FORLOT ALT: Dette bildet av Shaimaa skal være tatt onsdag, i området hvor familien nå befinner seg etter at de flyktet fra sitt hjem i Sanaa. Hun sitter ved et sted hvor en bombe har gått av. Foto:Privat,

Asylbarnet Shaimaa (11) tvangsutsendt til bombekaos: KrF: – Det er dette vi har fryktet

KrF og Venstre håper nå at regjeringen kommer raskt på banen for å få i gang ny behandling av asylbarna-sakene.

Artikkelen er over fem år gammel

Tvangsutsendte Shaimaa Yusuf og familien måtte tirsdag flykte fra sitt hjem i Jemen da hele nabolaget ble bombet. Den norske støttegruppen til Shaimaa hadde ikke hatt kontakt med familien på en uke, da de fikk et livstegn fra dem tidlig onsdag morgen.

Familien har klart å flykte ut av hovedstaden Sanaa, men fikk ikke tatt med seg annet enn mat, vann og litt kjøkkenutstyr. Nå oppholder de seg på et rom sammen med to andre familier, og vurderer om de skal flykte videre ut på landet.

– Dette er en veldig trist historie og en veldig trist situasjon, om de opplysningene som har kommet frem stemmer. Det er trist å tenke på at dette gjelder barn og ungdom som har vært godt integrert i det norske samfunn og som får en så traumatisk opplevelse når de blir sendt ut, sier innvandringspolitisk talsmann Geir Toskedal i KrF til VG.

Syv år i Norge

Asylbarnet Shaimaa ble sammen med moren Afrah Yusuf og to søsken uttransportert fra Norge til Jemen i november i fjor. På det tidspunktet hadde de bodd syv år i Norge.

VG LEDER: Farlige asylsøkere

DEMONSTRASJONER: 1. april ble det holdt demonstrasjoner i Sanaa mot de saudiarabiske luftangrepene mot Jemen. Foto:Khaled Abdullah,Reuters

Situasjonen i Jemen har utviklet seg i dramatisk retning den siste tiden, og Shaimaas støttegruppe i Norge jobber aktivt for å få regjeringen til å hente Shaimaa og familien tilbake.

– Barna er skikkelig deprimerte, og moren klarer ikke beskrive hvordan de har det. Helt forferdelig. Shaimaa skjønner mye av hva som foregår, og stilte moren et grusomt spørsmål: Hva er vitsen med å fortsette å leve? forteller Nacyie Øzturk, leder for støttegruppen, til VG.

Krever ny behandling

Konflikten om asylbarna har skapt stor splid mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene. Venstre og KrF krever at lengeværende asylbarn som har blitt sendt ut i fjor høst skal få saken sin behandlet på nytt.

– Situasjonen får frem alvoret i det ønsket vi har fremsatt. Det er nettopp dette vi har fryktet. Det viktigste nå er at vi får på plass en avtale og rask saksbehandling for disse barna, sier Toskedal.

LES OGSÅ: Erna vil ikke svare på KrFs ultimatum

STORTINGSREPRESENTANT: Andre Nikolai Skjelstad ( V ). Foto:Bjørn Sigurdsøn,NTB scanpix

KrF og Venstre håper nå at regjeringen kommer raskt på banen.

– Dette er en situasjon som kan løses, og det håper vi regjeringen tar tak i. Vi kan ikke gå inn på enkeltsaker, men vi har full forståelse for frustrasjon familien og støttegruppen opplever, sier Toskedal.

– Venstres krav om ny behandling av utsendingen av lengeværende asylbarn etter 1. juli ligger fast, og vi avventer regjeringens svar. Nå haster det med en avgjørelse, sier innvandringspolitisk talsmann André Skjelstad i Venstres stortingsgruppe til VG.

Mulla Krekar

Karin Andersen, innvandringspolitisk talskvinne i SV, mener det er på høy tid at de såkalte lengeværende barna som har blitt sendt ut av landet før behandlet sakene sine på nytt.

– Jeg er kritisk til hvordan regjeringen har håndtert dette. Hver dag kommer det saker som viser at det er returtallene som har betydd mest. Mer enn hensynet til barna og mer en hvordan situasjonen er i ulike land, sier Andersen, som mener at man ikke ukritisk kan sende folk til ustabile land som Jemen.

– Det kan ikke bare være mulla Krekar man skal være nøye på at det ikke farer ille med ved en retur. Man må i alle fall forsikre seg når det gjelder barnefamilier.

INNVANDRINGSPOLITISK TALSKVINNE: Karin Andersen i SV. Foto:Neumann Roger,VG

Andersen oppfordrer nå støttegruppen til Shaimaa Yusuf å ta kontakt med regjeringspartiene, støttepartiene og Arbeiderpartiet, og slik sett presse dem til at familiene kan få behandle sakene sine på nytt.

ANDERS ANUNDSEN: – Jeg har ansvaret

Fryktet Jemen

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) forteller at det var nettopp Jemen og Afghanistan de var bekymret for returer til, fordi landene har hatt ustabile og uavklarte situasjoner.

– Nå håper jeg regjeringen og støttepartiene i løpet av påsken kan bli enige om de kriteriene som må på plass for at det kan bli gjort en gjennomgang av sakene til de lengeværende asylbarna. De må få en vurdering som er i tråd med hva som er barnets beste og hva som er den reelle situasjonen i de landene de er returnert til, sier Austenå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder