1472 ANMELDT: NAV anmeldte trygdesvindel for 302 millioner kroner i 2015. Det er en økning med 30 millioner kroner fra året før. Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

Aldri har det vært anmeldt mer trygdesvindel

I fjor ble 1472 personer anmeldt for trygdesvindel for 302
millioner kroner. Nå skal flere svindlere tas, ifølge arbeids- og sosialministeren.

 • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fire år gammel

Mandag morgen la NAV frem trygdemisbrukstallene for 2015, og i fjor anmeldte NAV trygdesvindel for 302,8 millioner kroner. Det er en økning på 30 millioner kroner fra «rekordåret» 2014. Dette mener arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er urovekkende.

– Det er et høyt tall. Det er 302 millioner kroner som går til anmeldelse, men det er også mye man avdekker som ikke går til anmeldelse.Trygdemisbruk er alvorlig økonomisk kriminalitet og det er viktig å ta dem som bevisst forsøker å utnytte våre trygdeordninger, sier hun til VG.

Så du denne? Eriksson vil gjøre NAV-svindlerne utrygge

HØYT TALL: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie mener fjorårets tall er urovekkende høyt, og det skal nå jobbes for å ta flere svindlere. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Enkeltsak på 1,9 millioner kroner

Totalt 1472 personer ble anmeldt av NAV. De fleste ble anmeldt for å ha svindlet til seg dagpenger og arbeidsavklaringspenger (AAP).

Over 20 personer er anmeldt for trygdesvindel for mer enn én million kroner. I den største enkeltsaken er en person anmeldt for trygdesvindel av 1,9 millioner kroner etter at han jobbet svart i egen virksomhet mens han mottok AAP.

– Når du har klart å tuske til deg en så stor sum så er det åpenbart at det har pågått en stund. Det er grunn til å reflektere over hvordan dette har vært mulig, sier hun.

Det er ikke alle som blir tatt for trygdesvindel som blir anmeldt. Alle får krav på pengene de har svindlet til seg. Samtidig opplyser Arbeids- og sosialdepartementet at de vet at det er store mørketall.

– Det er vanskelig å anslå hvor mange som kunne vært tatt, men det er grunn til å tro at det er store mørketall. Derfor er det viktig at man nå avdekker, anmelder og får domfellelser som kan føre til fengsling eller få andre strafferettslige reaksjoner slik at man sender tydelige signaler ut om at dersom du prøver deg, så vil du bli oppdaget.

VG mener: Svindel og trygd

Stor sjanse for å bli tatt

Statsråden opplyser at NAVs kontroller har blitt langt mer effektive de siste årene, og mener derfor at de som svindler ikke bør føle seg trygge.

– Det vi ser er at en stor andel av sakene som nå kommer frem avdekkes gjennom samkjøring av offentlige registre. Sjansen for å bli tatt er nå stor, og det synliggjør også hvor viktig det er at NAV fortsetter det arbeidet de gjør for å ta de som bevisst svindler. Det er et samfunnsproblem at noen urettmessig tar fra felleskassen, slik at det blir mindre til gode formål. Det er derfor utrolig viktig å slå ned på denne svindelen, og de som svindler skal ikke føle seg trygge.

I tillegg til NAVs kontroller har også regjeringen satt i gang en rekke tiltak for å motvirke trygdesvindel, og en ny strategi mot arbeidslivskriminalitet skal trappe opp kampen mot trygdesvindlerne.

– Vi vil etablere en tverrfaglig etterretnings - og analyseenhet som vil samordne innsatsen mot saksområder og kriminelle miljøet. Dessuten styrker regjeringen det operative samarbeidet mellom politi, NAV kontroll, skatteetaten og arbeidstilsynet som skal funke som en felles innsatsgruppe. Her vil innsatsen samordnes, og det vil bli lettere å avdekke og følge opp svindel, sier Hauglie.

Les også: Trygdesvindelrekord i 2014

Les også

 1. Svindel og trygd

  NAV-systemet er av de institusjoner i velferdssamfunnet som er mest avhengig av tillit.
 2. Undersøkelse: Halvparten mener det er for lett å utnytte Nav

  Halvparten av befolkningen mener det er for lett å jukse til seg penger fra Nav, viser en undersøkelse Ipsos MMI har…
 3. Eriksson vil gjøre Nav-svindlerne utrygge

  Aldri før har Nav avdekket mer omfattende trygdesvindel enn til nå i år. Det gjør statsråd Robert Eriksson kjempeglad.
 4. Trygdesvindel for 271 millioner i fjor

  Nav anmeldte trygdesvindel for 271 millioner kroner i fjor. Det er ny rekord.

Mer om

 1. Nav
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. NAV har anmeldt trygdesvindel for 187 millioner kroner

 2. Slik tar hun NAV-svindlerne

 3. NAVs offensiv mot svindlere

 4. NAV doblet antall anmeldelser for trygdesvindel i utlandet på tre år

 5. Trygdepengene sporet til nordmenns feriefavoritter: Nav-svindel for nær 160 millioner kroner

Fra andre aviser

 1. Svindlet Nav for 10,6 millioner

  Fædrelandsvennen
 2. NAV svindles for millioner i Hordaland

  Bergens Tidende
 3. Færre unge enn eldre mener Nav-svindel er veldig alvorlig

  Aftenposten
 4. Nav har anmeldt trygdesvindel for 183 millioner

  Aftenposten
 5. Trygdesvindel for 302 millioner i 2015

  Fædrelandsvennen
 6. Flere anmeldt for Nav-svindel i fjor

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder