ANNEN LYD: – Jeg tenker pipa får en annen lyd når bevisene legges frem i retten, skriver korrupsjonstiltalte Eirik Jensen på Facebook. Foto: Helge Mikalsen VG

Elden om Jensens penger: – Ikke fnugg av bevis på et overforbruk på 1,4 millioner

Advokat John Christian Elden tilbakeviser at korrupsjonstiltalte Eirik Jensen hadde noe som helst overforbruk fra narkopenger.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det kommer frem i en Facebook-kommentar fra forsvareren i Eirik Jensens offentlige støttegruppe med over 2000 medlemmer.

– Men når det gjelder de påstått 1,4 beregnet ut fra statistikk over en 10–20 årsperiode, gir våre beregninger 0. Så særlig objektivt eller nøytralt er det ikke. Kommer tilbake til det i januar, skriver Elden i en kommentar hos støttegruppen.

Han viser til rettssaken mot korrupsjons- og narkotikatiltalte Eirik Jensen som starter i Oslo tingrett 9. januar neste måned.

Jensen: – Gleder meg til å se mine motstandere i øynene

LES HELE TILTALEN HER (.pdf)

Tjente 825 millioner

Bakgrunnen for Eldens svar, er spørsmålet fra et støttemedlem om hvordan Eirik Jensen forklarer Spesialenhetens regnestykke der de kommer frem til at overforbruket var 1,4 millioner kroner, ifølge VGs opplysninger.

IKKE FNUGG: Advokat John Christian Elden mener det ikke finnes fnugg av beviser for Eirik Jensens overforbruk. Foto: Helge Mikalsen VG

Forbruksanalysen skal være basert på Jensens økonomi fra 2004 til 2013.

Oslo politidistrikt opplyser at Jensen hadde en bruttoinntekt på drøyt 5,8 millioner kroner i den aktuelle perioden.

Spesialenhetens tall er viktig fordi det kan dokumentere at Jensen har hatt tilgang på penger som må ha kommet fra et annet sted.

Ifølge Spesialenheten skal pengene ha kommet fra samarbeidet den korrupsjonstiltalte politilederen hadde med narkobaronen Gjermund Cappelen.

Les også: – Umulig tanke at Jensen skal ha gjort noe slik

Oslo statsadvokatembeter har varslet påstand om inndragning av 825 millioner kroner fra Gjermund Cappelen i forbindelse med hasjsmuglingen.

Cappelen hevder også at det har gått mer penger til Eirik Jensen enn det som legges til grunn i tiltalen.

Der kommer Spesialenheten frem til at Jensen skal ha mottatt 2, 1 millioner kroner.

HASJLEVERANDØREN: Gjermund Cappelen (50) hevder å ha levert millioner av kroner til Eirik Jensen gjennom over 20 år. Pengene skal ha vært betaling for beskyttelse og samarbeid. Foto: Terje Bringedal VG

– Pipa får en annen lyd

Selv svarer Eirik Jensen støttemedlemmet at han ikke frykter regnestykket fra Spesialenheten.

– Det såkalte overforbruket vil bli forklart i retten. Husk at for å sikte noen for korrupsjon må man ha en gevinst som synliggjør mistanken. Spesialenheten må med andre ord ha en sum som de kan knytte til tiltalen. Så blir spørsmålet hvordan summen har fremkommet. Dette skal vi bruke mye tid på i retten, skriver Jensen i svaret, som VG har gjengitt tidligere.

Jensen skriver at han har en god følelse på hvordan dette vil bli.

– Jeg antar at pipa får en annen lyd når vi går i gang med å imøtegå Spesialenhetens regnestykke, skriver Jensen.

Eirik Jensen etter tiltalen: – Har ikke lenger tiltro til systemet

– Kan like gjerne være null

Advokat John Christian Elden har brukt statsautorisert revisor Helge Bettmo til å gjennomgå Jensens privatøkonomi.

– Hva vi har behov for å bevisføre ser vi når påtalemyndigheten legger frem sine bevis. Så langt er det vår oppfatning bare ved å bruke Spesialenhetens egen rapport og se på de gjennomsnittlige og tilfeldige beregninger de baserer seg på, at det ikke finnes fnugg av bevis på et overforbruk på 1,4 millioner. Ved å forholde oss til deres tallmateriale, kan konklusjonen like gjerne være null, sier Elden.

– Bettmo jobber videre med dette for oss for tilfelle det vil bli nødvendig å fremlegge ytterligere tallmateriale.

VG har vært i kontakt med Bettmo, men han viser til sin taushetsplikt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder