Anker dommen

MÅ PUNGE UT: Frisør Merete Hodne ble dømt til å betale bot for å ha kastet Malika Bayan ut av salongen sin fordi Bayan bruker hodeplagget hijab. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Frisør dømt for å nekte kvinne med hijab adgang

Frisør Merete Hodne (47) er dømt til å betale en bot på 10.000 kroner for å ha nektet hijabkledde Malika Bayan (24) adgang til salongen sin.

 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over tre år gammel

Hodne må også dekke sakskostnader.

– Min klient er ikke overrasket over rettens beslutning. Nå skal vi se nærmere på avgjørelsen de nærmeste dager. Hodne uttrykker dog at hun ikke kommer til å akseptere rettens resultat og at hun ønsker å anke den, sier forsvarer Linda Ellefsen Eide til NTB.

Kastet ut kvinne med hijab: – Jeg ser på det som et totalitært symbol

Nektet å betale

Dommen falt i Jæren tingrett mandag morgen.

Det var for litt under ett år siden at Hodne ble anmeldt for å ha nektet hijabkledde Malika Bayan å få håret sitt farget i salongen, fordi hun ifølge tiltalen «ikke ønsket å ta på sånne som henne».

Frisøren ble ilagt et forelegg på 8000 kroner, noe hun nektet å betale. Saken havnet derfor i retten, hvor 47-åringen nektet straffskyld.

– Jeg er veldig glad og tilfredsstilt over dommen. Størrelsen på straffen er ubetydelig for meg - det viktigste er at det blir satt et eksempel på at diskriminering ikke er greit, sier Malika Bayan til VG.

– Jeg har ikke personlig noe imot frisøren, jeg håper virkelig hun kan endre seg og se personene bak religionen.

– Hva tenker du om at hun ønsker å anke?

– Det var jeg forberedt på. Jeg er også forberedt på at det kan bli en lang rettsak. Jeg prøver å ikke tenke så mye på det, og ta ting litt som det kommer. Men jeg vil følge saken veien ut og kjempe for det som er rett – uansett.

Malika Bayan til VG: – Det handler om noe mye større enn meg og henne

Retten legger i dommen vekt på kommentarer som Hodne har skrevet på Facebook, blant annet formuleringer som «Islam er mye verre enn nazisme». Hun kommenterte også den aktuelle hendelsen med «ønsker ikke ondskapen inn dørene der jeg kan bestemme».

– Retten er etter dette ikke i tvil om at tiltalte handlet forsettlig, nemlig at hun med viten og vilje diskriminerte Bayan ved å vise henne vekk fra salongen fordi Bayan var muslim, skriver tingrettsdommer Ingrid Håvarstein Eldøy.

ANMELDTE: Malika Bayan. Her er hun avbildet i Jæren tingrett i Sandnes før rettssaken startet torsdag forrige uke. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Retten ser ingen momenter som skal tillegges vekt i formildende retning.

KrF-Dagrun om saken: – Hennes holdninger viser at vi har en stor jobb å gjøre

– Det er vondt

I retten forklarte Hodne at hun fikk angst og «helt hetta» da Bayan og en venninne kom inn i salongen hennes med hijab på. Hun begrunnet handlingen sin i en frykt for ekstremisme.

– For meg er hijaben et ekstremt politisk symbol, jeg blir dårlig når jeg ser folk med hijab. De kom inn, en spurte om hva det kostet å stripe håret, og jeg sa at jeg tar ikke imot sånne som dere, at de fikk gå til en annen frisør, så gikk de ut igjen, sa Hodne.

Bayans versjon er noe annerledes. I retten fortalte hun at hun ble stoppet allerede idet hun gikk inn døren i Hodnes salong.

– Idet jeg skal til å snakke, snur frisøren seg og kommer mot meg. Hun sier jeg må komme meg ut og gå en annen plass. Jeg sier jeg bare skulle spørre hva det kostet å farge håret. Hun sier hun ikke vil ta på sånne som meg, fortalte Bayan.

Sett denne? Lå og sov – fikk burkini-bot

Hodne innrømmet i retten at om hun kunne gjøre om på det, ville hun prøvd å opptre annerledes: Beholdt roen, vært høflig, spurt om det gjorde noe for Bayan å farge håret foran menn i salongen og så behandlet henne om alt virket greit.

Kjent i innvandringskritiske miljøer

Tidligere har det kommet beskyldninger om at Bayan og venninnen oppsøkte salongen til Hodne fordi de kjente til hennes syn på Islam og ville provosere, men dette avviser hun.

Den er nemlig ikke første gang den 47 år gamle frisøren har vært i medienes søkelys. Hun har tidligere vært aktiv i innvandringskritiske organisasjoner som Sian, Pegida og Norwegian Defence League.

I juni i fjor intervjuet VG 15 nettdebattanter i forbindelse med spesialen «Nettkrigerne». Frisøren Merete Hodne var en av dem som ble konfrontert med sine uttalelser i sosiale medier og hevdet da at hun er villig til å dø for sin kamp mot islam.

Les Hodnes intervju her: «Islam er mye verre enn nazisme»

Les også

 1. Kastet ut kvinne med hijab: – Jeg ser på det som et totalitært symbol

  SANDNES (VG) Frisøren Merete Hodne (47) sier at grunnen til at hun nektet hijab-kledde Malika Bayan (24) adgang til…
 2. Nektet å slippe inn kvinne med hijab – ender i retten

  Frisør Merete Hodne møter torsdag i Jæren tingrett, tiltalt for å ha kastet Malika Bayan ut av salongen sin fordi Bayan…
 3. Hijabkledd kvinne ble kastet ut av frisøren: – Det handler om noe mye større enn meg og henne

  JÆREN (VG) Religionen reddet livet mitt, sier Malika…
 4. Krf-Dagrun om Merete Hodne: – Hennes holdninger viser at vi har en stor jobb å gjøre

  Er hijab et religiøst eller politisk symbol? Det er en av stridstemaene i rettssaken mot frisøren Merete Hodne (47).

Flere artikler

 1. Hijabdømt frisør anker til Høyesterett

 2. Kastet ut kvinne med hijab: – Jeg ser på det som et totalitært symbol

 3. Hijabkledd kvinne ble kastet ut av frisøren: – Det handler om noe mye større enn meg og henne

 4. Frisør-Merete kastet ut hijabkledde Malika – nå møtes de til debatt

 5. Pluss content

  Kan ikke avvise kunder i hijab

Fra andre aviser

 1. Frisør dømt for å nekte kvinne med hijab adgang

  Aftenposten
 2. Nektet å klippe kvinne med hijab. Sier i retten at hun ikke burde sendt henne på dør.

  Aftenposten
 3. Raste mot muslimer under hijab-rettssak

  Fædrelandsvennen
 4. Møttes til hijabdebatt i kveld: - Sammenligner du oss med hunder? - Ja, kanskje det.

  Aftenposten
 5. Hijabdømt frisør anker til Høyesterett

  Fædrelandsvennen
 6. Malika: - Jeg er glad for dommen i hjiab-saken

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder