på nye områder, sier forsvarssjefen.

SE BILDENE - OG VGs GJENNOMGANG: Slik blir Norges nye spionskip

54-åringen ble uteksaminert fra Luftkrigsskolen i 1987 og har gjennomført Forsvarets stabsskole og NATO Defence College.

Generalløytnanten har blant annet vært avdelingsleder i Forsvarsdepartementet, sjef for operasjonsavdelingen i Forsvarsstaben og både nestkommanderende og sjef ved Forsvarets operative hovedkvarter.

E-SJEFEN I STORT VG-INTERVJU:Trusselen mot Norge - Ukraina-incasjon - Russlands opprustning - Putins mektige menn

Den operative delen av tjenesten har han som navigatør på Orion-fly fra 333-skvadronen på Andøya. I tillegg har han i flere perioder ledet det norske C-130-bidraget som var fløy på Balkan som en del av IFOR/SFOR.

Sjefen for Etterretningstjenesten er direkte underlagt Forsvarssjefen, og holder til i E-tjenestens hovedkvarter på Lutvann i Oslo.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder