Mener politiet kan ha lurt til seg DNA-bevis

BORGARTING (VG) Drapstiltalte Henning Hotvedt (39) er kritisk til hvordan politiet skaffet seg DNA-profilen, men vil ikke forsøke å stanse kronbeviset.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kort tid etter at politiet i fjor fikk beskjed fra Rettsmedisinsk institutt (RMI) om at de hadde funnet en ukjent DNA-profil fra neglene til drepte Kristin Juel Johannessen (12) ble det gjennomført ransakelse av boligen til Hotvedt.

Ransakelsen ble begrunnet med at Tollvesenet to måneder tidligere hadde stanset en pakke med slankemiddel som var adressert til Hotvedt. Det inneholdt 101,5 gram etylfenidat, noe politiet klassifiserte som narkotika. I forbindelse med ransakelsen sikret politiet seg også DNA-profilen til Hotvedt, som i alle år har vært Vestfold-politiets hovedmistenkte for Kristin-drapet.

Da de sammenlignet DNA-profilen fra ransakelsen med sporprøven fra RMI fikk de treff på 16 av 16 markører. I dag er det tvil rundt hvorvidt slankemiddelet kan klassifiseres som narkotika.

Den tiltalte 39-åringen mener politiet har opptrådt uredelig, men ønsker ikke en frifinnelse som skyldes formaliteter.

– Jeg vil ikke at denne mistanken skal henge over meg, sa Hotvedt i retten onsdag.

Bakgrunn: Bevisene som kan felle ham

Ifølge Hotvedt ble han også i 2009 siktet av politiet i en fire år gammel voldtektssak i Oslo og bedt om å avgi DNA – angivelig fordi fantomtegningen lignet på ham.

– Hvis det er slik at politiet mot bedre vitende har kjørt en voldtektssak fra Oslo mot min klient mens han oppholdt seg i Estland, er det alvorlig. Dersom de har visst at han importerte et naturmiddel fra utlandet, og likevel siktet ham for en narkotikaforbrytelse, er det selvsagt også alvorlig, sier forsvarer Brynjar Meling.

SKEPTISKE: Tiltalte ønsker ikke at forsvarere, Trine Frantzen og Brynjar Meling, forsøker å avskjære DNA-beviset. Meling mener imidlertid at det må undersøkes hvorvidt det har skjedd feil i behandlingen eller analysen av DNA-materialet. Foto: Fredrik Solstad VG

Han vil ikke spekulere i om politiet har brukt en såkalt «hvit inngang» for å sikre seg DNA fra Hotvedt. Det vil heller ikke bli et stort tema i retten, etter at Hotvedt selv nektet å forsøke å avskjære DNA-beviset, slik at statsadvokaten ikke kunne bruke det.

– Denne avgjørelsen tok han før jeg kom inn i saken, men jeg synes det er et svært interessant moment i seg selv. Det taler for at man bør undersøke om DNA-materialet hans har kommet dit på en annen måte, sier forsvareren.

Hverken Meling eller politiinspektør Magnar Pedersen hos politiet ved Larvik kjenner til hva som skjedde med voldtektssiktelsen fra Oslo. Når det gjelder narkotikasiktelsen fra 2015, mener Pedersen at den ble håndtert på helt vanlig måte.

– Vi mottok en anmeldelse fra Tollvesenet, og håndterte dette som en helt vanlig sak. Slik vi leste anmeldelsen, var dette et stoff som sto på narkotikalisten. I slike saker er det heller ikke uvanlig å ta DNA-prøver, sier Pedersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder