Stortingspolitikere fikk ikke visum til Russland – komitéreise avlyst

Allerede i november fikk Utenriksdepartementet vite at stortingspolitikerne Bård Vegar Solhjell (SV) og Trine Skei Grande (V) kunne bli nektet visum til Russland.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ifølge utenriksminister Børge Brende (H) har hans embetsverk likevel forsøkt å få utstedt visum til de to, som skulle delta i en planlagt delegasjon fra Stortinget til Moskva denne uken.

Det førte ikke fram.

Nå er turen utsatt på ubestemt tid, og den russiske ambassadøren blir onsdag ettermiddag innkalt til utenriksråd Wegger Strømmen for å få en formell norsk protest mot Russlands visumnekt.

– Det er stekt beklagelig at de ikke har fått visum. Dette er to fremstående parlamentarikere som skulle være med på et besøk til det russiske parlamentet. Det er både urimelig og usaklig at de ikke får visum, sier Brende.

Russland har begrunnet visumnekten med Russlands restriksjoner på innreise, som var landets svar på de EU-ledede sanksjonene etter annekteringen av Krim.

PST: Økt bekymring for russisk etterretning

BLIR HER: Bård Vegar Solhjell og Trine Skei Grande fikk ikke visum til Russland. Nå avlyser hele Stortingets utenrikskomité reisen. Foto: HALLGEIR VÅGENES, VG

Beklagelig

– Dette er sterkt beklagelig, sier Anniken Huitfeldt (Ap), leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité og «reiseleder» for det planlagte Moskva-besøket.

Hun viser til at reisen ble planlagt fordi komiteen fikk en invitasjon fra utenrikskomiteen i det russiske føderasjonsrådet, som besøkte Stortinget i fjor.

Huitfeldt beklager at Russland på denne måten avlyser en anledning til direkte dialog mellom landene.

Thorvald Stoltenberg i ny bok: Kritiserer sanksjonene mot Russland

– Helt i slutten av november ble vi i Moskva kjent med at Russlands vurdering var at de to norske parlamentarikerne ikke kunne få visum. Dette var noe vi protesterte på, og de siste ukene har vi hatt en prosess med Russland som vi hadde håpet skulle ende med at de fikk visum. Dessverre fikk vi mandag ettermiddag beskjed om at de ikke fikk det, sier Brende.

Han sier de har håpet at avgjørelsen skulle bli endret.

– Vi har også fått indikasjoner på at dette kunne bli endret, men dessverre har det ikke skjedd, sier han.

BEKLAGER: Utenriksminister Børge Brende (H) i Stortinget onsdag ettermiddag. Foto: Hallgeir Vagenes VG

– Dette må russiske myndigheter svare for

Brende vil ikke kommentere hvorfor akkurat disse to har blitt nektet visum.

– Det må russiske myndigheter svare på. Men det som har vært begrunnelsen er at vi innførte, som EU, sanksjoner som reaksjon på deres folkerettsbrudd i Ukraina.

– Det er ingen gode grunner for dette, det er usaklig og sterkt beklagelig. Dette var en reise med Utenrikskomiteen som skulle være en del av en positiv dialog mellom landene, sier Brende.

– Da du fikk vite i november at de ikke fikk visum til Russland, ble andre politikere nevnt?

– Her må jeg være prinsipiell, dette må russiske myndigheter svare for. Når de opererer med den typen formater, så er det de som må svare for det, sier Brende.

Den russiske ambassadøren er innkalt til Utenriksdepartementet onsdag ettermiddag, og skal møte med utenriksråden.

Forsvarssjefen: Russland prøver å undergrave NATO

Huitfeldt: – Uakseptabelt

– For oss er det uakseptabelt at enkelte medlemmer av Stortinget ikke er velkommen på et slikt besøk. Vi ble invitert som en komité, og da er det vi som bestemmer hvem som skal reise, sier Huitfeldt.

– Det er sterkt beklagelig at medlemmer av Stortinget ikke får visum. Vi ønsker mest mulig dialog, så vi kommer til å fortsette med det. Jeg håper vi får til en løsning på denne saken i løpet av våren. Både vi og Russland har interesse av dialog, sier Huitfeldt.

Leder: Rakettforsvar og russerfrykt

Huitfeldt sier reisen ble planlagt etter at komiteen hun leder, ble invitert av utenrikskomiteen i føderasjonsrådet i Russland, da de var på besøk i Oslo i fjor.

Les også: Russland trapper ned i Syria

– Aldri opplevd dette før

Venstre-leder Trine Skei Grande vet ikke hvorfor hun har blitt nektet visum til Russland.

– Vi har vært tøffe på menneskerettigheter i veldig mange land. Det har ikke betydd at vi ikke har fått reise dit. Vi har drøftet menneskerettigheter i ganske ampre møter flere ganger, men vi har fått møtene. Nå får vi ikke komme, sier hun til VG.

Hun kan ikke huske at dette har skjedd før, og har ikke fått noen begrunnelse for avslaget.

– Jeg har ikke opplevd dette før, og kan ikke huske at det har skjedd før heller, sier hun.

Også Bård Vegar Solhjell beklager avlysningen, og sier at han hadde sett fram til Moskva-besøket som en mulighet til å komme i direkte dialog med russiske politikere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder