KRITISK: Venstre-leder Trine Skei Grande, her under en partilederduell på VGTV i september. Foto: Mathias Jørgensen , VG

Trine Skei Grande: - Jeg er lei av Frp

Venstre-leder Trine Skei Grande er frustrert over det hun betegner som lite konkrete flyktningforslag fra arbeidsminister Robert Eriksson (Frp).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi er forbi punktet der vi stiller spørsmål. Vi vil ha konkrete paragrafer og en slutt på at man bare snakker overskrifter og prosesser. Det frustrerer meg at Frp bare kan komme unna med symboler, uten å være konkret på hva de skal gjøre. Når vi andre er konkret, får vi ikke svar engang, sier Grande til VG.

Hun er ikke imponert over forslagene arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) legger frem i dagens VG.

Eriksson varslet at han vil stramme betydelig inn på trygdeordninger og pensjon for flyktninger. Han vil blant annet endre på dagens ordning som gjør at flyktninger får tilgang til en rekke ytelser umiddelbart etter at de får opphold i Norge.

Han varslet også at han vil:

VARSLER INNSTRAMMINGER: Arbeid - og sosialminister Robert Eriksson (Frp). Foto: Terje Bringedal , VG

* Stille spørsmål ved flyktningers medlemskap i folketrygden.

* Vurdere å kreve lengre botid for visse ytelser.

* Se på muligheten for å stramme inn til det Norge er forpliktet til etter flyktningkonvensjonen, slik Danmark har gjort.

– Det er frustrerende at noen bare uttaler seg i overskrifter. Det er ikke konkret, han må si hva det er han vil gjøre. Jeg er lei av Frp, som først vil stenge russergrensen, og som i neste øyeblikk ikke vil det. De har vedtatt 13 innstramminger sammen med oss, som ikke er satt ut i livet. Nå vil jeg ikke ha mer overskrifter, jeg vil høre om konkrete paragrafer og lover som skal endres før vi kan diskutere det.

Les også: Slik vil regjeringen betale for flyktningene

Utålmodig

Hun legger ikke skjul på at hun er utålmodig etter forrige ukes utvikling på Stortinget. Etter statsminister Erna Solbergs invitasjon til et bredt forlik innen flyktningpolitikken, møttes alle partilederne til sonderinger mandag.

Men etter et gruppemøte onsdag sa Frp til Vårt Land at de ikke ønsket et bredt forlik – og at de i stedet ville gå til Høyre og deretter snakke med KrF og Venstre.

– Vi er villige til å diskutere alt, bare vi kommer i rommet der vi kan diskutere det. Vi vil gjerne diskutere disse forslagene, men da må det sees i sammenheng med at vi må få folk ut i jobb, sier Grande.

I forrige uke gjentok Solberg invitasjonen til et bredt forlik.

– Tiden er kommet for å gå fra seminar og diskusjon til handling. Jeg er helt enig i at brede kompromisser er bra, men situasjonen krever hurtige beslutninger. Vi trenger et annet tempo, ellers blir dette uoverkommelig, sa Solberg i stortingssalen onsdag.

Leste du denne? VG mener: Politisk spill om flyktningkrisen

Mer makt til UDI

Fredag la Venstre frem sin liste med 15 forslag til asylforhandlingene. Her tar de blant annet til orde for at UDI bør få mer makt i asylsaker, at flyktninger skal kunne bosette seg selv og at asylsøkere bør få en midlertidig arbeidstillatelse.

– Jeg synes det er rart at statsministeren er opptatt av ikke å drive seminarvirksomhet, samtidig som vi ikke får svar når vi legger konkrete ting i bordet. I mellomtiden uttaler Frp seg om at man skal vurdere. Robert Eriksson har et stort byråkrati rundt seg som kan hjelpe ham med tiltak, men i stedet sitter han og ser på ting. Nå trenger Norge noen som faktisk kan gi dem noen svar, og ikke skape mer splittelse.

– Hva ønsker du fra Frp nå?

– Jeg vil at de skal følge opp statsministerens invitasjon til et bredt forlik den 13. oktober, nå har det snart gått en måned. Jeg vil gjerne at vi skal sette oss ned alle sammen, jeg tror det er bra for landet at vi kan stå sammen om langvarige tiltak.

– Vil medføre større fattigdom

Også leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter er sterkt misfornøyd med varselet fra sosialministeren om innstramning i trygdeytelser til flyktninger.

– De mange forslagene til reduksjoner i ytelser til flyktninger vil selvsagt medføre større fattigdom innen denne gruppen, spesielt blant eldre flyktninger. Det bør Robert Eriksson ærlig innrømme. Grunnen til at en del flyktninger i utgangspunktet gis full opptjening, er at de simpelthen ikke har hatt muligheten til opptjening tidligere, sier Steen.

Han minner om at flyktninge ofte er mennesker som har mistet alt de hadde - hjemmet sitt, jobben sin, hva de ellers skulle ha samlet seg opp av ressurser gjennom livet - frem mot alderdommen.

– Livet deres er en ruin på grunn av krig og forfølgelse. Å henvise dem til fattigdom i Norge i sin alderdom, er en sørgelig utvikling. Det er å ramme en sårbar gruppe, mener Rune Berglund Steen.

VG-spesial: Bli kjent med noen av flyktningene som kom til Norge fra Syria her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder