IMOT: Anette Trettebergstuen støtter ikke forslaget om søndagsåpent. Foto:Magnar Kirknes,VG

Trettebergstuen: – Kvinner må betale prisen for søndagsåpent

Nestleder i familie- og kulturkomiteen, Anette Trettebergstuen mener søndagsåpent er problematisk i likestillingsperspektiv.

Angelica Hagen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– De aller fleste i varehandelen og barnehagesektoren er kvinner og mange jobber ufrivillig deltid. Om det blir søndagsåpent er det disse det går ut over - og hverdagen deres blir vanskelig. Om regjeringen velger å trumfe gjennom forslaget mot alle råd, er det kvinnene som må betale den høyeste prisen, sier hun.

En gjennomgang Naturvernforbundet har gjort av høringsrunden om søndagsåpne butikker så langt, viser massiv motstand.

Trettebergstuen og LO-leder Gerd Kristiansen er blant motstanderne. De tror begge at det vil komme et marked for åpne barnehager når foreldre kan ende opp med å jobbe både lørdag og søndag.

LO-leder Gerd Kristiansen tror søndagsåpne butikker åpner opp for søndagsåpne barnehager. Det er Anette Trettebergstuen enig i. Foto:Nils Bjåland,VG

– Jeg regner ikke med at regjeringspartiene og Venstre vil ha statsfinansierte dagmammaer eller au pairer, så da får vi et problem dersom barnehagene ikke åpnes på søndager, sier Trettebergstuen.

VG mener:Nei til søndagsåpent.

Etterlyser refleksjoner

Kulturminister Thorhild Widvey har tidligere uttalt til VG at hun er fast bestemt på å oppfylle løftet fra regjeringserklæringen om å åpne for søndagshandel, men kan fortsatt ikke si hvor langt regjeringen vil gå. Dette reagerer Trettebergstuen på.

– Regjeringen er kun opptatt av friheten til å handle en t-skjorte på søndag, og ikke de 350.000 som mister friheten til å være med familien, sier hun og etterlyser refleksjoner fra regjeringen:

– Jeg synes det er typisk arrogant og fjernt. De bryr seg ikke om hverdagen til folk flest. Det er frivillig for oss å handle på en søndag, men de ansatte må være der - de kan ikke si nei.

Dystert familiebilde

Trettebergstuen mener høyresiden gjør det vanskelig for kvinner å kombinere familie og arbeidsliv.

Hun reagerer på at de øker barnehageprisen og kontantstøtten samtidig som de kutter i pappapermen og antall barnehageplasser, for å deretter åpne opp for lengre arbeidsdager, mer kveld og helgejobbing og mer midlertidige stillinger.

– Når de nå i tillegg skal trumfe igjennom søndagsåpne butikker, som først og fremst rammer kvinner, tegner dette et dystert fremtidsbilde for kvinner som ønsker å kombinere familie og arbeidsliv, sier hun.

Statistikk: Så likestilte er norske kvinner

– Underlig

Høyrepolitiker Heidi Nordby Lunde er ikke enig med Trettebergstuen, og skriver i en e-post til VG at hun mener kvinner tjener på å være økonomisk selvstendige og at det er bra å få redusert ufrivillig deltid ved at de som ikke jobber heltid får jobbe mer.

Hun synes det er underlig vinkling at folk «rammes» av å jobbe - og ingen vil tvinges til å jobbe mer om det blir søndagsåpent.

– Jens Stoltenbergs Arbeiderparti var tydelige på at flere ville måtte jobbe mer. Det er synd at Arbeiderpartiet forlater den ansvarlige arbeidslinja bare for å polemisere mot regjeringa, sier hun.

Les også:Ap åpner opp for større søndagsåpne butikker

– Det handler ikke om søndagsåpent som sådan, men å rydde opp i det urettferdige, konkurransevridende regelverket Arbeiderpartiet åpenbart er tilhengere av, legger hun til.

Butikk-Norge: Splittet om søndagsåpent

Fritt valg

Morten Stordalen, familiepolitisk talsperson for FrP, forstår ikke hvorfor barnehagespørsmålet kommer opp i debatten, da de færreste barnehager i Norge er åpne på lørdager, men flere foreldre jobber likevel.

TÅKELEGGER: Morten Stordalen mener LO-leder Gerd Kristiansen tåkelegger debatten. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Det blir en tåkelegging av debatten. De færreste har fleksible barnehageordninger, totalt 400 barn har fleksible tilbud. Jeg håper ikke det er deres motiv å ta det tilbudet bort, sier han.

Les også:Slik vil de forandre Norge

Han mener det først og fremst er ungdommer som jobber i varehandelen og det er trist å ikke gi dem muligheten til å jobbe helg - søndagsåpent skaper ifølge ham flere arbeidsplasser.

– Om Trettebergstuen ikke vil handle på søndag, velger hun det selv. Vi skal heller ikke tvinge noen til å holde åpent, det er fritt valg, sier han og legger til:

– Jeg tror de aller fleste er fornøyde med at det er åpent på helg- og kveldstid. Det er også spesielt viktig for folk som jobber i helsevesenet og i redningstjenster med fleksible barnehagetilbud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder