DØMT: Nokas-hovedmannen David Aleksander Toska (40) ble dømt til 20 års ubetinget fengsel i Høyestrett i 2007. Tiden i fengsel har blant annet brukt til å studere matte og fysikk. Foto: Åge Pedersen

David Toska møtte Nokas-dømt på restaurant - sendt tilbake til soning i lukket fengsel

Nokas-hovedmannen David Toska (40) er ført tilbake til lukket fengsel i Bergen etter å ha møtt Nokas-raner Metkel Betew (37) på en restaurant i Oslo.

Artikkelen er over tre år gammel

Hjernen bak dødsranet mot tellesentralen i Stavanger i april 2004 ble dømt til 20 års ubetinget fengsel i Høyesterett.

David Toska har sonet store deler av dommen ved lukket fengsel i Bergen, men på et tidspunkt ble han overført til Lyderhorn overgangsbolig som et steg i tilbakeføringen til samfunnet utenfor murene.

Denne ordningen ga Nokas-hovedmannen et mer åpent soningsregime og la til rette for økt frigang og permisjoner – noe 40-åringen blant annet benyttet til studier og korte turer til familie i Oslo.

Les også: David Toska i motbakkeløp

Ordningen stilte også en rekke krav til Toska, deriblant om ikke å omgås noen fra ranslaget, deres familier eller andre kriminelle.

GAMLE KJENTE: Her gir Nokas-ranerne Metkel Betew (37) og David Toska (40) hverandre en klem etter at ranslaget fikk sin dom i Stavanger tingrett. Foto: SCANPIX

I mai i år ble 40-åringen brått tilbakeført til lukket fengsel i Bergen og et strengere soningsregime.

Årsak: Kriminalomsorgen region vest ble gjort kjent med at Toska hadde møtt Nokas-raneren Metkel Betew på restaurant Egon ved Jernbanetorget i Oslo.

Ifølge VGs opplysninger mener Kriminalomsorgen at situasjonen kunne ha vært annerledes dersom David Toska hadde opplyst om møtet med Betew da han kom tilbake til Bergen og overgangsboligen.

Det gjorde ikke 40-åringen, og i vedtaket om tilbakeføring til lukket fengsel blir dette brukt mot ham, får VG opplyst.

Metkel Betew ble løslatt fra sin forvaring i oktober 2014 etter å ha sonet to tredjedeler av dommen på 16 års forvaring etter Nokas-ranet.

Nærmest umiddelbart etter løslatelsen startet Oslo-politiet en skjult etterforskning mot 37-åringen, og etter 295 dager i frihet ble han på nytt pågrepet og siktet i en alvorlig straffesak.

Les også: Advarte mot at Betew ble løslatt - ble ikke hørt

Politiet spanet på Nokas-Toska

I løpet av den skjulte etterforskningen mot Betew, spanet politiet også på David Toska – deriblant i forbindelse med en tur han hadde fra Bergen til Oslo, får VG opplyst.

Politiet avdekket imidlertid ingen kontakt mellom de to Nokas-ranerne.

Informasjonen om restaurantmøtet mellom Toska og Betew tilfløt ikke politiet før Betew sto tiltalt i Oslo tingrett i mai i år.

Les også: Politiet om Nokas-Betew (37): Bestilte leiemord på «Onkel Skrue»

Statsadvokaten hadde da tatt ut tiltalte mot ham fordi påtalemyndigheten mente han hadde brutt minst to vilkår som fulgte prøveløslatelsen etter forvaringsdommen:

• Han skal ikke ha kontakt med personer han vet eller bør vite er kriminelle.

• Han skal ikke ha kontakt med noen av de andre i Nokas-ranslaget eller deres familier.

NOKAS-DØMT: Metkel Negassie Betew (37). Foto: Trond Solberg

Les også: Danske undercover-agenter spilte gangstere: Lurte Nokas-Betew i politifelle

Politiet ukjent om Toska-møte

Under forhandlingene i tingretten i mai avslørte Betew selv at han hadde møtt Nokas-hovedmannen David Toska en gang, og hatt flere møter med andre fra ranslaget, ifølge dommen.

Det er blant annet denne forklaringen som førte til at Kriminalomsorgen region vest tok nærmest umiddelbart tok grep rundt Toskas soningsforhold.

– Betew innrømmet i sin forklaring at han også hadde hatt møter med David Toska. Det hadde ikke vi opplysninger om, uttalte statsadvokat Tormod Haugnes ved Rogaland statsadvokatembeter til NRK den gangen.

– Det er snakk om et tilfeldig møte som ikke ble avtalt av dem, men av kjæresten til Betew. Hun forklarte i retten at hun gjorde dette som en overraskelse. Hun kjente ikke til vilkåret om at Toska og Betew hadde forbud mot å ha noen former for kontakt med hverandre. Møtet ble derfor umiddelbart avsluttet og partene gikk hvert til sitt, sier Betews forsvarer, Marius Oscar Dietrichsson, til VG.

Oslo-politiet nærmer seg sluttfasen av etterforskningen mot Betew. 37-åringen er siktet for å ha bestilt drap på Toska-vennen Imran Saber (38), ransplaner og grove narkotikaforbrytelser.

Betew nekter straffskyld på alle disse punktene.

Vil kjempe mot Toska-avgjørelse

Toskas forsvarer, Øystein Storrvik, opplyser til VG at de har fått et kort vedtak med en begrunnelse for tilbakeføringen.

– Vi har begjært innsyn i saken for å få klarhet i de bakenforliggende årsakene slik at vi kan argumentere mot avgjørelsen, sier Toskas forsvarer, Øystein Storrvik, til VG.

FORSVARER: Advokat Øystein Storrvik. Foto: Frode Hansen

I utgangspunktet hadde Toska muligheten til å begjære seg løslatt for første gang nå i slutten av august, men denne prosessen har stoppet opp på grunn av tilbakeføringen til fengselet før sommeren.

Det er uklart når Nokas-hovedmannen eventuelt vil få en ny mulighet ved overgangsboligen eller til å begjære seg prøveløslatt fra fengselsstraffen.

Betew ble dømt til gjeninnsettelse på forvaring i Oslo tingrett i juni i år. Denne avgjørelsen er anket og vil bli behandlet på nytt i Borgarting lagmannsrett i november.

Kriminalomsorgen region vest har ikke anledning til å kommentere saken av hensyn til taushetsplikten.

12 år etter norgeshistoriens største ran er 51 millioner kroner av utbyttet fortsatt ikke funnet.

I boken «Dødsranet» til journalistene Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aas kommer det frem opplysninger om at et stort kontantutbytte fra ranet er pakket ned i kasser og gjemt i et lokale på Østlandet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder