STEIN MED STEINBIT: Stein Johannessen poserer stolt med den sjeldne blåsteinbiten under en fisketur utenfor Svalbard forrige måned. Fangsten ble feiret med pils og Jäger. Foto: Ole-Håkon Heier

Første gang i Norge: Stein (53) fikk sjelden steinbit

Hobbyfiskeren Stein Johannessen (53) fikk sjokk da han dro opp denne blåsteinbiten utenfor Svalbard nylig. Det er første gang den sjeldne arten blir tatt på stang i Norge.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det ble litt jubel og høy stemning i båten, forteller Johannessen til VG.

Fisken ble fanget i forbindelse med en ferietur til Svalbard i slutten av august. Johannessen er en ivrig artsfisker og var sammen med venner fra fiskeklubben SFK Laken da blåsteinbiten glefset til.

Det var sportsfiskernettstedet Hooked som først omtalte den spesielle fangsten.

Fikk du med deg? Politiet mistenkte gevær – var fiskestenger

Ifølge nettstedet er blåsteinbiten den mest sjeldne av de tre steinbit-artene (gråsteinbit, flekksteinbit og blåsteinbit) som finnes i norske farvann og Johannesens stangfangst er den første registrerte i sitt slag. Området rundt Svalbard er et av få steder i landet der det er mulig for hobbyfiskere å få den sjeldne arten på kroken.

– Vi fisket på rundt 250 meters dybde. Jeg kjente at det nappet til, så var det egentlig bare fem minutter med sveiving før du får se hva som er i enden, forteller 53-åringen.

Auda: Er dette Norges mest uheldige fisk?

Feiret med pils

Da fiskerne først så fisken nær overflaten, gjettet en kompis på at det var en gråsteinbit, men en annen fastslo kort tid senere at det dreide seg om den langt mer sjeldne blåsteinbiten. Kompisene jublet da steinbiten endelig ble dratt over ripa.
– Vi hadde fått et par andre flekksteinbiter, men det var ingen som hadde fått denne arten før. Det var liksom prikken over i-en.

Det er også verdt å nevne at Johannessen i løpet av samme tur også ble den første nordmannen til å få alle landets steinbitarter på kroken.

– Hvordan ble rekordfangsten feiret?

– Jeg satte fra meg fiskeutstyret, men de andre fikk blod på tann og fisket videre. Selv tok jeg meg et par øl og en liten Jäger og feiret litt for meg selv.

Les også: Mystisk fisk identifisert

FIN FANGST: Stein Johannessen sier at han skal sende inn et rekordkrav til norgesrekordjuryen, men overfor nettsted Hooked legger han til at han ikke tror rekorden blir stående altfor lenge. Foto: Ole-Håkon Heier

– Årets fisk

For de spesielt interesserte kan det nevnes at Johannessen fisker med en glidebom, slep og en mallekrok i størrelse 8/O med en makrellfilet som agn.

Allerede i slutten av september drar Johannessen ut på sin neste ekspedisjon med fiskeklubben, denne gangen til Vestlandet for å fiske etter skater og havål. 53-åringen har flere imponerende arter på CV-en, men sommerens fangst rangeres uansett høyt.
– Det er helt klart helt der oppe, det er i hvert fall årets fisk for meg.

Les også: Her tipper hvalen kajakken til Saga (27)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder