18 personer bor på Jan Mayen: – Ingen kjeder seg her

På Jan Mayen – omkring 90 mil fra det norske fastlandet – bor det 18 mennesker. Nå kan du bli en av dem.

Artikkelen er over tre år gammel

– Hver åttende uke får vi besøk fra Forsvarets Hercules-fly, hvis været tillater. Ellers bare slipper de forsyningene i fallskjerm. Også kommer det jo en del båter på sommeren – i år hadde vi 21 båter her, forteller stasjonssjef Rune Leirvik (50) i Forsvaret.

Men vanligvis bor og jobber de fem kvinnene og 13 mennene mutters alene på en vulkansk øy større enn Trondheim.

– Hva driver dere med der borte?

– Vi jobber stort sett vanlige dager fra 8.30 til 16, så finner vi noe å gjøre på kveldstid. Det er en helt utrolig natur her, så mange går turer i fjellet. De som søker seg hit, setter selvsagt pris på naturen. Eller så har vi både idrettshall og bibliotek, sier Leirvik.

Fikk ny fiende: Heimevernet slått ut av veggdyr

Han er den norske stats øverste leder på øya, med 13 sivilt ansatte i Forsvaret under seg. I tillegg har de selskap fra fire værvarslere fra Meteorologisk institutt.

– Forsvaret har veldig mange ulike oppgaver her, og en av de viktigste er å bevare den norske suverenitetshevdelsen på Jan Mayen, sier stasjonssjefen.

– Og hva gjør dere hvis den skulle bli truet?

– Øya har vært allment akseptert som norsk siden 1930, og det har aldri vært snakk om noen reell trussel. Likevel holder vi utkikk etter våpen og militær aktivitet i området, og så følger vi med på større nyheter og ser om de har en konsekvens for oss. Når det kommer båter hit, heiser vi det norske flagget, forteller Leirvik.

Gjorde funn: Unik fjellkjede avdekket på norsk havbunn

STASJONSSJEF: Rune Leirvik (50) går, som eneste yrkesoffiser på Jan Mayen, med uniform på jobb. Foto: Forsvaret

Han har bodd på Jan Mayen siden mars, og som stasjonssjef blir han værende ytterligere et halvår. Ti av Forsvarets sivilt ansatte skal imidlertid byttes ut, og i den anledning er stillingene utlyst denne uken.

Og stillingene, de er allsidige.

– Sykepleieren driver en liten butikk, Kranbua, der det selges sjokolade, ullklær, hygieneartikler, kart og litt forskjellig. Litt doble roller må man regne med her, sier Leirvik.

Kinokvelder arrangeres to ganger i uken, fotball vises på storskjerm, og på lørdager åpner baren klokken 19. Der møter alle opp, i et aldersspenn fra 25 til 61 år, ifølge stasjonssjefen.

– I tillegg er vi selvsagt nøye med å markere alle anledninger. Bursdager, halloween og MGP-finaler. Vi samles så ofte vi kan, og jeg er helt sikker på at ingen kjeder seg her, sier han.

I sommer fikk innbyggerne merke et jordskjelv målt til 4,2 på Ricthers skala. Skjelvene forekommer hyppig, og noen steder på øya er Beerenberg, verdens nordligste aktive vulkan, så aktiv at det stiger varme gasser opp.

For tre år siden: – Bakken ristet og vi hadde problemer med å stå oppreist

– Forrige utbrudd var i 1985, men det er jo en spenning i seg selv å bo så nærme en aktiv vulkan. Den har også flere topper som det går litt sport i å bestige her. På grunn av perioder med kraftig vind og mye tåke, er det ikke så lett alltid, konstaterer han.

Så godt som hele Jan Mayen, med et marint tilleggsområde på 4.300 kvadratkilometer ble fredet som naturreservat i 2010.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder