Balanserer på slakk line - med tusen meter fritt fall under seg

Tysk-tsjekkiske balansekunstnere har slått leir på Kjerag

Synes du sommeren er litt grå og kjedelig? Da bør du neppe gjøre som disse høyst spesielle turistene i Rogaland!

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Med tusen meter fritt fall under seg tar de tyske og tsjekkiske balansespesialistene

seg over fra ett fjellutspring til neste på Kjeragplatået høyt over Lysefjorden i Rogaland.

Sommerferie: Markus (16) tok selfie – med vill rev!

Balanseselskap

Dette stedet kalles Kjeragbolten – og ligger et par kilometer lenger inne i Lysefjorden enn den enda mer kjente Prekestolen.

SOMMER I NORGE: Balanses-spesialistene går barføtt ut på det tomme tykke tauet - og har hundre meter foran seg - og tusen meter ned. Foto: Equilibrium Slacklines

– Dette er tsjekkere, og noen tyskere, som hører til en balansegruppe eller -selskap som kaller seg Equilibrium Slacklines. De ga meg bilder fra den ene dagen de opererte der oppe, som jeg la ut på min facebookside. Da jeg raskt fikk 20 000 treff på den, tipset jeg Stavanger Aftenblad, forteller parkeringsansvarlig ved Kjeragbolten, Henrik Lilleheim til VG.

VGTV: På slakk line mellom luftballonger!

Imponerende

– Dette er veldig imponerende, sier Norges kanskje fremste slakkline-ekspert, Christian Schou (41).

- Da jeg gikk der i 2006, hadde jeg vel bare 15 meter line. Men sporten har utviklet seg mye siden da. I dag er rekorden oppe i fem hundre meter på slike høye slakkliner.

– Hvordan er det å gå ut med tusen meter ned?

– Det er helt j ... - ikke siter meg på det altså.

– Du er redd?

– Ja, redd, og trygg samtidig. Du har jo sikkerhetssele. Men det er ikke noe moro å miste balansen og falle av – selv med sele! Og det krever en enorm motivasjon å gå ut. Du må planlegge og gjennomføre. Og så kommer den emosjonelle mestringsbelønningen når du kommer over. Og den typen mestring gjør at du blant annet lettere kan klare hundre meter høyde og ti meter høyde, sier han.

Svimlende høyt

Bildene viser at deltagerne vandrer til dels i tåke og dårlig sikt, og barføtt over tauet, som er spent mellom de majestetiske klippeutspringene svimlende høyt over fjorden.

Balanse-stuntene ved Kjeragbolten ble altså først omtalt på hans facebook-side, og så i Stavanger Aftenblad.

Å balansere på slakk line anses som svært krevende, fordi tauet naturlig nok er mindre stabilt enn ved stram line. Selskapet bak stuntene, forteller også på sin tsjekkiske hjemmeside at de utvikler og selger utstyr til slakkline-stunt.

VGTV: På slakk line med 300 meter ned – uten sikring!

Verdensrekord

– Tauet er festet mellom to utspring, og ferden over er om lag hundre meter lang, forklarer Lilleheim.

Nettopp på dette stedet ble høyderekorden innen slakkline satt i 2006, med norske Christian Schou – en rekord som nå er slått.

– Jeg ante ikke noe om rekord, de ringe fra Guinness en tid etterpå, sier Schou til VG.

– Men husk at slakklinetrening behøver ikke skje i høyden, dette er fin trening nede på bakkenivå, mellom hagetrærne, fin trening for hele familien, sier han.

GRÅVÆR PYTT PYTT! Litt dis og gråvær gjør ingen ting. Den tysk-tsjekkiske balansegruppen har slått leir oppe på Kjeragplatået og øver mellom de majestestiske klippeutstpringene. Foto: Equilibrium Slacklines

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder