I RETTEN: Det er satt av et halv år til den omfattende rettssaken. Advokat Geir Evanger (til venstre) og Petter Andre Johansen er på plass i Oslo tingrett. Foto: Berit Roald/ NTB Scanpix ,

Lime-tiltalt: – Jeg har problemer med å forstå hva som er kriminelt

Det sa den tiltalte eks-psykiateren Sharok Ezazi i Oslo tingrett onsdag. Han er en av de 13 som er tiltalt for blant annet menneskehandel i den omfattende Lime-saken.

  • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over fire år gammel

I sal 828 i Oslo tingrett sitter 13 mennesker på tiltalebenken. De nekter alle straffskyld, men aktor Geir Evanger mener de har en rolle i den gigantiske menneskehandelsaken tilknyttet dagligvarebutikkene i Lime-kjeden.

Ezazi er en av dem, tiltalt for grov menneskehandel, forsikringsbedrageri og heleri. Da statsadvokat Peter André Johansen leste opp den første posten vedrørende eks-psykiateren, svarte han følgende:

– Jeg har problemer med å forstå hva som er kriminelt i den beskrivelsen.

Påtalemyndighetene mener han har hatt en sentral rolle i administrasjonen i Lime-nettverket, og at han derfor har medvirket til menneskehandel.

– Jeg skjønner at han sier det, for det som beskrevet i tiltalen har ingenting med kriteriene til menneskehandel å gjøre. Så det er vanskelig å forstå hva hans rolle har med menneskehandel å gjøre, hans oppgaver samsvarer ikke med kriteriene, sier Ezazis forsvarer, Viktoria Holmen, til VG i retten onsdag.

– Burde han ikke ha skjønt at det han var med på, da han gjorde administrative oppgaver for det påtalemyndighetene mener er et større kriminelt nettverk?

TILTALT: Sharok Ezazi er en av de 13 tiltalte i den såkalte Lime-saken. Da rettssaken startet i Oslo tingrett i dag, hevdet han nok en gang sin uskyld i saken. Foto: Arkivfoto: Jan Petter Lynau , VG

– Nei, han har ingen kjennskap til driftingen, han har ikke hatt noe med rekrutteringen, han kjenenr ikke de fornærmede og de fornærmede kjenner ikke han, sier Holmen.

Les også: Tilbød å droppe mafiatiltale, hvis Lime-tiltalt tilstod

Kvinne erkjente bedrageri

Etter pausen i retten onsdag fortsatte Johansen å lese opp alle postene i den 56 sider lange tiltalen. Alle de tiltalte har nektet straffskyld, men en 30 år gammel tidligere Lime-ansatt erkjente delvis straffskyld hva gjelder lånebedrageri og heleri.

– Hun erkjenner vesentlige deler av dette, men ikke i det omfanget som fremstilles her. Hun erkjenner ikke straffskyld hva menneskehandel gjelder, sier kvinnens forsvarer, Øystein Storrvik.

Storrvik sier til VG at hans klient i samråd med et av ofrene har tatt opp lån de visste de aldri kunne betjene.

– Det er ikke slik at hun gikk inn og stjal identiteten til fornærmede slik tiltalen beskriver, dette er noe de har gjort sammen med hun erkjenner et klassisk bedrageri.

– Hvor godt har hun kjent til nettverket til Hussain?

– Nei hun har jo vært elskerinnen hans, slik at det er en del hun har kjent til. Samtidig er mye hun ikke har vært klar over, men i utgangspunktet har hennes jobbet i butikken og det har vært hennes rolle. Vi mener hun er plassert mer sentralt av påtalemyndighetene enn det som er reelt.

Rettssaken ble utsatt en dag da det kom innsigelser mot aktor Geir Evangers habilitet, men retten slo fast at Evanger ikke er inhabil.

Advokat Vidar Helgheim hadde også innsigelser mot aktors habilitet, og sa i retten onsdag morgen at Evanger at ikke kune være habil i saken, da han ikke ønsket å avhøre 21 vitner i Pakistan.

Satt av et halvt år

Det er satt av rundt et halvt år til rettssaken, der tiltalen inneholder hele 20 hovedpunkter.

De 13 som møtte i rettssal 828 onsdag morgen er blant annet tiltalt for grov menneskehandel, grovt lånebedrageri, trygdebedrageri og heleri.

Evanger har tidligere uttalt at driveren av butikkene, Sajjad Hussain, er hovedmannen med stor h i den omfattende saken.

Det alvorligste punktet omhandler menneskehandel, der ti ofre skal ha blitt tatt inn i landet for å jobbe i Lime-butikkene. Flere av dem har i avhør forklart at de ble lovet et godt liv i Norge, men at de heller opplevde tvang, frykt og 14-timersdager.

Ifølge tiltalen skal ytterligere fire ofre ha blitt utsatt for sosial dumping.

Bistandsadvokatene til de fornærmede formulerte i retten onsdag et ønske om at Sajjad Hussain og flere av de tiltalte ikke skulle være tilstede når de fornærmede forklarer seg.

De mener at flere av de fornærmede ikke vil kunne forklare seg fritt da de er redde for Lime-brødrene og andre tiltalte.
Hussain kjenner seg derimot ikke igjen i beskrivelsen fra bistandsadvokatene, og mener at det er tette bånd mellom familien til flere av de tiltalte og de fornærmede, hvor man fremdeles omgås hverandre, uten at man har grunn til å kjenne frykt.

Om Lime-brødrene må forlate salen når de fornærmede etter planen vil starte sine forklaringer, blir avgjort torsdag.

Les også: Politimann brukte egen mor som tolk i Lime-saken

Kan måtte betale tilbake 103 millioner

Det var i september i 2014 at politiet gjennomførte den omfattende razziaen mot et tyvetalls Lime-butikker. Politiet hadde lenge hadde matvarekjeden i kikkerten, da den på kort tid hadde blitt en utfordrer til matvarebutikkene i Oslo-området.

Men menneskene som jobbet i butikkene på steder som Sagene, Tøyen og Galgeberg skal ikke ha opplevd en like stor suksess som brødreparet bak Lime.

I avhør har de forklart at de ble tvunget til å jobbe lange dager, at de nesten ikke mottok lønn, at lån ble tatt opp i deres navn og at de aldri hadde fridager fra jobben.

LO om Lime-saken: – Minner om rent slaveri

De 13 personene som er tiltalt i saken er slektninger og bekjente av Lime-brødrene. Politiet mener de er delaktige i tvangsarbeid, menneskehandel og omfattende svindel av offentlige myndigheter.

Videre mener påtalemyndigheten at de har benyttet vold og trusler, samt misbrukt personer i en sårbar situasjon.

Den organiserte kriminaliteten skal ha gitt eventyrlige svarte inntekter. Omfanget synliggjøres i statsadvokat Geir Evangers varsel om inndragning av hele 103 millioner kroner fra åtte av de tiltalte.

Det dreier som for det meste om kredittkortsvindel og NAV-svindel. Av dette vil påtalemakten holde brødreparet ansvarlige for 67 millioner kroner.

Politiet: Lime-bror lydoverførte fra retten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder