BER FORELDRE SØKE HJELP: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) vil gjøre det stuerent å oppsøke familierådgivning. Hun er bekymret over det høye antallet barnefordelingssaker som havner i rettsapparatet, og mener flere bør være tøffe nok til å gripe fatt i samlivsproblemene før det er for sent.

Familieminister Solveig Horne om ekteskapet: - Jeg har ikke lyktes

Blir ikke kvitt den dårlige samvittigheten

Smertefullt å gi fra seg barna

Er som et dødsfall i familien

Frp-statsråd Solveig Horne (45) gikk til familieterapi i seks år før hun og ektemannen skilte seg. Det er ingen skam å be om hjelp, mener hun.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hun husker det godt. Første gang på et familievernkontor.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) hadde vært gift med ektemannen i åtte år. Han var selvstendig næringsdrivende og reiste jorden rundt. Hun var butikkslakter, husmor og gryende Frp-politiker. Sammen hadde de en datter og en sønn. De var en kjernefamilie bosatt i Sola.

Likevel sto Solveig Horne foran familierådgiverne. Hun trengte hjelp til å bli en bedre mor og kone.

Følte seg tøff

- Det var ikke et nederlag. Jeg følte meg nesten mer tøff som søkte hjelp; at jeg tok dette så alvorlig og ønsket å få et bedre samliv, sier Horne i dag.

Halvparten av alle norske ekteskap ender i skilsmisse.

Statsråden har ikke satt seg som mål å få ned skilsmissestatistikken, men ønsker å få flere foreldre til å krysse dørstokken til familieterapeutene.

- Vi bør komme inn på et tidligere stadium og hjelpe foreldre før problemene eskalerer, sier hun.

Har du fått hjelp til å redde parforholdet? Del dine erfaringer her!

Med flere inne hos familievernkontorene og på foreldreveiledningskurs, håper Horne at færre vil ende opp i domstolene med delikate samværskonflikter der barna blir skadelidende.

Regjeringen skal bruke tre millioner kroner mer til forebyggende familievern i 2014.

- Vil bygge ned tabuet

- Det er ingen skam å be om hjelp. Vi ringer den ene instansen etter den andre om andre ting, så hvorfor kan vi ikke be om råd for å bedre familien også? Du trenger ikke å ha et problem for å ringe familievernkontoret. Når du har en travel småbarnsfamiliesituasjon, kan det være krevende å ta vare på kjæresteforholdet, mener Solveig Horne.

- Er det ikke et tabu å gå til samlivsterapi uten å ha problemer?

- Jeg vil bygge ned dette tabuet. Det er bedre å be om veiledning tidlig, i stedet for at det går så langt at du får et samlivsbrudd, svarer hun.

BRØT UT AV FAMILIESETTINGEN: Solveig Horne var den første i vennekretsen som skilte seg, og var redd for hva familie og venner ville mene om valget hennes. I dag er hun fornøyd med å være singel. Det er derfor ikke hver dag at hun sklir tunnelsklier på familievennlige aktivitetsparker som Hopp i havet på Torshov i Oslo.

Gikk i parterapi lenge før skilsmissen

Tilbake på familievernkontoret på midten av 1990-tallet. Horne forsøkte å ta et oppgjør med egne samlivsproblemer før de vokste seg uangripelig store.

- Fem-seks år før vi ble skilt, fant jeg ut at vi trengte rådgivning for å finne ut hvordan vi kunne samarbeide bedre, forteller 45-åringen.

Hun ønsker ikke å utdype hva hun og eksmannen strevde med. I 2002 ble de separert, og etter mye veiledning og tre meklingstimer hadde de to foreldrene laget en avtale om delt omsorg for barna.

Vil ikke belære

Det at hun som familieminister har vært gjennom et samlivsbrudd, gjør at hun kjenner på kroppen hvor essensielle familievernkontorer er. Her finnes en uhildet part som kan hjelpe familien til å se ut forbi seg selv og sette barna først.

- Jeg ønsker ikke å virke belærende overfor norske familier og sitte der å gi gode råd - jeg har ikke lyktes selv og har blitt skilt, sier Horne.

- Anser du det slik at du har mislyktes?

- På en måte ikke. For oss var dette det rette. Men den vonde samvittigheten, at du ikke lenger har familiesettingen og det at du har påført barna dine et samlivsbrudd, tror jeg alle foreldre tenker på.

FAMILIEMINISTER: Frp-eren Solveig Horne har tatt over Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet etter åtte år med rødgrønn ledelse. Her stilte Horne til Stortingets spørretime i januar. Foto: NTB SCANPIX

Den dårlige samvittigheten

- Forsvinner den dårlige samvittigheten noen gang?

- Nei, det tror jeg ikke. Min eksmann og jeg har klart å bevare et godt forhold og samarbeid. Vi feirer dager sammen, men vi klarer ikke å leve sammen i det daglige.

Horne tror at de fleste barn bærer på et håp om at foreldrene en dag skal finne sammen igjen og bli «one big happy family», som hun kaller det, men når du som voksen har tatt et skritt ut fra den trygge atmosfæren og splittet opp familien, gir det alltid en dårlig samvittighet.

Horne tror at de fleste barn bærer på et håp om at foreldrene en dag skal sammen igjen og bli «one big happy family», som hun kaller det.

- Da barna mine var mindre, skulle de nok ønske at vi var en familie som levde sammen alle fire.

Barne- og likestillingsministeren sammenligner en skilsmisse med et dødsfall i nær familie.

- Mange kjenner på en sorg, og den sorgprosessen kan være like alvorlig for den det gjelder som når du sørger etter å ha mistet en person, sier hun.

«Den lykkelige familien»

Horne registrerer at bladhyller og bokomslag preges av «lykkelige familier» som reiser på ferieturer og samles i høytidene. Dette er ikke realiteten for alle, påpeker hun.

Statsråden tror de som ikke har lyktes i parforhold, lever med en sorg. Dette skal derimot ikke gå utover barna, mener hun.

- Alle som har vært igjennom en skilsmisse, vet at du i perioder har mer enn nok med deg selv; du har en sorg, et sinne og en bitterhet, sier Horne, og legger til:

- Vi som voksne bør sette oss selv til side og si: «Ha det kjekt i helgen, kos deg hos pappa eller mamma», og ikke legge fortvilelsen av å måtte levere dem fra oss over på ungene.

Smertefullt å levere fra seg barna

Selv sier Horne hun har vært heldig. De to barna bodde annenhver uke hos mor og far, og i høytidene har hele familien hatt tradisjon for å samle seg til bords.

Men de ukentlige avskjedene var imidlertid tøffe for tobarnsmoren.

- Jeg har kjent på smerten ved å måtte levere fra meg barna for én uke når jeg hadde hatt den daglige omsorgen for dem hele veien.

- Jeg måtte tenke: «De har en far, han er like glad i dem og de kommer til å ha det like trygt hos ham som hos meg». Jeg tror vi damer kan lære å slippe mer taket.

BLÅ FORSLAG: Frp-statsråd Solveig Horne bevilger tre millioner kroner mer til familievernkontorer og foreldreveiledning. De blåblå tilskuddene skal ikke nødvendigvis stagge skilsmissetallene, men bidra til at flere finner frem til så gode løsninger som mulig. Her kaster Horne baller i været på aktivitetsparken Hopp i havet på Torshov i Oslo.

Flere rettigheter til far

Solveig Horne lover å føre en politikk som i større grad anerkjenner farsrollen. Slik hun ser det, er én konsekvens av fedrekvoten at fedre knytter seg tettere til barna og ønsker å være der for dem også etter et samlivsbrudd. Farsengasjementet kan imidlertid støte på hindringer.

- I dagens barnefordelingssaker får som regel mor hovedomsorgen. Flere fedre opplever at deres rettigheter ikke betyr så mye, hevder Horne.

Hun varsler at regjeringen vil se nærmere på de gjeldende samværsreglene. Intensjonen vil være å oppnå et mer likestilt foreldreskap.

Tilfreds med singellivet

Det er elleve år siden Solveig Horne skilte seg. Familieministeren kjemper for at kjernefamiliene ikke skal slå sprekker ute i det ganske land. Selv synes hun at hun klart seg greit på egenhånd - med god støtte fra familie, venner og eks-svigerfamilie.

- I dag er jeg singel. Jeg har ikke tid til et forhold. Den tid, den sorg. Den tid kommer nok en gang, men jeg har en travel jobb og prioriterer å bruke fritiden på ungene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder