Mener regjering med Frp er «lite sannsynlig» ** Lanserte Hans Olav Syversen som finansminister

Hareide til landsmøtet: - Vi vil i regjering

TRONDHEIM (VG Nett) KrF-leder Knut Arild Hareide brukte sin landsmøtetale til å markere avstand fra den rødgrønne regjeringen, men tviholder på at en Høyre-Venstre-KrF regjering er det mest aktuelle.

Artikkelen er over seks år gammel

- Det er litt av en velkomst man får, særlig i KrF, når man er blitt pappa, sa Knut Arild Hareide, som ble introdusert som «the one and only» til stor applaus da han gikk på talerstolen torsdag morgen.

Hareide fulgte opp med å kritisere Jens Stoltenberg, og fastslå at statsministeren prioriterte feil. Men eksempelet han slo til med var av det myke slaget, da han kritiserte at Jens Stoltenberg nylig hadde besøkt Rosenborg fotballklubb:

- Det er ikke RBK som trenger deg mest nå, Jens. Du skulle dratt til Molde!

Vil ikke ha Frp

Hareide har i forkant av landsmøtet vært klar på at KrF ønsker å sitte i regjering, ikke å være et støtteparti for en Høyre-Frp regjering. Det viste han også til i sin tale, da han listet opp KrFs største seiere, og fastslo: «Våre største seire har vi fått i regjering! Nå er det tid for nye seire».

Hareides hovedpoeng: Det kommende valget står ikke mellom en rødgrønn og en blåblå regjering.

- KrF er livsfarlig for Aps strategi. Fordi et godt valg for KrF vil sikre landet en regjering med tydelig sentrumsprofil. Med sosial profil. Med fokus på internasjonal rettferdighet. Med en offensiv miljøpolitikk. Med en politikk som vil trygge velferden.

- KrF vil bidra til at et ikke-sosialistisk flertall skal gi landet en ikke-sosialistisk regjering. KrF er ikke tilfreds med å sitte på tribuneplass i nye fire år.

- Ikke tribuneplass

- KrF er ikke tilfreds med å sitte på tribuneplass i nye fire år. Vi vil bidra til å gi dagens regjering avløsning. Vi vil snakke med alle opposisjonspartiene. Vi vil gå inn i åpne samtaler med de andre opposisjonspartiene for å avklare grunnlaget for en ny regjering.

- Vi mener derfor at vår løsning er en trepartiregjering mellom KrF, H og V, fordi det vil være det beste og mest levedyktige alternativet, sier Hareide, og ble svart med spontan applaus.

- Med respekt for de store politiske forskjellene som finnes, anser jeg en firepartiregjering som lite sannsynlig.

- Et hovedmål for KrF med denne strategien vil være å medvirke til å dreie mer av politikken inn mot sentrum enn tilfellet er i dag, slo han fast.

Selv om Hareide selv har vært i tvil om han ønsker seg en statsrådpost i en ny regjeringe etter at han ble far, lanserte han under talen en ny statsrådkandidat fra partiet: parlamentarisk leder Hans Olav Syversen.

- Man kan tolke dette forskjellig, men når jeg ser Hans Olav Syversen knytte slipset og pynte seg, ser jeg en som er klar til å bli Norges nye finansminister, sa Hareide etter visning av partiets valgkampvideo.

Tidligere har han også sagt til VG at han mener partiets nestleder Dagrun Eriksen er en soleklar statsrådkandidat.

Harselerte med de rødgrønne

Hareide harselerte også med noen av regjeringens mest kritiserte saker:

- I sak etter sak har regjeringen og statsråder hatt minst to - ja, til og med tre ulike meninger. Det være seg Lofoten, Asylbarn, Afghanistan, EØS, og nå sist Jan Mayen. De er regjeringen som en stund ikke ville ha Kongen til å dele ut medaljer. Som først var mot bordbønn i skolen. Så mente de det at var greit, så lenge bordbønnen var pluralistisk, nøytral og objektiv.

- Som det en stund virket som den hadde generalforsamling for Telenor på utestedet Lorry. Som utviklet et anstrengt forhold til ordet habilitet.

- Ikke rart, egentlig, at de til slutt bevilget penger til selvforsvarskurs.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder