Betew-medhjelper til dansk undercover-agent:
«Når våpnene skal brukes, vil det være til noe stort – noe alle vil høre om.»

Politiet mener Nokas-Betew og hans liga planla et spektakulært ran

Kjøpte inn karnevalsmasker

Skal ha hatt en garasje med stjålne kjøretøy

I samtale med en dansk undercover-agent som spilte gangster, skal en sentral medhjelper (34) i Nokas-Betews narkoliga ha lettet på sløret: «Vi er egentlig et ranslag. Det er egentlig ran vi driver med.»

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Samtalen med den danske undercover-agenten ble tatt opp og står svært sentralt i politiets etterforskning av Nokas-raneren Metkel Betew (37) og den kriminelle ligaen de mener 37-åringen ledet i Oslo, ifølge VGs opplysninger

Politiet mener ligaen i løpet av det siste året har stått bak innførsel av 50 kilo hasj og 20 kilo ecstasy til Norge og planlagt et spektakulært ran av en verditransport på et fly fra Swiss Air som skulle til Gardermoen.

– Vi liker ikke å uttale oss om bruken av metodene våre, men jeg kan bekrefte at i denne saken har vi brukt alt det vi har tilgjengelig av kapasiteter, eller sagt på en annen måte: Det vi har tilgjengelig i verktøykassa, sier leder Einar Aas ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til VG.

SJEF: Einar Aas leder Seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt. Foto: HELGE MIKALSEN ,

Politiet: Ranslaget ville bestille ammunisjon

Ett av verktøyene har vært tre danske politimenn som har gått undercover, utgitt seg for å være gangstere og infiltrert Nokas-ranerens liga.

Les også: Nokas-Betew siktet for drapsforbund og ransforbund

De danske politiagentene, såkalte undercover-operatører, hadde flere samtaler med personer i Betews liga, deriblant den sentrale medhjelperen (34) som kunne betro seg med at de var et ranslag.

I denne samtalen ønsket 34-åringen å bestille ammunisjon av den danske politiagenten og forklarte ham hvilke våpen de hadde skaffet seg, får VG opplyst.

– Våpnene skal brukes mot politiet

Politiagenten ga uttrykk for at de ikke ønsket problemer eller «krig», noe den sentrale medhjelperen (34) hadde et svar på:

«Våpnene skal brukes mot politiet i forbindelse med ran. Når våpnene skal brukes, vil det være til noe stort – noe alle vil høre om.»

Les også: Bandidos-profil satt og ventet på «Onkel Skrue» i 40 minutter.

Politiet mener at Nokas-raneren Metkel Betew (37) og to andre sentrale personer i ligaen hans – en norsk-eritreer (28) og en norsk-gambisk kamerat (28) – var til stede og overhørte denne samtalen.

Alle disse fire mennene er siktet for ransforbund – men ingen erkjenner straffeskyld.

ÅSTED: Politiet mener Nokas-Betew og hans liga planla et spektakulært ran av en verditransport på et Swiss Air-fly som skulle lande på Gardermoen. Foto: NTB/SCANPIX ,

Etter det VG får opplyst, har politiet tatt en rekke beslag i straffesaken, deriblant flere våpen i garasjen til en mann som er narkotikasiktet i samme sakskompleks.

Les også: Betew varetektsfengslet etter telefonavlytting

Tok beslag i skuddsikre vester

Den aktuelle garasjen ble også brukt til å oppbevare 50 kilo hasj som ligaen innførte til Norge i sommer, men da den siktede mannen forsto at det ble lagret våpen der – og ikke verktøy som lovet – ba han Betews medhjelpere om å hente dem.

Politiet har også tatt beslag i karnevalsmasker og klær som de mener er ransuniformer – samt to stjålne biler og to mopeder.

Ifølge VGs opplysninger, var utstyret og kjøretøyene tiltenkt det forestående ranet av en verditransport på et fly som skulle til Gardermoen.

VG vet også at det har blitt funnet en skuddsikker vest, håndjern og ytterligere ett våpen i løpet av etterforskningen. Disse beslagene knyttes til to av Nokas-Betews sentrale medhjelpere.

Den 27. oktober i fjor kunne Nokas-raneren Metkel Betew (37) spasere ut gjennom betongmurene på Ila fengsel som en fri mann, etter å ha sonet minstetiden på 10 år av forvaringsdommen.

LØSLATT: Politiet mener Nokas-raneren Metkel Betew begynte med ny kriminalitet nærmest umiddelbart etter at han ble løslatt fra Ila fengsel i fjor høst etter å ha sonet minstetiden på ti år etter Nokas-dommen. Foto: TROND SOLBERG ,

– Han er ferdig med sin kriminelle fortid, sa Betews mangeårige forsvarer, Marius Oscar Dietrichson, den gangen.

Politiet mener derimot at 37-åringen nærmest umiddelbart etter løslatelsen startet med planleggingen av nye forbrytelser, får VG opplyst.

Les også: Overvåket møte: Brukte kodespråk i avlyttede telefonsamtaler

Politiet: Betew bestilte bilder av ransobjektet

Etterforskningen mot Betew og ligaen i hovedstadens kriminelle underverden startet også som en narkotikasak, men etter hvert avdekket politiet at 37-åringen pleiet kontakt med en tidligere eliteseriespiller (35) i basketball som jobber i luftfartsbransjen påGardermoen.

Politiet mener at 35-åringen – som også er siktet for ransforbund – fikk i oppdrag å ta bilder av et konkret fly som beskrives som ransobjektet, får VG opplyst.

«Han med klokka, kameraet, er i gang og filmer.», uttalte Betew til Bandidos-profilen Lars Harnes (47) på et hemmelig møte, får VG opplyst.

Den 35 år gamle basketballspilleren har i politiavhør erkjent at han tok bilder på oppdrag for Metkel Betew, men han hevder han aldri ble informert om hva bildene skulle brukes til, får VG opplyst.

Les også: Politiet om Nokas-Betew: Bestilte leiemord på «Onkel Skrue»

Politiet mener 35-åringens forklaring er lite troverdig siden bildene han har tatt er av en pengetransport som frakter store mengder kontanter, noe de mener han var fullstendig klar over.

Eks-basketballspilleren beskrives likevel som en perifer person med en begrenset rolle i straffesaken, og han ble nylig løslatt fra varetekt.

FENGSLET: Nokas-raner Metkel Betew (37) og hans påståtte liga har sittet i varetekt siden midten av august. Bandidos-profilen Lars Harnes (47) holdes også i varetekt. FOTO: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN ,

– Vi har punktert ransplaner

Nokas-raneren Metkel Betew og de tre sentrale medhjelperne hans har alle sittet varetektsfengslet siden pågripelsen i midten av august, og de for to uker siden fengslet i ytterligere fire uker.

Etter det VG får opplyst, mener politiet at etterforskningen har avdekket at samtlige i den påståtte ligaen kan knyttes til ransplanene gjennom blant annet beslagene som er tatt, telefonsamtaler som er avlyttet og de danske undercover-agentenes infiltrering av miljøet.

– Vi mener at vi sannsynligvis har punktert ransplaner, sa politiinspektør Einar Aas til VG kort tid etter politiets storaksjon i august hvor Nokas-Betew og 16 andre personer ble pågrepet og siktet for alvorlige narkotikaforbrytelser.

Politiet mener også at straffehistorikken til Nokas-raneren og de sentrale medhjelperne hans – som blant annet omhandler grove ran, grov vold og drapsforsøk – støtter opp om deres påstand om at ligaen har vilje til å planlegge og gjennomføre et ran sammen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder