VÅDESKUDD: En politimann fikk kraftig hoste og avfyrte et skudd i våpenrom.

VÅDESKUDD: En politimann fikk kraftig hoste og avfyrte et skudd i våpenrom. Foto: Erlend Aas , NTB scanpix

Politimann hostet kraftig og skjøt i gulvet

Et kraftig hosteanfall var årsaken til vådeskuddet som gikk av på en politistasjon i Hordaland i januar.

Ida Christine Johannessen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tirsdag 5. januar gikk det av et vådeskudd i et våpenrom hos politiet i Hordaland i forbindelse med nedspenning etter endt tjeneste.

– Vi vet at han i forbindelse med avslutning av tjeneste skulle avvæpne seg. Da gikk det av et vådeskudd, i ufarlig retning. Vi ser alvorlig på dette fordi det er en uønsket hendelse. Derfor er vi interessert i å finne ut mer om hva som skjedde, for så å kunne lære av det, sa visepolitimester John Reidar Nilsen, til VG da saken ble kjent.

I en rapport fra Politidirektorartet til Justis- og beredskapsdepartementet kommer det nå imidlertid frem at at «årsaken var at tjenestemannen fikk kraftig hoste og trykket av», melder Bergens Tidende.

Politimannen var alene da hendelsen inntraff og ingen andre kom til skade. Skuddet skal ha gått ned i en tykk treplate med ingen materielle skader utover dette.

Fikk du med deg? Nordmenn flest vil ha fortsatt bevæpnet politi

Vådeskudd i Harstad etter avvæpning

Tidligere denne måneden gikk det også av et vådeskudd ved Harstad politistasjon. Her gikk skuddet gjennom en vegg og inn i rommet ved siden av. Hendelsen inntraff i forbindelse med et vaktbytte.

– Tjenestemenn som går på vakt har med seg personlig våpen i kjøretøy. Våpnene fraktes fra våpenrom til kjøretøy, og når en vakt er ferdig fraktes det tilbake. I dette tilfellet var tjenestemannen på vei av vakt, og skuddet gikk av i våpenrommet, forklarte stasjonssjef Morten Hole til VG den gang.

Dette var det første rapporterte vådeskuddet etter politiets avvæpning 3. februar.

I 2015 gikk det av minst 20 vådeskudd i politiet. I oktober kunne VG meldet at nesten halvparten av politiets vådeskudd som har inntruffet i perioden med bevæpning ikke har blitt meldt til Spesialenheten.

Les også: PST: Lavere trusselvurdering i Norge

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder