FUNNET PÅ KAIA: Galina Sandeva (28) ble drept her på Bispekaia i Oslo. Området er avsidesliggende med byggearbeider og benyttes ofte av prostituerte for å hindre at kundene blir tatt av politiet. Foto: Helge Mikalsen , VG

Hvor er Galinas mobiltelefon?

Mobiltelefonen til Galina Sandeva (28) kan inneholde informasjon som avslører drapsmannen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Onsdag vil det være to uker siden Galina ble drept på Bispekaia, like ved Operahuset og det fasjonable Barcode-området i Oslo. Til tross for pågående etterforskning gjennom julehøytiden står ikke politiet nær noen løsning.

– Dessverre, sier Stein Olav Bredli, som leder voldsavsnittet i Oslo-politiet.

– Vi vet ikke bakgrunnen for at hun er drept, og alle drap med ukjent gjerningsmann er utfordrende. Vi jobber med mange parallelle spor, men jeg ønsker ikke å gå i detaljer av hensyn til etterforskningen, opplyser Bredli til VG.

Galina arbeidet som prostituert i hovedstaden og hadde oppholdt seg i Norge i noen måneder da hun ble drept. Hun lå død i en bulgarsk registrert Ford Focus, som hun eide selv, da hun ble funnet av bekymrede venner på kaia.

DREPT: Bulgarske Galina Sandeva (28). Foto: Privat ,

Et sentralt spørsmål for drapsetterforskerne er hvorfor gjerningsmannen tok med seg 28-åringens mobiltelefon fra åstedet.

Overlappende basestasjoner

Klokken 21.32 på drapskvelden ble det ringt til politiets nødnummer 112 fra telefonen, og etterforskerne tror drapet skjedde da. En time senere slår telefonen inn på en basestasjon som dekker området St. Hanshaugen/Ila i Oslo sentrum. Deretter blir den slått av.

– I området rundt St. Hanshaugen er det rundt 200 meter mellom basestasjonene, forteller dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Dekningsområdet for en slik basestasjon er 500–1000 meter, slik at i teorien kan en basestasjon på St. Hanshaugen fungere helt opp til Bjølsen-området. Normalt vil du imidlertid bli flyttet over til en annen basestasjon med sterkere signal når du beveger deg.

Les også: Nødanrop fra drepte Galinas mobiltelefon

Sjansen for at du blir koblet til en basestasjon lenger unna med stort dekningsområde øker når du er høyt opp i terrenget. Siden basestasjonene har overlappende dekningsområde er det vanskelig å fastslå nøyaktig hvor telefonen befant seg.

Telefon flyttet seg

Det finnes også informasjon om innslag på andre basestasjoner i forkant av den siste registreringen, men politiet ønsker å analysere disse nærmere før de går ut med posisjonene.

– Dersom telefonen beveger seg fra basestasjon A, til B og videre til C, så får du et mønster. Da er det mulig å fastslå posisjon med stor sannsynlighet, sier Amundsen, som understreker at han ikke kjenner den konkrete saken og uttaler seg på generelt grunnlag.

Mobiltelefonen, som var en Global M100, selges av det Telenor-eide mobilselskapet Global i Bulgaria og er en svært enkel modell. Den har hverken 3G eller 4G.

BORTE: Drapsofferet hadde en mobiltelefon av denne typen, sort Globul M100. Foto: Politiet ,

Telefonen kan inneholde viktig informasjon, som går tapt for etterforskerne dersom de ikke finner den. Galina Sandevas kontakter, mobilbilder og innholdet i meldingene ligger kun lagret på telefonen. Selv om innholdet er forsøkt slettet, kan det være mulig å hente det frem igjen.

– Telefonen kan ligge ute. Dersom noen har funnet telefonen, eller har annen informasjon, så må de ta kontakt med oss, sier Bredli.

Politiet ønsker også kontakt med personer som har annen informasjon knyttet til drapet. Det gjelder spesielt i tidsrommet etter klokken 20.40 onsdag 16. desember da Galina kjørte inn i Oslo sentrum gjennom bomringen på Ulven.

Les også: Sexkunder har meldt seg til politiet

Se politiets pressekonferanse om mobiltelefonen:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder