TREGHET I SYSTEMET: Justisministern Anders Anundsen (Frp) og leder av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik, i samtale i forbindelse med komiteens høring om den midlertide bevæpningen av politiet i november i fjor. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Tajik om at Norge mangler spesial-politi: – Dette er overraskende

KrF: - Det er for dårlig

Justiskomiteens leder, Hadia Tajik (Ap), er overrasket over at justisminister Anders Anundsen (Frp) ikke klarer å innfri løftene om nok spesialpoliti.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette er overraskende lave tall. Både det at antallet nye politifolk med IP3-kompetanse ikke er større enn 164, men også det at dette er et godt stykke fra den doblingen av mannskapene som justisministeren har sagt at vi snart får, sier Tajik.

Torsdag skriver VG om hvordan Norge mangler 236 spesial-politi, også kjent som IP3-personell.

Fem år etter 22. juli: Norge mangler fortsatt spesial-politi

Dette er de skarpeste delen av hverdags-politiet ute i distriktene, og de er spesialtrente til å håndtere skarpe oppdrag og terrorhendelser.

Lite resultat

I 2011 var måltallet 800 IP3-godkjente tjenestemenn, men det ble ikke innrapportert eksakt antall dette året. I dag, fem år senere, er tallet 964, ifølge Politidirektoratet. Anundsens løfte var at det skulle være 1200 IP3-godkjente politifolk innen 2015.

– Dette viser at det har kommet lite ut av det som Høyre/Frp-regjeringen har omtalt som en satsing på beredskap. Det bildet som VG tegner av IP3-mannskapene, kommer i tillegg til at politiets synlighet også er i ferd med å svekkes. Jeg har snakket med visepolitimester og ordenssjef Roger Andresen i Oslo politidistrikt, som sier at regjeringens avbyråkratiseringsprosjekt så langt har betydd 105 millioner kroner mindre for politiet, og det tilsvarer nesten 150 grunnstillinger i politiet. Dette er en virkelighet som kommer i tillegg til at politiet har måttet prioritere vesentlig dyrere stillinger som Delta- og bombegruppen. Dermed får vi mindre synlig politi over tid, sier Tajik.

Justispolitisk talsperson i Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, sier det er skuffende at målene ikke nås.

– Det er åpenbart at beredskapen må komme på et bedre nivå enn det er på i dag. Når vi setter oss mål som skulle ha blitt nådd nå, så er det for dårlig at det ikke skjer. Det gir en sårbarhet i vår beredskap, sier Ropstad til VG.

Går ikke raskt nok

Han stiller spørsmål ved om justisministeren setter realistiske mål.

– Det er ikke noen vits i å ha mål som det ikke er mulig å innfri. Da bør heller målene reduseres til realistiske nivåer, slik at ressursene kan brukes på andre og mer effektive virkemidler, som for eksempel styrking av helikopterberedskapen, sier Ropstad.

Senterpartiets Jenny Klinge sitter også i Justiskomiteen. Hun mener også at regjeringen jobber for sakte.

– Det er helt åpenbart at dette ikke går raskt nok. Jeg er redd gjennomføringen av politireformen er mye av årsaken til at disse viktige beredskapsmannskapene ikke er på plass. Politireformen har spist mye av ressursene og kreftene til Politi-Norge i distriktene, sier Klinge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder