Norges ukjente supervåpen: Marinefartøyene har kryssermissiler

INNENRIKS

Over natten har den norske marinen mangedoblet kampkraften: Nå blir alle norske fregatter og korvetter utstyrt med mellomdistanse kryssermissiler.

Publisert: Oppdatert: 30.05.16 22:29

VG kan i dag presentere bildene som viser en hittil ukjent kapasitet i det norske Forsvaret.

Bildene er tatt natt til mandag, og viser hvordan et missil fra korvetten KNM «Storm» knuser en fullskalamodell av et fiendtlig kontrollsenter i Andfjorden.

- Dette øker våre samlede militære kapasiteter betraktelig. Nå er den norske marinen i stand til å angripe mål på land, med et våpensystem som har lang rekkevidde og høy presisjon, sier informasjonssjef i Sjøforsvaret, kommandørkaptein Per Rostad, til VG.

Både fregattene og korvettene har i flere år brukt det norske høyteknologiske prestisjeprosjektet Naval strike missile (NSM), utviklet og bygget av Kongsberg Defence & Aerospace sammen med Forsvaret.

I eksklusivt selskap

Det er en videreutvikling av NSM-missilene på de norske marinefartøyene som gjør at de nå i tillegg til sjømål kan treffe mål flere hundre kilometer inne på land.

Dermed får det norske Forsvaret for første gang – og som et av svært få land i verden – mellomdistanse krysserraketter som skytes fra skip som en del av våpenarsenalet.

Artikkelen fortsetter under bildet

1 av 11EKSPORTHÅP: Her skytes et NSM-missil for første gang fra fartøy mot landmål, utenfor Andøya natt til mandag. Det er Kongsberg Gruppen som har utviklet NSM, og håper på storstilt eksport av det norske missilet. Foto: SJØFORSVARET

- Det at Marinen nå kan ta ut betydelige trusler på land, som luftvern, kommando- og kontrollsentere og andre mål, gjør at de øker sin kapasitet markant, sier Pål Bratlie, divisjonsdirektør i missildivisjonen ved Kongsberg Defence & Aerospace, til VG.

De siste dagene har han og kollegene, sammen med Sjøforsvaret, drevet ulike tester av NSM på Andøya Test Center (ATC) i Nordland.

Også det polske forsvaret, som bruker de norskutviklede missilene som en del av sitt kystartilleri, deltar i testene.

SE FINALISTENE: Dette kan bli Norges nye ubåter

- Dette er verdens eneste femte generasjons langtrekkende presisjonsvåpen. At samme missil kan brukes også mot landmål, gjør at Kongsberg har en unik posisjon i markedet, sier Bratlie.

Håper på salg

For håpet er at NSM, som Kongsberg Gruppen har investert opp mot en milliard kroner av egne midler i, skal bli en norsk eksportsuksess:

**Missilene blir vist frem under våpenmesser og andre arrangementer verden rundt. Under verdens største marineøvelse, amerikanskledede RIMPAC, fulgte en hel marine-verden med på testskyting av NSM fra den norske fregatten KNM «Fridtjof Nansen» utenfor Hawaii i 2014.

**Nå er NSM en av to finalister i kampen om en gigantkontrakt med den amerikanske marinen. De skal utstyre 52 av sine nye Littoral Combat Ships – en litt mindre versjon av fregatt – med missiler. Det kan bety milliardinntekter og nye norske arbeidsplasser.

- Vi jobber i tillegg opp mot en rekke ulike NATO-land som har utrangerte missiler, og merker en betydelig interesse. Her ligger det store muligheter, sier Bratlie.

Følger terrenget

NSM-missilene flyr svært raskt og svært lavt, og er dermed nesten umulige å oppdage og stanse før de når målet. Med en rekkevidde på «over 200 kilometer» er de som en avansert lillebror til amerikanske Tomahawk eller russiske Kalibr.

Hver av de fem norske fregattene og seks korvettene er utstyrt med åtte NSM-missiler.

- Det er kjøpt inn tilstrekkelig med våpensystemer til å bevæpne alle de norske korvettene og fregattene. At de nå kan brukes mot mål på land, betyr at vi får flere og bedre kapasiteter til å forsvare Norge og norske interesser, sier Rostad.

Kan bli kuttet

Men deler av kapasiteten kan bli kraftig redusert bare kort tid etter at den blir innført.

Forsvarsdepartementet og regjeringen, med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i spissen, legger nå siste hånd på den nye langtidsplanen for Forsvaret. Korvettene blant kapasitetene som oftest dukker opp på listen over mulige kutt.

KOMMENTAR: Forsvarsbudsjettet havner i sjøenOVERSIKT: Slik blir Forsvaret - om forsvarssjefen får bestemme

- De fleste norske verdiene som velferdsstaten er bygget på kommer fra havet. Marinens oppgave er å sikre tilgang til disse områdene og ressursene – som fisk, olje eller gass - også i årene som kommer. Vi har allerede få krigsskip tilgjengelig, og det vil være et betydelig tap om vi mister en så anvendelig kapasitet som korvettene er, sier Rostad.

Dette er Naval Strike Missile (NSM)

Sjømålsmissil utviklet av Kongsberg Defence & Aerospace. Kan skytes fra krigsskip eller utskytningsramper på land - mot andre krigsskip eller fiendtlige landmål.

Rekkevidde: Over 200 kilometer

Vekt: 410 kg

Lengde: 3,95 m

Stridshode: 120 kg høyeksplosiver (HE)

Spesielle kapasiteter: Følger terrenget svært lavt og svært raskt. Lav radarsignatur (stealth), høy treffsikkerhet. Kan kjenne igjen mål, og skille f.eks krigsskip fra sivilt skip.

Pris: Ukjent.

Brukes av: Norge og Malaysia (fra skip), Polen (lastebilmontert)

Andre versjoner: Finnes også i en luft-til-bakke-versjon, kalt Joint Strike Missile (JSM). Den er utviklet for bruk på F-35 jagerfly. Kongsberg jobber også med en versjon som skal kunne skytes fra ubåter.

KILDER: Kongsberg Defence & Aerospace/ Forsvaret/ Lockheed Martin/ US Navy

Her kan du lese mer om