PÅ VEI TIL MØTE: KrF-leder Knut Arild Hareide Foto:Helge Mikalsen,VG

Hareide før oppvaskmøte: – Vi er tjent med et bedre samarbeid

NYDALEN (VG) Etter høylytt krangling samles de
borgerlige partiene samles i Nydalen for oppvaskmøte.

Tonen før tirsdagens oppvaskmøte er en helt annen enn den som rådet etter valgseieren for halvannet år siden.

De fire borgerlige partiene samles i dag til nye samtaler i Nydalen. Møtet har vært planlagt siden før jul, og statsminister Erna Solberg omtaler møtet som et planleggingsmøte i forkant av budsjettbehandlingen.

Men møtet kommer kort tid etter den åpne krangelen mellom KrF-leder Knut Arild Hareide og Frps nestleder Per Sandberg.

Frp-nestlederen anklaget KrF for å ha ansvar for at norske fremmedkrigere drar utenlands og deltar i massedrap.

Dette er den første gangen siden Sandbergs uttalelser at de to møtes. Hareide sier til VG at han ikke har noe usnakket med Frp-politikeren.

– Han kom med noen uakseptable uttalelser, og det kom en tydelig beklagelse fra Fremskrittspartiet på dem, så jeg har ikke noe usnakket med Per Sandberg. Jeg tror at vi i dag kommer til å bruke aller mest tid i dag på å diskutere politikk, sier Hareide.

Frp-nestleder Per Sandberg anklaget KrF for å ha et ansvar for at norske fremmedkrigere drar utenlands og deltar i massedrap.

Forholdet mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene Venstre og KrF fikk også en alvorlig knekk da finansminister Siv Jensen (Frp) la fram det blåblå forslaget til statsbudsjett i fjor høst.

Siden ble det bråk om iskanten og asylbarna.

Dagens leder: Nydalen Blues

Vil bedre samarbeidet

KrF-lederen sier at målet med møtet er å snakke ut om hvordan samarbeidet mellom de fire partiene kan bli bedre.

Fram til nå har det ikke vært optimalt, innrømmer han.

Jeg tenker at vi er alle tjent med at vi får et samarbeid som kan fungere enda bedre, og det er et potensial til å få det til å fungere enda bedre enn det har gjort til nå.

Under møtet vil Hareide legge betydelige føringer for KrFs hjertesaker som fattigdomsbekjempelse, familie og distrikt, men det er ikke bare de store, politiske sakene som skal drøftes.

– Også hvordan vi kan samhandle bedre, sier Hareide at han vil ta opp.

Søndagsåpne butikker

På spørsmål om hvilke saker han vil advare regjeringen mot å ta opp, dersom de vil bedre samarbeidet med KrF, trekker Hareide fram søndagsåpne butikker.

– Det er klart at det er noen saker regjeringen vet vi er sterkt i mot, sier KrF-lederen.

Han sier at forslaget ikke kom overraskende på, i og med at det sto i regjeringserklæringen, men han mener prioriteringen er feil.

Det er klart det har skapt noen reaksjoner i vårt parti når det ser ut til at regjeringen velger å prioritere den saken, når en kommer med et budsjett som ikke var helt innertier, sier han til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder