AKSJONERTE: Bergenspolitiet har siktet en rekke personer etter den omfattende aksjonen november. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

FBI-hacking brukt som bevis i norske saker

Resultatet av amerikansk politihacking er brukt til å sikte og dømme personer i Norge for å ha oppsøkt overgrepsmateriale på nettet. Metoden har vært ulovlig i Norge inntil nylig.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det amerikanske føderale politiet FBI har samlet inn informasjon om anonyme brukere som brukte det såkalte mørke nettet til å oppsøke overgrepsmateriale av barn.

Da FBI fikk kontroll over serveren med materialet, plasserte de spionprogrammer hos brukerne og kunne dermed spore dem opp.

Slik hacket FBI verdens største pedonettverk

Metoden var ikke tillatt i Norge, men bevismateriale fra FBI er brukt i minst sju saker i Norge, blant annet i Operasjon Dark Room, skriver Adresseavisen.

Politiet: Pedonettverk planla overgrep mot ufødt barn

Det får advokater til å reagere.

– Bevismiddelet er ulovlig for påtalemyndigheten i Norge å bruke, fastslår Marius O. Dietrichson, som leder forsvarergruppen i Advokatforeningen. Han understreker at han uttaler seg på grunnlag av det avisen har opplyst.

VG-spesial: Nedlasterne

Lokalt politi fikk opplysningen fra Kripos, som ikke skal ha opplyst hvordan informasjonen ble samlet inn.

– Som internasjonalt kontaktpunkt for norsk politi mottar vi daglig informasjon fra utenlandske politimyndigheter om nordmenn som kan ha begått kriminelle handlinger. Vi tar utgangspunkt i at informasjonen er innhentet ved bruk av lovlige metoder i det landet den er innhentet, forklarer Reinert Møster Ottesen, som leder retts- og påtaleenheten i Kripos.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder