BEKYMRET: Politispesialist ved avsnitt for seksualforbrytelser Fredy Joaquin Salazar og spesialetterforsker ved Datakrimenheten Eline Liljedahl ser daglig hva ungdom deler på internett. Det gir liten grunn til begeistring. Foto: Trond Solberg , VG

Politiet: Ungdommer presses for nakenbilder på nett

Først blir de lurt til å gi fra seg relativt uskyldige nakenbilder. Deretter blir de truet til langt verre handlinger. Politiet sier de trenger hjelp fra foreldrene til å forebygge.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi er forbi det punktet der foreldrene skal kunne kontrollere hva ungene driver med på nettet. Dersom de vil, klarer de fint å skjule det for de voksne. Det foreldrene må gjøre er å ha en god samtale med barna. De må forklare ungene at det hele tiden er folk der ute som er ute etter å lure dem. Og de må forklare at det ikke er greit å presse andre til noe, for mange unge gjør seg selv til overgripere uten egentlig å skjønne det selv. De tenker at siden det er på internett er det liksom ikke virkelig.

Dette sier politispesialist ved avsnitt for seksualforbrytelser Fredy Joaquin Salazar og spesialetterforsker ved Datakrimenheten Eline Liljedahl.

Les også: Skal ha vist sexvideoer fra mobilen i klasserommet

De to etterforsker saker som handler om overgrep på nett i Oslo politidistrikt. De ser på nært hold det som for mange foreldre er et skremmebilde de kanskje bare har hørt om via media. Tirsdag siktet de tre gutter i tenårene for flere voldtekter av mindreårige jenter, hvor seksuelle handlinger har blitt filmet og delt i sosiale medier.

– Barn og unge blir servert på sølvfat

Salazar og Liljedahl ser den unge jenta som har blitt lurt til å dele et toppløsbilde eller gutten som sendte fra seg et bilde av tissen sin, til det han trodde var en jente som syntes han var kjekk. Jenta og gutten som deretter har blitt truet med at dersom de ikke onanerer foran skypekamera så vil det første bildet bli lagt ut på internett, eller delt med alle vennene på Facebook.

Mange gir etter for det presset. Det føles kanskje der og da som det minst ubehagelige av to forferdelig dårlige alternativer.

Ekspertenes råd: – Vis interesse for barnas nettbruk

SNAPCHAT: Barn og unge bruker en rekke mobilapper og nettsider til å snakke med hverandre og å dele bilder og videoer. Snapchat er en av de mest populære. Foto: Lionel Bonaventure , Afp

De ser også gutter som i skjul filmer at de har sex med en jente, for så å dele videoen på lukkede grupper i sosiale medier med kompisene. Der skryter de over sine «trofeer». I den nye straffeloven fra oktober i fjor er det en generell medvirkningsbestemmelse, slik at også de som er medlemmer av en gruppe hvor det spres materiale fra ulovlige handlinger, risikerer straff. Selv om de altså ikke selv sprer materialet.

Tirsdag pågrep Oslo-politiet tre tenåringsgutter for flere voldtekter. I den saken skal videoer av seksuelle handlinger ha blitt delt på sosiale medier.

– Mange foreldre distanserer seg nok fordi de ikke skjønner hva som foregår. De ser på telefonen og nettbrettet som en leke, og lar barna holde på med sitt, sier Liljedahl.

Kripos: – Én person kan forgripe seg på hundrevis

Slik er det ikke. Hvem som helst kan legge til barnet ditt i ulike sosiale medier. Kanskje har 13-åringen lagt ut et uskyldig bilde av seg selv. En fremmed kommenterer at han eller hun er pen. Barnet blir smigret og før de skjønner hva som foregår er de fanget i et nett av utpressing, nakenhet og det som verre er.

– Dette er den nye kriminaliteten. Barn og unge blir servert på et sølvfat, sier Kari-Janne Lid, som leder avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Har du opplevd å ha blitt truet til å dele ting du ikke ønsker på nettet? Kontakt VGs journalister her

Snakk med barna

De tre politifolkene advarer foreldre mot å tro det ikke kan ramme deres barn:

– Dette gjelder ikke bare gutter og jenter som i utgangspunktet er sårbare. Dette gjelder alle.

Politiet tror det handler om barn og unges grunnleggende behov for å utforske sin egen seksualitet. Da foreldrene var unge var det spennende dersom man fant et pornoblad. I dag er virkeligheten en helt annen. Men en ting gjelder fortsatt: Det er flaut å spørre mamma og pappa om sex.

Slår alarm: – Økende antall voldtekter etter Tinder-møter

Man ser det på tradisjonelle nettsider som Klara Klok og Ung.no; det er veldig mye uvitenhet. Det stilles masse spørsmål. Men det er også andre steder de unge selv oppsøker for å få svarene på de mange spørsmålene de har:

– På sosiale medier finnes det lukkede grupper som begir seg ut for å være steder man kan søke råd. De er administrert av tenåringer selv. Disse tenåringene utgir seg for å være eksperter, og oppfordrer de unge til å legge ut bilder av seg selv. Helst med minst mulig klær. Dette ser vi utrolig mye av, sier Salazar.

POLITILEDER: Kari-Janne Lid, leder avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, omtaler nettovergrepene som «den nye kriminaliteten». Foto: Trond Solberg , VG

Han mener det er svært viktig at foreldre snakker med barna om seksualitet. Politiet kan komme med fakta om hvordan verden der ute er, men det er foreldrene som må forklare hva som er greit og ikke.

– Vi trenger hjelp fra foreldrene til å forebygge. Dette må skje fra de er helt unge, ellers fungere det ikke. I dag får man kanskje en smarttelefon som niåring. Man har den hele tiden og gjør alt med den. Dersom man ikke får retningslinjer blir det kanskje naturlig å filme jentene i dusjen der guttene før «bare» kunne kikke på dem, mener Salazar.

Redd Barna: – Tinder utgjør høyrisiko for overgrep

Grove trusler

Teknologien pusher grensene hele tiden. Oppfordringen fra Eline Liljedahl er krystallklar:

– Ikke legg ut nakenbilder av deg selv. Ikke send dem på Snapchat. Ikke ta dem i det hele tatt. Noen kan få tak i dem.

Og det er altså når du først har delt noe at du risikerer å bli presset til enda mer. Det politiet kaller «sextortion», som spiller på det engelske ordet for utpressing, «extortion».

Noen truer med å dele det du i fortrolighet har delt med dem med hele skolen. Ifølge politiet er det vanskelig å si sikkert om slike trusler er reelle, eller om de er tomme trusler. Det politiet imidlertid vet, selv om de ikke alltid kjenner bakgrunnen, er at slike bilder blir delt på ulike nettforum. Og de vet at mange blir utsatt for virkelig grove trusler. Omfanget av denne typen kriminalitet blir stadig større.

– Vi vet om fortvilede unge som sier til utpresseren at dette vil ødelegge livet deres. Vi vet om folk som sier «jeg tar livet mitt dersom du deler det bildet med vennene mine». Da svarer utpresseren «Vel, da vet du hva du må gjøre», sier Salazar, mens kollega Liljedahl legger til:

– Det er veldig stygge greier. De sitter og gråter i den ene enden, mens motparten sitter i andre enden og presser dem.

– Og dette er noe vi faktisk vet. For dette blir jo tatt opp på video, så vi vet hvordan kommunikasjonen har vært, avslutter Salazar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder